Mensenrechten voor de Praktijk
Heb jij interesse in mensenrechten? Volg je de actualiteit en wil je weten hoe je mensenrechten kunt vertalen naar je beroep of je latere leven, dan is dit de minor voor jou!
Mensenrechten zijn er voor iedereen en gelden altijd en overal. Hoewel dit eenvoudig klinkt, blijkt het in de praktijk vaak complex te zijn. Mag je bijvoorbeeld gezichtsherkenning inzetten om een buurt veiliger te maken? Is het recht voor iedereen toegankelijk, en hoe is dit voor mensen met een beperking of laaggeletterdheid? Wat is de link tussen mensenrechten en het klimaat? En welke rechten hebben kinderen?
Kwesties op het gebied van mensenrechten zijn actueel en je komt ze ook steeds vaker tegen in het dagelijks werk. Ook voor jou als beginnend professional is het belangrijk te weten wanneer mensenrechten een rol spelen en hoe je hierop anticipeert.
Inhoud
De bescherming van mensenrechten brengt rechten en plichten met zich mee voor overheid, bedrijfsleven en burgers. In deze minor leer je de betekenis van mensenrechten. Met de aangereikte basiskennis over mensenrechten analyseer je lastige praktijksituaties. Je leert argumenteren en ontwikkelt instrumenten om in jouw beroep duurzame oplossingen te vinden in situaties waarin mensenrechten een rol spelen. Daarmee kun je het verschil maken voor patiënten, leerlingen of cliënten en een voortrekkersrol innemen binnen een organisatie.
Studentervaringen
Sterre: “Ik vond de minor Mensenrechten in de Praktijk heel interessant, vooral vanwege de wekelijkse gastcolleges van organisaties zoals Amnesty International en Defense for Children. Het bood een waardevol perspectief op actuele mensenrechtenkwesties en de praktische toepassingen ervan.”
Sunnya: “Wat mij echt is bijgebleven is dat telkens de term 'changemaker' terugkomt. Dat niet alleen de professionals/gastsprekers zo worden gezien, maar ook dat wij als studenten die geïnteresseerd zijn in mensenrechten mogelijk de toekomstige changemakers zijn. Dat vind ik inspirerend.”
Mirthe: “Ik zou de minor ook zeker aanraden aan studenten zonder een juridische achtergrond. Ik heb deze zelf ook niet, maar de minor is zo vormgegeven dat dit geen enkele belemmering vormt. De minor legt een mooie basis en biedt tools voor iedereen die op een manier mensenrechten wil waarborgen en verdedigen
Cursussen
Periode A
Basisvak Mensenrechten (5EC)
Je verwerft basiskennis over mensenrechten, de achtergrond en de belangrijkste verdragen. Je ontdekt hoe Nederland naleving van mensrechten verantwoordt. Je verkent hoe de rechters, het College voor de Rechten van Mens, de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman werken om de naleving van mensrechten te waarborgen.
Mensenrechten in context (5EC)
Je voert rechtsfilosofische discussies over mensenrechten, bijvoorbeeld over de toegang tot zorg en over veiligheid en privacy. Je ontwikkelt je visie en verwoordt dat in een essay.
Toolbox (5EC)
Je ontwikkelt aan de hand van een portfolio een toolbox waarmee je mensenrechten kunt integreren in je huidige of toekomstige werk. Hierbij gebruik je materiaal op het gebied van mensenrechtenactivisme en literatuur uit het sociaal werk over handelen vanuit een mensenrechtelijk en menswaardig perspectief.
Periode B
Mensenrechten in mondiaal perspectief (5EC)
Mensenrechtenkwesties op internationaal niveau diep je in deze module verder uit. Je krijgt hierbij wekelijks les van gastsprekers uit diverse disciplines.
Praktijkopdracht (10 EC)
In een praktijkopdracht van 10 EC leer je een thema grondig te analyseren op het thema mensenrechten en te vertalen naar de praktijk. Bijvoorbeeld een advies aan een vervoersorganisatie over toegankelijkheid en Verdrag Handicap.
Leerdoelen
- Je hebt kennis van mensenrechten op nationaal en internationaal niveau;
- Je herkent mensenrechtenkwesties in de samenleving en de beroepspraktijk;
- Je kunt in kaart brengen wie op welke wijze betrokken is bij mensenrechtenkwesties;
- Je hebt kennis van argumentatietechnieken en kunt hiermee je visie onderbouwen;
- Je weet hoe je verandering in gang kunt zetten in een organisatie;
- Je kunt de verworven kennis en vaardigheden toepassen in een praktijkopdracht.
Ingangseisen
Er zijn geen formele toelatingseisen. Je hebt geen juridische voorkennis nodig. We verwachten wel dat je affiniteit hebt met het onderwerp mensenrechten. Deze minor leidt niet op tot jurist, maar is gericht op de ontwikkeling van een professional die kennis heeft van het recht en het thema mensenrechten. Als je je wilt verdiepen in Europese wetten, richtlijnen en jurisprudentie sluit de (Engelstalige) minor EU Law and Human Rights beter aan.
Deze minor is toegankelijk voor deeltijdstudenten. Online onderwijs is niet mogelijk. Een stage- of werkplek is niet vereist.
Literatuur
De meeste literatuur is digitaal beschikbaar, op een enkel handboek over mensenrechten na. De exacte literatuur wordt later bekendgemaakt. Je kunt je vast inlezen via het boekje Elementaire Deeltjes Mensenrechten, zie Elementaire Deeltjes | Mensenrechten (amnesty.nl)
Rooster
De lessen zijn op dinsdag en vrijdag. Deze les op dinsdag is niet verplicht.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
We testen je kennis op allerlei manieren, waaronder een theorietentamen, een betoog, een presentatie en een portfolio. In de praktijkopdracht verbindt je jouw theoretische en praktische kennis aan echte probleemsituaties. Het Lectoraat Toegang tot Recht is hierbij betrokken, evenals diverse andere organisaties, zoals gemeente Utrecht, Amnesty, Free Press Unlimited.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld