Militaire minor: Weerbaar tegen hybride dreigingen
Wil jij actief bijdragen aan het veiliger maken van een instabiele wereld? Ben jij op zoek naar een minor die je fysiek, mentaal én theoretisch uitdaagt? Werk je graag samen, ben je stressbestendig en wil je zowel denken als doen? Dan is de Militaire minor: Weerbaar tegen hybride dreigingen echt iets voor jou!
Het kan je niet zijn ontgaan: de wereld is aan het veranderen. Oorlog in Oekraïne en in Gaza, de Verenigde Staten als onbetrouwbare bondgenoot en dan hebben we het nog niet eens over cyberaanvallen uit China en Rusland. Nederland moet meer voor zijn eigen veiligheid zorgen. Door deze minor te volgen, kun jij hier als student en lang daarna een actieve bijdrage aan leveren.
Inhoud
De minor is onderdeel van de nieuwe Nationale Weerbaarheidstraining (NWT), opgezet door Defensie in samenwerking met diverse onderwijsinstellingen om meer reservisten op te leiden en in te zetten. Op de bijbehorende website van Defensie https://werkenbijdefensie.nl/nwt lees je meer over de NWT.
De minor bestaat uit twee delen: in periode C volg je lessen op Hogeschool Utrecht en in periode D ga je het veld in met Defensie.
De inhoudelijke lessen op de HU richten zich op de dreigingen waar de samenleving mee wordt geconfronteerd en hoe we ons daar weerbaar tegen kunnen maken. De colleges worden gegeven door verschillende docenten en gastsprekers met kennis over geschiedenis, politiek, defensie en internationale betrekkingen.
In periode D ben je 10 weken aaneengesloten bij Defensie op locatie. Daar volg je de Initiële Militaire Opleiding (IMO) met daarnaast aanvullende modules op het gebied van samenwerken, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens de IMO word je officieel aangesteld als reservist en ontvang je salaris. Na deze minor studeer je verder en blijf je, als je dat wilt, actief als reservist. Zo kun jij bijvoorbeeld werken in de beveiliging van kritieke infrastructuur of de beroepsmilitairen ondersteunen tijdens oefeningen.
Kosten
Aan deze minor zijn geen kosten verbonden. Je krijgt zelfs salaris tijdens de IMO.
Leerdoelen
Leeruitkomsten en cursussen
Periode C
Hybride Dreiging en Hybride Oorlogsvoering
Je leert hoe moderne conflicten zich afspelen buiten het traditionele slagveld — via cyberaanvallen, desinformatie, statelijke beïnvloeding en het ondermijnen van vitale processen.
Oorlog en Vrede
Je duikt in de geschiedenis van oorlogen, vragen over oorlog en vrede, het belang van het internationaal recht en de werking van instituties zoals het Internationaal Strafhof. Je ontwikkelt inzicht in de juridische en morele grenzen van (gewapende) conflicten.
Whole of Society – Samen Werken aan Veiligheid
Je ontdekt hoe overheid, Defensie, bedrijven, hulpdiensten en burgers samenwerken bij rampen en dreigingen om Nederland veiliger te maken. Ook analyseer je actuele cases zoals de Coronacrisis en de watersnood in Limburg.
Periode D
Bij de opleidingslocatie van Defensie volg je in periode D de Initiële Militaire Opleiding (IMO). Een deel van deze opleiding verblijf je intern. Dat betekent dat je met je groep leert, traint, eet en slaapt op de kazerne in Amsterdam en tijdens oefeningen op andere locaties bent.
Tijdens de IMO leer je militaire basisvaardigheden zoals kaart en kompas lezen, militaire EHBO en militair straf- en tuchtrecht. Daarnaast ga je op bivak: een intensieve training in de buitenlucht. Hier slaap je in het veld, leer je hoe je met beperkte middelen een onderkomen bouwt en oefen je tactisch verplaatsen. Ook werk je tijdens deze opleiding aan je persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsvaardigheden en reflecteer je op je leerdoelen binnen een unieke omgeving die je nergens anders kunt vinden.
Bij de IMO word je officieel aangesteld als reservist en ontvang je salaris. Na deze minor studeer je verder en blijf je, als je dat wilt, actief als reservist. Zo kun jij bijvoorbeeld werken in de beveiliging van kritieke infrastructuur of de beroepsmilitairen ondersteunen tijdens oefeningen.
De IMO is een periode waarin je niet altijd op je telefoon kunt, niet naar je sportvereniging kunt gaan en je privé-leven moet wachten tot je weer uit het veld komt. Daar staat tegenover dat dit een unieke kans is om jezelf tijdens je studie uit te dagen en het goed op je CV staat.
Ingangseisen
Voor HU-studenten gaat de toelating als volgt:
- Je vraagt toestemming aan je examencommissie* voor het volgen van de minor.
*Studenten van het Instituut voor Veiligheid hebben al toestemming en kunnen deze stap overslaan. - Je schrijft je uiterlijk 31 oktober 2025 voor de minor in via Osiris.
- Je meldt je aan voor de selectieprocedure voor de Initiële Militaire Opleiding (IMO) bij Defensie.
- Pas als je de selectieprocedure bij Defensie met goed gevolg hebt afgerond, kun je deelnemen aan de minor. Omdat je na twee maanden de uitslag krijgt, is het verstandig om voor een alternatief programma te zorgen voor het geval de uitslag negatief is.
Voor KOM-studenten staat de toelatingsprocedure vermeld op de leerovereenkomst.
Wil je meer weten over de selectie? Kijk op https://werkenbijdefensie.nl/sollicitatie
Om aan de IMO te kunnen deelnemen ben je in ieder geval:
- 18 jaar of ouder;
- in het bezit van een Nederlands paspoort of identiteitsbewijs;
- geschikt bevonden tijdens een psychologische selectie;
- geschikt bevonden tijdens een medische en fysieke keuring.
- Je mag niet afhankelijk zijn van medicatie
- Je oogafwijking is niet groter dan min zes of plus zes
Iedereen is welkom.
Deeltijdstudenten kunnen de minor ook volgen, mits het programma van de minor te combineren valt met werk en studie. In periode D ben je 10 weken aaneengesloten bij Defensie op locatie. Heb je vragen, neem dan contact op met de minorcontactpersoon.
Literatuur
De literatuur voor deze cursus wordt gepubliceerd op de canvaspagina.
Rooster
In periode C heb je op woensdag les op de HU. Alle lessen vinden op die ene dag plaats. De Initiële Militaire Opleiding (IMO) in periode D is een fulltime opleiding op locatie in Amsterdam en op andere locaties. In de meeste weekenden ben je wel thuis. Let op: de meivakantie valt ook in deze periode. Je hebt dus geen reguliere meivakantie.
Toetsing
Het theoretisch deel aan de HU wordt afgesloten met twee kennistoetsen.
Het deel bij Defensie wordt getoetst door middel van een eindoefening en een portfolio.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 31 oktober 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 31 oktober worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld