Kies op maat

Inloggen Menu

Business & Cultural Development with Morocco

Business & Cultural Development with Morocco is een minor binnen de faculteit Business en Economie gericht op internationaal georiënteerde studenten die een speciale interesse hebben om zich te verdiepen in Marokko. Dit doe je onder andere door onderzoek te doen naar de geschiedenis en cultuur van Marokko en samen te werken met een startup company en studenten uit Marokko aan diverse (business) opdrachten. Onderdeel van de minor is een studiereis naar Marokko waarbij je verschillende steden en bezienswaardigheden bezoekt om de Marokkaanse cultuur te proeven en te ervaren en itevens ntensief samenwerkt met een startup company en studenten. 

Het minorprogramma biedt de student de gelegenheid om de skill interculturele sensitiviteit te ontwikkelen door onder andere COIL-projecten (Collaborative Online International Learning) uit te voeren in samenwerking met studenten uit verschillende landen. Een deel van het minorprogramma wordt georganiseerd in Marokko in samenwerking met de National School of Commerce and Management (ENCG) in Tanger, Marokko. Daarnaast werk je een aantal dagen intensief samen met een startup company. De startup companies nemen deel aan het Orange Corners Incubation en Acceleration programma in Rabat. De minor wordt aangeboden in het Nederlands, maar de COIL-projecten, de samenwerking met een startup company en studenten in Marokko zullen geheel of deels in het Engels zijn. 

 

De minor bestaat uit drie modulen:

1) Module 1: Business Assignment. In deze module word je gekoppeld aan een startup company in Marokko en werk je samen studenten in Tanger aan verschillende opdrachten. Onderdeel van deze module is de studiereis naar Marokko in oktober 2024. Tijdens de studiereis maak je kennis met de startup company die je gedurende de minor zal ondersteunen. De startup companies nemen deel aan het Orange Corners Incubation en Acceleration programma in Rabat dat deels door de Nederlandse Ambassade in Rabat wordt gefinancieerd. Daarnaast werk je intensief samen met studenten in Tanger van The National School of Commerce and Management of Tangier (ENCG), een business school aan de Abdelmalek Essaadi University (VAE). De samenwerking met de startup company is business gerelateerd, de opdrachten met studenten in Tanger zijn meer gericht op de ontwikkeling en in praktijk brengen van de skill interculturele sensitiviteit. 

2) Module 2: Interculturele sensitiviteit. Internationaal samenwerken en zakendoen over de hele wereld vraagt om visie, kennis, planmatig werken en culturele flexibiliteit. Interculturele sensitiviteit ontwikkel je tijdens de minor door het uitvoeren van de COIL-projecten met studenten uit Zuid-Afrika en Marokko. En natuurlijk tijdens de studiereis naar Marokko. Maar ook tijdens de wekelijkse workshops op gebied van interculturele sensitiviteit. Kennis en ervaringen komen samen in deze workshops met als doel een stevige bewustzijn te ontwikkelen van de eigen cultuur om vanuit die positie flexibel te kunnen schakelen tussen verschillende culturen. 

3) Module 3: Geschiedenis, Cultuur & Taal. In deze module duik je in de bijzondere geschiedenis van Marokko. Marokko heeft door zijn strategische ligging eeuwenlang een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied. Marokko had sterke banden met zowel het Islamitische Oosten als het Christelijke Noorden maar heeft zich sinds de stichting in de 8e eeuw tot aan de vorige eeuw onafhankelijk weten te houden. Cultureel is Marokko door de eeuwen heen een mengelmoes van Mediterraans, Berbers, Arabisch en Afrikaans. De module zal tevens bijdragen aan een goede basiskennis van het Marokkaans-Arabisch (Darizja).

Video

 

Aanmelden voor deze minor is helaas niet meer mogelijk. Er zijn geen plekken meer beschikbaar.

Leerdoelen

De student zal

• werken in internationale teams (virtueel met studenten uit Zuid-Afrika en Marokko)

• werken in een internationale omgeving (Rabat en Tanger, Marokko)

• uitvoerig desk- en fieldresearch doen naar een specifiek thema uit de geschiedenis van Marokko

• de skill interculturele sensitiviteit ontwikkelen door deel te nemen aan workshops, (COIL)projecten, samen te werken met een startup company in Marokko en door samen te werken met studenten in Marokko

• de rijke geschiedenis van Marokko ontdekken

• de onuitwisbare en diepgaande islamitische geschiendenis van Europa ontdekken en hoe deze vooral gelinkt is aan Marokko

• het onstaan en de ontwikkeling van de Marokkaans-Arabische taal (Darijza) begrijpen

Ingangseisen

De middelen hebben om deel te nemen aan de studiereis van 12-14 dagen naar Marokko in oktober 2024 (circa 1.250 euro)
- Beheersing van Engels op B1 niveau (propedeuse)
- Propedeuse behaald

Literatuur

- Erin Meyer: The Culture Map, Breaking through the invisible boundaries of global business. The Perseus Books Group, 2014. ISBN: 978161039250

H. ObdeijnP. de Mas en N. Bouras: Geschiedenis van Marokko. Uitgeverij Bulaaq, vierde herziene druk, 2021. ISBN: 9789054601876

- Suzanna Clarke: A house in Fez: Building a life in the ancient heart of Morocco. Ebury Publishing, 2008. ISBN: 9780091925222.

- Module handleidingen op Brightspace

Rooster

Naast het onderstaand programma is er ook een studiereis naar Marokko gepland van 10-14 dagen. Ivm de Covid-19 pandemie is er een vervangende reis mogelijk naar Spanje. Afhankelijk van het advies van het RIVM wordt besloten welke studiereis zal worden ondernomen.

1.   Tanger, Marokko: 
blok 1 week 1 - 9: 1 x 4 uur (36 uur)
blok 2 week 1 - 9: 1 x 4 uur (36 uur)

2.   Interculturele sensitiviteit:
blok 1 week 1 - 9: 1 x 4 uur (36 uur)
blok 2 week 1 - 9: 1 x 4 uur (36 uur)

3.   Geschiedenis & taal: 
blok 1 week 1 - 9: 1 x 5 uur (45 uur)
blok 2 week 1 - 9: 1 x 5 uur (45 uur)

Toetsing

1.   Business Assignment (10 EC) Business Assignment 100%
blok 1 week 1 - 9: 1 x 4 uur 
blok 2 week 1 - 9: 1 x 4 uur

2. Interculturele Sensitiviteit (10 EC) Presentaties/Producten en COIL-projecten (100%)
blok 1 week 1 - 9: 1 x 4 uur
blok 2 week 1 - 9: 1 x 4 uur

3.   Geschiedenis & Taal (10 EC) Taal (20%) - Geschiedenis (80%)
blok 1 week 1 - 9: 1 x 5 uur
blok 2 week 1 - 9: 1 x 5 uur

Herkansingen: Binnen het semester

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Schatting van de kosten voor de studiereis naar Marokko van 14 dagen is circa 1250,- euro (de vervangende 8-daagse reis naar Spanje is circa 500 euro).

Informatievideo: Ondernemerschap naar Marokko - YouTube

Vragen over de minor?
Contact Zouhair ben Abdelkarim, z.ben.abdelkarim@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.