Kies op maat

Inloggen Menu

Business & Cultural Development with Morocco

Collaboration and Development in Morocco is een minor binnen de faculteit Business en Economie gericht op studenten die een speciale interesse hebben om zich te verdiepen in Marokko. Dit doe je onder andere door onderzoek te doen naar de geschiedenis en cultuur van Marokko en samen te werken met studenten uit Marokko aan diverse (business) opdrachten. 

Het minorprogramma biedt de student de gelegenheid om de skill interculturele sensitiviteit te ontwikkelen door onder andere COIL-projecten (Collaborative Online International Learning) uit te voeren in samenwerking met studenten uit verschillende landen, waaronder Zuid-Afrika en Marokko. Een deel van het minorprogramma wordt georganiseerd in Marokko in samenwerking met de National School of Commerce and Management in Tanger, Marokko. De studiereis bevat een studiereis naar Marokko waarbij je verschillende steden en bezienswaardigheden bezoekt om de Marokkaanse cultuur te proeven en te ervaren. Daarnaast werk je een aantal dagen intensief samen met studenten in Tanger. 

De minor wordt aangeboden in het Nederlands, maar de COIL-projecten, de literatuur, de studiereis naar Marokko en de verschillende opdrachten kunnen deels in het Engels zijn. 

 

De minor bestaat uit drie modulen:

1) Module 1: Tanger, Marokko. In deze module staat de studiereis naar Marokko en de samenwerking met studenten uit Tanger centraal. Module 1 is deels ontwikkeld in samenwerking met de The National School of Commerce and Management of Tangier (ENCG), een business school aan de Abdelmalek Essaadi University (VAE) in Tanger. Tanger is één van de belangrijkste economische locaties van Marokko, waar momenteel de grootste economische ontwikkeling plaatsvindt van het land. Het heeft een van de grootste industriële havens van het Middellandse Zeegebied en de grootste internationale belastingvrije zone van Afrika gericht op buitenlandse bedrijven. Dit biedt veel mogelijkheden voor interessante opdrachten. De opdrachten zullen echter vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de skill interculturele sensitiviteit. 

2) Module 2: Interculturele sensitiviteit. Internationaal samenwerken en zakendoen over de hele wereld vraagt om visie, kennis, planmatig werken en culturele flexibiliteit. Interculturele sensitiviteit ontwikkel je tijdens de minor door het uitvoeren van de COIL-projecten met studenten uit Zuid-Afrika en Marokko. En natuurlijk tijdens de studiereis naar Marokko.

3) Module 3: Geschiedenis, Cultuur & Taal. In deze module duiken we in de bijzondere geschiedenis van Marokko. Marokko heeft door zijn strategische ligging eeuwenlang een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied. Marokko had sterke banden met zowel het Islamitische Oosten als het Christelijke Noorden maar heeft zich sinds de stichting in de 8e eeuw tot aan de vorige eeuw onafhankelijk weten te houden. Cultureel is Marokko door de eeuwen heen een mengelmoes van Mediterraans, Berbers, Arabisch en Afrikaans. Naast Arabieren en Berbers zijn er in Marokko ook nakomelingen van Andalusische moslims en joden (uit Al Andalus, het Islamitische rijk op het Iberisch Schiereiland van 711 tot 1492). Ook zijn er nakomelingen uit zwart Afrika (ten zuiden van de Sahara) en Vandalen uit Noord-Europa. De Islam en het Arabisch zijn onvervreemdbaar met het land verbonden geraakt vanwege de stichting van de eerste grote dynastie in het gebied van het huidige Marokko, door de klein-kleinzoon van de profeet Mohamed. Vervolgens hebben verschillende Berberdynastieen eeuwenlang over Marokko geheerst. De vorige eeuw stond vooral in teken van de Europese bezetting en onafhankelijkheid. De module zal tevens bijdragen aan een goede basiskennis van het Marokkaans-Arabisch (Darizja).

Leerdoelen

De student zal

• werken in internationale teams (virtueel met studenten uit Zuid-Afrika en Marokko)

• werken in een internationale omgeving (Tanger, Marokko)

• uitvoerig desk- en fieldresearch doen naar een specifiek thema uit de geschiedenis van Marokko

• de skill interculturele sensitiviteit ontwikkelen door deel te nemen aan COIL-projecten

• het onstaan en ontwikkeling van de Marokkaans-Arabische taal (Darijza) begrijpen

• Marokkaans Arabische woorden uitspreken en juiste antwoorden geven in eenvoudige contexten

• business opdrachten uitvoeren voor bedrijven in Marokko of bedrijven die in Marokko handel (willen) drijven

Ingangseisen

- De middelen hebben om deel te nemen aan de studiereis van 10-14 dagen naar Marokko
- Beheersing van Engels op B1 niveau (propedeuse)
- Propedeuse behaald

Literatuur

- Erin Meyer: The Culture Map, Breaking through the invisible boundaries of global business. The Perseus Books Group, 2014. ISBN: 978161039250

H. ObdeijnP. de Mas en N. Bouras: Geschiedenis van Marokko. Uitgeverij Bulaaq, vierde herziene druk, 2021. ISBN: 9789054601876

- Suzanna Clarke: A house in Fez: Building a life in the ancient heart of Morocco. Ebury Publishing, 2008. ISBN: 9780091925222.

- Module handleidingen op Brightspace

Rooster

Naast het onderstaand programma is er ook een studiereis naar Marokko gepland van 10-14 dagen. Ivm de Covid-19 pandemie is er een vervangende reis mogelijk naar Spanje. Afhankelijk van het advies van het RIVM wordt besloten welke studiereis zal worden ondernomen.

1.   Tanger, Marokko: 
blok 1 week 1 - 9: 1 x 3 uur 
blok 2 week 1 - 9: 1 x 3 uur

2.   Interculturele sensitivteit:
blok 1 week 1 - 9: 1 x 3 uur
blok 2 week 1 - 9: 1 x 3 uur

3.   Geschiedenis & taal: 
blok 1 week 1 - 9: 1 x 3 uur
blok 2 week 1 - 9: 1 x 3 uur

Toetsing

1.   Business Assignment - 10 EC - Business Assignment (100%)

2.   Interculturele sensitiviteit - 10 EC - Presentaties/Producten en COIL-project met Zuid-Afrika (100%)

3.   Geschiedenis & taal - 10 EC - Studiereis (20%), Taal (40%) en Geschiedenis (40%)

Herkansingen: Binnen het semester

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Schatting van de kosten voor de studiereis naar Marokko van 14 dagen is circa 1000 euro (de vervangende 8-daagse reis naar Spanje is circa 500 euro).

Informatievideo: Ondernemerschap naar Marokko - YouTube

Vragen over de minor?
Contact Zouhair ben Abdelkarim, z.ben.abdelkarim@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau.fbe@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.