Forensisch Financieel Deskundige
Kort samengevat gaat deze minor over het onderzoeken van mogelijke financieel-economische criminaliteit binnen organisaties. We kijken daarbij vooral naar financiële instellingen en financiële dienstverleners omdat zij een bijzondere rol vervullen in het tegengaan van bepaalde vormen van financieel-economische criminaliteit.
In navolging van De Nederlandsche Bank verstaan we onder financieel economische criminaliteit; “witwassen, corruptie, financiering van terrorisme, handel met voorwetenschap, niet naleven van sancties, verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en ander crimineel gedrag.“ Belastingontduiking wordt gezien als een vorm van witwassen en komt ook uitgebreid in deze minor aan de orde.
Video
Leerdoelen
Na afloop van deze minor kun je:
- a) Verschillende vormen van digitale en niet digitale financieel-economische criminaliteit beschrijven, herkennen op diverse niveaus en toepassen aan de hand van diverse cases.
- b) Motieven, voorwaarden en gevolgen van financieel-economische criminaliteit beschrijven en herkennen.
- c) Vaststellen welke (internationale) wetgeving(Wwft, SW, ALMD, AVG etc.), verdragen etc. van toepassing zijn in een bepaalde situatie.
- d) Een systematische integriteit risico-analyse opstellen met behulp van openbare bronnen en beoordelen (SIRA) aan de hand van een complexe ondernemingsstructuur.
- e) Frauderisicofactoren in de praktijk signaleren en cultuuraspecten in kaart brengen gericht op de integriteit binnen organisaties.
- f) Verschil in belastingontwijking en belastingontduiking aan de hand van verschillende cases/constructies uitleggen.
- g) Bepalen welke vervolgacties moeten worden genomen na constatering van onregelmatigheden, belastingontduiking c.q. fraude.
- h) Aanbevelingen opstellen met betrekking tot het beheersen van financieel-economische criminaliteit.
- i) Beschrijven op welke wijze artificial intelligence en machine-learning kunnen worden toegepast om financieel economische criminaliteit te detecteren en tegen te gaan.
- j) Dilemma’s formuleren (en daarop reflecteren) die voortvloeien uit privacy-wetgeving,technologie, klanttevredenheid,handhaving, moraliteit etc.
Ingangseisen
Studenten dienen een motivatiebrief te schrijven naar de coördinator van de minor Lumke Boomsma (l.w.boomsma@hva.nl) . In deze motivatiebrief dienen studenten toe te lichten waarom zij voor deze minor willen kiezen.
Literatuur
Van studenten wordt verwacht dat zij beschikken over een abonnement op het FD c.q. toegang hebben tot het FD. Sinds kort kun je het FD ook via bib.hva.nl lezen. Het tijdschrift voor compliance en het tijdschrift voor financieel recht gebruiken we ook. Een studentabonnement kost 15 euro per maand per tijdschrift. We schrijven voor meerdere vakken artikelen uit deze bladen voor. Svp zorgen dat je per 1 september toegang hebt tot deze digitale tijdschriften.
Daarnaast maken we veelvuldig gebruik van documentaires die je kunt vinden op NPO start. Je hebt daarvoor een abonnement nodig. Dit kost 2,95 per maand.
Rooster
Wordt t.z.t bekend gemaakt. We streven er naar om de colleges zoveel mogelijk op drie vaste dagen in de week te organiseren.
We gaan uit van gemiddeld circa 12 contacturen per week.
Toetsing
In de onderstaande tabel zijn de verschillende modules en toetsvormen weergegeven. Voor alle portfolio-assessments geldt dat de onderliggende casus en/of onderzoeksopdracht als voldoende moet zijn beoordeeld, voordat je op assessment kan.
1 Introductie financieel economische criminaliteit 5 EC-50% casustoets en 50% portfolio-assessment
2 Juridische aspecten 5 EC-50% casustoets en 50% portfolio-assessment
3 Analyse financiële transacties 5 EC-50% casustoets en 50% portfolio-assessment
4 Agressieve belastingplanning 5 EC-50% casustoets en 50% portfolio-assessment
5 Operationeel risicomanagement en soft controls 5 EC-50% onderzoeksopdracht en 50% portfolio-assessment
6 Digitale fraude en opsporing 5 EC-50% onderzoeksopdracht en 50% portfolio-assessment
De herkansingen vallen binnen het semester.
Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.
Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Lumke Boomsma, l.w.boomsma@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE, onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Kosten
M.u.v. kosten van aan te schaffen literatuur zijn er geen bijzondere uitgaven aan deze minor verbonden. We gaan er vanuit dat je over een laptop beschikt.
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.