Strategisch HRM
In dit blok staat de postionering van het vakgebied HRM en jijzelf als HR professional samen met de aansluiting van het HR-beleid op de doelen en ambities van de organisatie in de context van trends en ontwikkelingen centraal.
Dit blok is ontworpen voor deeltijdstudenten HRM, jaar 2 en voor externe cursisten die de essentie van het vak HR beter willen leren overzien en kunnen verbinden aan hun eigen waarden, hun eigen postitie, de positie van HR in de oganiastie en aan de doelen van de organisatie. In dit blok krijg je kennis over en inzicht in wat strategisch HRM inhoudt, wat de functie van HR is binnen de bedrijfsvoering van een organisatie is en hoe je HR en de HR processen strategisch, tactisch en operationeel goed positioneert binnen een organisatie.
De vaardigheden strategisch kijken, analyseren en adviseren staan centraal. Je leert hierbij gebruik maken van HR analytics en metrics.
Naast de inhoudelijke kennis is er in dit blok aandacht voor je eigen visie over HR. We dagen je uit je professionele rol te verkennen en hier richting aan te geven.
Leerdoelen
Het leerdoel dat centraal staat in dit blok is: Je formuleert een advies ten behoeve van de toekomstbestendigheid van de personele bezetting van organisatie, geconcretiseerd naar de specifieke bijdrage die hier vanuit HRM aan geleverd kan worden en je formuleert een eigen een visie op het vak Human Resource Management en op de Human Resource professional die jij wilt zijn. Op basis hiervan reflecteer je op je eigen handelen in deze beroepstaak en beschrijf je welke aanpak je gaat hanteren om jouw ontwikkeling hierin vorm te geven.
Om de bovenstaande leeruitkomst te realiseren ga je aan de slag met de onderstaande drie beroepshandelingen:
- Je analyseert in welke mate het strategisch HR beleid van de organisatie rekening houdt met actuele en toekomstige ontwikkelingen en brengt een advies ten behoeve van de toekomstbestendigheid van de organisatie uit.
- Je formuleert een visie op de rol en positionering van Human Resource Management in organisaties en brengt de positie van Human Resource Management binnen de eigen organisatie in kaart.
- Je werkt zijn persoonlijke visie op de HR-professional die hij wil zijn uit, reflecteert op eigen beroepsmatig handelen en geeft hier betekenis aan in relatie tot zijn gewenste ontwikkeling.
De volgende competenties in dit blok centraal staan:
- Ontwikkelingsgericht vermogen
- Probleemoplossend vermogen
- Innovatief vermogen
- Ethisch vermogen
Ingangseisen
- Propedeuseniveau HBO en een passende werkomgeving om een analyse te maken van het strategische HR vraagstukken. Om de opdrachten te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat je toegang hebt tot een omgeving waarin je deze kunt uitvoeren en ruimte krijgt om HR data te raadplegen en gebruiken ten behoeve van je opdrachten. Dit vraagt dat je medewerking krijgt uit een organisatie en dat deze organisatie voldoende groot is om strategische personeelsplanning toe te passen. Heb je twijfel over of de omgeving waarin je de beroepshandelingen gaat uitvoeren passend is, neem dan contact op met de contactpersoon voor deze module. Voor vragen hierover, neem gerust contact op met de curriculummanager Myrke Nieweg.
- Ondernemend vermogen om in de organisatie op zoek te gaan naar vraagstukken, data en metrics, toegang tot gegevens in een organisatie en ruimte om een advies te presenteren.
- Dit betreft een minormodule van 15 EC en is dus geen volledige minor.
Literatuur
Voordat je literatuur gaat aanschaffen, lees altijd eerst de studiehandleiding voor de module die jij gaat volgen. Daar staat de actuele boekenlijst in.
- Strategische personeelsplanning A La Carte, Gerard Evers, Vakmedia net uitgevers.
- Van der Hagen, N. & Willemsen, M. (2019). Advieskunst - De interne adviseur in positie. Vakmedianet/Management Impact.
- Kluijtmans, F. (2021). Leerboek HRM. Noordhoff Uitgevers.
- Lange, D W., Heijden, van der B.I.J.M.M., Prins, de, P. (2019). Canon van HRM – 50 theorieën over een vakgebied in ontwikkeling. Vakmedianet B.V.
- Leen, J., Mertens, J. (Nieuwe druk) Praktijkgericht onderzoek in bedrijf. Coutinho.
Bovenstaande boeken worden gebruikt tijdens de lessen. Mocht je niet uit de opleiding BK of HRM deeltijd komen en een deel hiervan nog niet hebben, schaf dan in ieder geval Advieskunst en het boek van Evers 'Strategische Personeelsplanning a la carte' aan en overleg over de overige boeken in de eerste les even met de docent.
Rooster
Deze module wordt aangeboden:
- in blok 1 (start september) op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
- in blok 3 (start februari) op dinsdag- en donderdagavond, op beide avonden van 18.40 tot 22.00 uur.
Contacttijd:
7 uur per week. Daarnaast rekenen we op 10 tot 13 uur per week aan zelfstudie.
Toetsing
Dit betreft een minormodule van 15 EC.
Je voert praktijkgerichte beroepshandelingen uit, waarvan je de uitkomsten verzameld in een portfolio dat gepresenteerd wordt. Strategisch kijken, analyseren en adviseren staan hierin centraal. Voor het portfolio staan 10 EC .
Daarnaast vragen we studenten te reflecteren op hun ontwikkeling gedurende de module, dit te koppelen aan hun professionele ontwikkeling en hun persoonlijke visie op de professional die zij graag willen zijn. Deze reflectie wordt besproken en getoetst in een assessment. Hier staan 5 EC voor.
Herkansingsmogelijkheid:
In overleg met docent.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Helena Torrado Antonio via m.h.torrado.antonio@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE via onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
Enkel literatuurkosten