Recruitment & Onboarding
In dit blok richten we ons op het aansluiten op de behoefte aan personeel, het aantrekken van talent, het evalueren en selecteren hiervan en het onboarden van dit talent na de start van het dienstverband. We doorlopen dat deel van de employee journey dat begint bij het ontstaan van een behoefte aan nieuw personeel, tot aan de aanname en onboarden van een nieuwe medewerkers in een organisatie. Je leert dit proces te bekijken vanuit het perspectief van de sollicitant, vanuit de rol als betrokken HR professional en vanuit het perspectief van de organisatie. Centraal staat het realiseren van een gewenste match!
We staan stil bij wat hier allemaal bij komt kijken. Wat is er nodig in de organisatie? Hoe vertaal je dit naar je professionele rol? Welke kennis heb je nodig, welke vaardigheden, en welke houding neem je aan? Wat heb je zelf te brengen in de organisatie? En wat zoek jij eigenlijk zelf als persoon?
We kijken ernaar uit jullie in dit inspirerende blok te ontmoeten!
Leerdoelen
De beroepstaak die in dit blok centraal staat is: ‘het optimaal kunnen bijdragen aan de afstemming tussen de extern beschikbare arbeidspotentie en de intern benodigde arbeidsinzet teneinde de gewenste match tussen vraag en aanbod van arbeid op micro-, meso- en macroniveau te kunnen realiseren’.
Om dat te bereiken werken we in dit blok aan de volgende beroepsskills:
- in kaart brengen van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
- opstellen van een (beknopte) arbeidsmarktanalyse
- het opzetten en uitvoeren van een wervingscampagne
- het selecteren nieuwe medewerkers
- advies uitbrengen over het inrichten van het onboarding-proces
We vragen je dit blok steeds een verschillend perspectief aan te nemen: hoe geef je als professional een wervingsproces goed vorm? Wat zijn eigenlijk de wensen van de organisatie? En wat heb jij eigenlijk zelf aan kwaliteiten in huis als professional? Oftewel, hoe trek je de juiste talenten aan en welke talenten bezit jij eigenlijk? Hoe geef je een wervingsproces en sollicitatieproces vorm en hoe profileer jij je eigenlijk als professional? Hoe laat je mensen goed landen in een organisatie en op welke manier verbind jij je als professional en HRM-er aan de organisatie? Daarbij is tevens aandacht voor arbeidsrecht, de praktische kennis en vaardigheden nodig in het recruitment en onboarding proces en de HR-analytics die je kan inzetten om dit met zoveel mogelijk effectiviteit en impact te laten verlopen.
Om ontwikkeling op deze beroepstaak te realiseren werk je gedurende dit blok aan de volgende beroepshandelingen:
- Het vormgeven en uitvoeren van een werving en selectieproces
- Een passend advies over recruitment of onboarding uitbrengen
- Het beoordelen van een werving en selectieproces en de passendheid van een voorgestelde kandidaat vanuit het perspectief van de opdrachtgever.
- Een evaluatie en reflectie kunnen toepassen op het eigen beroepsmatig handelen in bovenstaande, verbonden aan het persoonlijke professionelen kwaliteiten en ambities.
Bovenstaande samengenomen betekent dit dat de volgende competenties in dit blok centraal staan:
- Communiceren
- Ethisch Vermogen
- Ontwikkelingsgericht handelen
- Samenwerken
- Onderzoekend vermogen
- Innovatief vermogen
Ingangseisen
Propedeuse hebben behaald.
Literatuur
- Kluijtmans, F. (2017). Leerboek HRM. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.
- Verhoeven, A. (2020). Recruitment: werving, selectie, onboarding. Amsterdam: Pearson Benelux B.V.
Rooster
blok 2 : Start november 2024: zaterdag (10.00-16.30 uur)
blok 4 : Start april 2025: dinsdag- en donderdagavond (18.40-22.00 uur)
Verplichte contacturen per week: 6 tot 8.
Toetsing
Toets 1: Portfolio (10 EC)
Voor dit toetsonderdeel neem je de rol aan van recruiter en onboarding adviseur. Je verzamelt gedurende het semester al je documentatie bij elkaar in een portfolio. Voor de eerste toets ga je, in een groep van maximaal 5 studenten, een adviesrapport schrijven voor een opdrachtgever. De opdracht hierbij is om, op basis van een plan van aanpak, de kern van de vraag van de opdrachtgever te achterhalen (diagnose) en vervolgens gezamenlijk tot een passend, goed onderbouwd en degelijk uitgewerkt advies te komen, voorzien van aanbevelingen. Het plan van aanpak dient het team voor te leggen aan de opdrachtgever voor een go/no go en feed-forward. De uitwerking van het advies dient aantoonbaar aan te sluiten bij de opdrachtgever en diens organisatie, toekomstgericht en van waarde te zijn.
Door middel van een presentatie voor de opdrachtgever en een ander groepje studenten wordt dit proces en het resultaat beoordeeld. Dit betreft een groepsbeoordeling die door de opdrachtgever en medestudenten en docenten onderbouwd dient te worden.
Toets 2: Assessment en reflective note (5 EC).
- Het assessment for learning is een gesprek binnen je projectgroep en met de docent. In dit assessmentgesprek zoek je samen aan de hand van je reflectie verslag (deze heb je voor het assessment geschreven) de verdieping en betekenis van je competent beroepsmatig handelen in de beroepstaak die centraal staat in dit blok, je Persoonlijk Professioneel Profiel en de rode draden en conclusies uit je verdiepende reflectie. Vervolgens kijken we samen of je leerdoelen inderdaad de leerdoelen zijn die voor jou op dit moment de meeste betekenis hebben. Je ontvangt hierbij zowel van de projectgroepsleden als van de docent feedback en feedforward. Deze feedback neem je mee in je reflective note
- In de reflective note neem je je rol als projectlid, je rol als beoordelaar van de uitvoering van de opdracht van een ander groepje en je eigen beroepsmatig handelen nader onder de loep, evalueer je jouw handelen en reflecteer je op jouw ontwikkelingsgericht handelen. Hierbij maak je de verbinding naar jouw persoonlijk professioneel competentieprofiel en jouw ‘ik ga/ik zal’. Je evalueert hoe je je op jouw leerdoelen hebt ontwikkelt en formuleert aangepaste of nieuwe leerdoelen voor het volgende blok.
De reflective note wordt beoordeeld door de docent met een cijfer.
Herkansingsmogelijkheid:
In overleg met de docent.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Helena Torrado Antonio via m.h.torrado.antonio@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE via onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.