Duurzame Inzetbaarheid
Welkom bij de module Duurzame Inzetbaarheid!
Duurzame Inzetbaarheid wordt door ons gezien in relatie tot de uitdagingen waar maatschappij, organisaties en individuele medewerkers voor staan, ook op lange termijn. Het gaat hierbij om de uitdaging hoe organisaties én medewerkers vitaal, bekwaam, wendbaar en veerkrachtig te krijgen én te houden.
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.”
In deze module focussen we ons op de verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid van de werkgever, van de werknmer en de dialoog tussen beiden, cruciaal voor de effectiviteit en het succes van duurzame inzetbaarheid. We gaan aan de slag met DI, met aandacht voor je eigen DI, organisatie DI én je handelen als (HR) adviseur, manager of andere professional op het gebied van DI.
Het Functionele gebied dat in dit blok centraal staat is: ‘het kunnen initieren, adviseren en realiseren van de gewenste ontwikkeling bij individuele medewerkers, teams en (onderdelen van) organisaties, op actuele en toekomstige behoeftes. In dit blok werk je stap voor stap, individueel en in kleinere groepjes, aan diverse beroepshandelingen binnen de verschillende domeinen van duurzame inzetbaarheid. Deze domeinen zijn:
- Gezondheid en vitaliteit: de vitale organisatie & medewerker
- Flexibiliteit: de bekwame organisatie & medewerker
- Mobiliteit: de wendbare organisatie & medewerker
- De veerkrachtige organisatie & medewerker
Vanuit het verdiepen in relevante theorie, het verzamelen en analyseren van data waardoor je de huidige situatie binnen een organisatie in kaart kunt brengen, kom je tot het op hoofdpunten formuleren van een beleid en mogelijke inteventies ter optimalisatie van een van de domeinen van duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie (organisatie niveau). Daarnaast bekwaam je je in het kunnen voeren van een betekenisvolle dialoog (medewerker niveau), het bindmiddel voor duurzame inzetbaarheid.
In deze module komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
- Werk als waarde
- Gezondheid en vitaliteit
- Huis van werkvermogen
- Stress en Burn-out
- Verzuim en verzuimbegeleiding
- Leven lang leren en ontwikkelen, loopbaanmanagement en begeleiding
- Ontwikkelen en opleiden, leerverandervermogen
- Functieverblijfsduren
- Mobiliteit en wendbaarheid
- Talentontwikkeling, talentmanagement
- Levensfasen, generaties en loopbaanvragen
- Werkklimaat, cultuur en leiderschap
- Betrokkenheid, bevlogenheid en werkgeluk
- Coaching en motiverende gespreksvoering
Ik ben blij dat ik deze module met een aantal gastdocenten kan verzorgen, mensen die mij dierbaar zijn én mensen die ik enorm waardeer, ieder met een eigen kijk, kennis, kunde en ervaring op gebieden die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid.
Hartelijke groet, Celine Ootes
Leerdoelen
Gedurende deze module werken we aan de volgende twee (HR) beroepshandelingen:
1) Het uitbrengen van een advies hoofdpunten beleid en mogelijke interventies op één of meerdere domeinen van Duurzame Inzetbaarheid, met als doel het versterken van het (HR) beleid en/of de uitvoering daarvan op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid binnen een organisatie. Deze beroepshandeling is o.a. opgebouwd uit de volgende deelhandelingen/activiteiten:
- Het gericht verzamelen van kennis van de domeinen van duurzame inzetbaarheid
- Het doelgericht verzamelen en analyseren van data binnen de verschillende domeinen van duurzame inzetbaarheid
- Een scan/diagnose maken van de huidige situatie binnen een organisatie op één van de domeinen van duurzame inzetbaarheid
- Het op hoofdpunten formuleren van de gewenste bijdrage (van HR) aan het optimaliseren van beleid en mogelijke interventies binnen één van de domeinen van duurzame inzetbaarheid
2) Het professionaliseren van je eigen handelen als adviseur DI, o.a. door een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van medestudenten/medeprofessionals, en het leggen van de verbinding tussen de eigen beroepsbekwaamheid, de eigen persoonlijke behoeftes en gewenste ontwikkeling op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Deze beroepshandeling is o.a. opgebouwd uit volgende uit de volgende deelhandelingen/activiteiten:
- Het voeren van een betekenisvolle dialoog op het gebied van duurzame inzetbaarheid
- Het optimaal bijdragen aan de gewenste ontwikkeling van een individuele collega student en groep studenten, door kennisoverdracht en het geven van feedback en feedforward
- Het door zelfbewustzijn en zelfmanagement komen tot verdere professionalisering van het eigen handelen als adviseur op het gebied van duurzame inzetbaarheid
- Het tonen en nemen van eigenaarschap van de eigen duurzame inzetbaarheid en professionele ontwikkeling
Om je beroepsbekwaamheid verder te ontwikkelen is het in onze ogen essentieel dat je zowel kennis op doet als dat je professionele vaardigheden ontwikkelt als dat je je een professionele houding (attitude) eigen maakt. Beroepsbekwaamheid (competent beroepsmatig handelen) komt tot uiting in zichtbaar gedrag binnen professionele competentie-gedragsdomeinen. In deze module zullen we met name aandacht geven aan de volgende competentie-gedragsdomeinen:
- Communiceren
- Etisch vermogen
- Ondernemend vermogen
- Onderzoekend vermogen
- Ontwikkelingsgericht handelen (zelfbewustzijn en zelfmanagement)
- Organiserend vermogen
De competentie-gedragsdomeinen krijgen kleur en betekenis bij beroepsmatig handelen binnen de context van het beroep waar iemand voor wordt opgeleid. En gelukkig hebben we allemaal een eigen aard en nuance, een eigen manier van zijn en doen. Dus naast de kleur die het beroep aan competent handelen geeft, geeft ieder individu door de eigen professionele identiteit op unieke wijze kleur aan het eigen handelen binnen de competentie-gedragsdomeinen. Door reflectie op je eigen handelen binnen de competentie-domeinen kun je je talenten en (zijns)kwaliteiten verder in kaart brengen, beter zicht krijgen op hoe je je wilt profileren en hoe je je verdere ontwikkeling bewust ter hand neemt.
Ingangseisen
Propedeuseniveau HBO en een passende werkomgeving om een analyse te maken van het beleid rondom Duurzame inzetbaarheid in de organisatie. Voor vragen hierover, neem gerust contact op met de module-docent Celine Ootes.
Literatuur
- Dona, P. (2020). Aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Amsterdam Boom uitgevers
Rooster
Deze module wordt in blok 2 aangeboden op de dinsdag en donderdag avond van 18.40 en 22.00 uur, en in blok 4 op de zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Contacttijd: 6 tot 8 uur per week.
Toetsing
1) Toets 1: Beroepshandeling, bestaande uit drie delen: Het formuleren van een advies op Hoofdpunten beleid en mogelijke interventies ter optimalisatie van een van de domeinen van Duurzame Inzetbaarheid bij een organisatie (10 EC):
- Kennismarkt: Je verwerkt in een kleine werkgroep zelf vergaarde relevante theorie van een van de domeinen van duurzame inzetbaarheid in een aantal ‘flashcards’. Tijdens de ‘Kennismarkt’ draag iedere student middels deze flashcards actief bij aan kennisoverdracht van alle domeinen van het vakgebied duurzame inzetbaarheid en het met en van elkaar leren.
- Factsheet en Mindmap: Je levert een Mindmap op basis van een scan én het verzamelen van overige data van de huidige situatie binnen jouw organisatie op een van de domeinen van duurzame inzetbaarheid.
- MT-presentatie hoofdpunten beleid en mogelijke interventies: Vervolgens formuleer je in een kleine werkgroep hoofdpunten van beleid en mogelijke interventies die bij zullen dragen aan het optimaliseren van een van de domeinen van duurzame inzetbaarheid. Je verwerkt dit als werkgroep in een presentatie waarin je je verantwoord en je keuzes aangeeft door middel van een theoretische onderbouwing. Ieder student levert een actieve bijdrage aan de presentatie
2) Toets 2: Gedragsassessment (Reflectieverslag, Assessment for learning, Reflective Notes (5 EC))
- Reflectieverslag: Je evalueert je professioneel gedrag in de beroepstaak en beroepshandelingen van dit blok en reflecteer op je beroepsmatig handelen binnen de professionele competentie-gedragsdomeinen in relatie met de HR professional die je wil zijn en verwerkt dit in een reflectieverslag;
- Assessmentgesprek en assessment for learning: iedere student voert op basis van het reflectieverslag van een medestudent, een ontwikkelingsgericht assessmentgesprek (dialoog duurzame inzetbaarheid) met betreffende medestudent. Na dit assessmentgesprek, tijdens het peerassessment for learning, geef je elkaar (in aanwezigheid van docent) goede feedback en feed forward. Enerzijds op de concrete beroepshandeling (het voeren van een ontwikkelingsgericht di gesprek), en anderzijds op het competent beroepsmatig handelen en professionele ontwikkeling in perspectief met je visie. Je maakt hiervan een audio opname voor later.
- Reflective Notes: Tenslotte verwerk je je eigen inzichten én de feedback en feedforward tijdens het blok van diverse kanten ontvangen, in samenvattende Reflective Notes.
Herkansingsmogelijkheid:
In overleg met de docent.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Celine Ootes via c.ootes@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE via onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.