Sustainable Innovations
Sustainable Innovation ofwel duurzame innovatie, een begrip dat tegenwoordig centraal staat in zowel het bedrijfsleven als het onderwijs, is het proces van het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten, processen en/of businessmodellen. Deze dienen niet alleen economische groei te stimuleren maar tegelijkertijd milieuschade te voorkomen en bij te dragen aan sociale welvaart. Deze module richt zich op de essentie van economische, ecologische en sociale aspecten van business en streeft ernaar (toekomstige)professionals uit te rusten met de kennis, vaardigheden en mindset die nodig zijn om bij te dragen aan een duurzamere wereld.
De noodzaak voor duurzame innovatie is ontstaan uit het groeiende besef dat de traditionele businessmodellen, die voornamelijk gericht waren en zijn op economische groei ten koste van milieu en maatschappij, niet langer houdbaar zijn. Terwijl de wereld worstelt met uitdagingen zoals klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en sociale ongelijkheid, is het duidelijk geworden dat er een nieuwe benadering nodig is. Een benadering die economische, ecologische en sociale waarde integreert door bestaande businessmodellen te innoveren of volledig nieuwe te ontwerpen. Dit is waar duurzaamheid en innovatie een cruciale rol spelen. Het biedt een pad voorwaarts, een manier om economische groei te stimuleren terwijl tegelijkertijd wordt gewerkt aan het oplossen van sommige van de meest dringende problemen van onze tijd.
Duurzame innovatie is niet alleen een ethische noodzaak, het is ook een zakelijke kans. Bedrijven die duurzame innovatie omarmen, ontdekken nieuwe markten, verbeteren hun merkwaarde en vergroten hun concurrentievoordeel. Ze reageren niet alleen op de vraag van consumenten naar meer duurzame producten en diensten, maar dragen ook bij aan het creëren van een veerkrachtigere, inclusievere maatschappij en economie. Voor professionals in elke sector biedt de module de kans om een pionier te zijn, om deel uit te maken van de oplossing voor de huidige problematiek en om te leiden met purpose en vanuit integriteit.
Met deze module nemen we jou mee op een ontdekkingsreis door de wereld van duurzaamheid en innovatie. Van de historische ontwikkeling en theoretische grondslagen tot praktische toepassingen en casestudies. Je leert wat duurzame innovatie inhoudt, hoe het is ontstaan en vooral hoe je dit als professional direct kunt integreren in het eigen vakgebied. Je gaat ontdekken hoe je innovatieve oplossingen kunt ontwerpen die zowel commercieel levensvatbaar als ecologisch en sociaal verantwoord zijn. Je leert businessmodellen ontwerpen rond ideeën die ecologische en/of sociale impact maken.
Door deel te nemen aan deze module ontwikkel je jouw morele ambitie en sluit je je aan bij een groeiende groep van vooruitstrevende professionals die erkennen dat succes niet alleen wordt gemeten aan de hand van financiële winst. Een groep professionals die beseft dat zij een positieve impact kunnen hebben op de wereld om ons heen. Welke functie je ook hebt, ondernemer, bedrijfsleider, beleidsmaker of wat dan ook. Deze module gaat je voorzien van inzichten, kennis, tools en inspiratie welke nodig zijn om díe change agent te zijn die duurzame verandering gaat stimuleren.
Welkom bij de module Sustainable Innovation. De plek waar jouw reis naar het maken van betekenisvolle impact begint!
Leerdoelen
Na het voltooien van deze module kun je:
- Aantonen dat je vanuit people, planet en prosperity een economie, organisatie of businessmodel kunt analyseren op alle duurzaamheidsaspecten. Vanuit deze analyse kun je organisaties adviseren omtrent het verbeteren of opnieuw ontwerpen van het (huidige of nieuwe) businessmodel richting een duurzame toekomst. Het valueproposition canvas, het triple layered canvas, de SDG’s en Design denken en doen zijn modellen en theorieën die richting gevend zijn voor het realiseren van de groepsopdrachten
- De ontwikkeling van de competenties verantwoordelijkheidsbesef, nieuwsgierigheid, kritisch denken en creativiteit aantonen en verwerken in de ontwikkeling van jouw morele ambitie. Deze relevante skills komen terug in je kennis, vaardigheden en houding en vormen samen jouw morele ambitie. Het business model you, de IDG’s en morele ambitie zijn modellen en theorieen die richting gevend zijn voor het realiseren van jouw individuele opdracht en dragen daarnaast bij aan de groepsopdrachten.
De succescriteria voor Sustainable Innovations:
- Student/cursist toont innovatief leer- en werkgedrag waarbij persoonlijk leiderschap de rode draad is. Creativiteit, nieuwsgierigheid, kritisch denken, samenwerken en communiceren zijn daar een onderdeel van;
- Student/cursist ontwikkelt innovatief vermogen en onderzoekt verschillende innovatiemethoden;
- Student/cursist ontwikkelt verantwoordelijkheidsbesef gericht op de wereld om ons heen;
- Student/cursist ontwikkelt de inner development goal: Zijn - Relatie tot Zelf
- Innerlijk kompas
- Integriteit en authenticiteit
- Openheid en leergierigheid
- Zelfbewustzijn
- Bewuste aanwezigheid
- Student/cursist ontwikkelt morele ambitie.
Ingangseisen
Voor deze minor is het belangrijk dat je basiskennis marketing hebt. Naast basiskennis van businessmodellen. Je kunt je inlezen in boeken zoals business model generatie en waardepropositie ontwerp van osterwalder.
Literatuur
- Verplicht: Het triple layered business model canvas in de praktijk met het business model you als vierde laag. (Suzanne van Stratum)
- Aanbevolen:
- Design denken en doen (Patrick van der Pijl, Erik Prins)
- Aan de slag met design thinking (Evelien van Zeeland)
- Business model Generatie (Alexander Osterwalder)
De laatste druk of jaartal van de boeken is niet belangrijk. Wij adviseren om zoveel mogelijk een tweedehands exemplaar aan te schaffen of een e-book, indien beschikbaar. De HvA Bibliotheek is een goede plek voor het lenen van deze boeken.
Rooster
De minor wordt gegeven in 8 lesweken waarbij er gemiddeld 6 contacturen per week zijn.
De lestijden zijn óf op dinsdag en donderdagavond van 18.40-21.40 óf op zaterdag van 10.00-16.00. Dit afhankelijk van welk studierooster je wilt volgen. Doordeweeks of op zaterdag.
Van studenten wordt verwacht dat zij minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn en actief bijdragen aan de opdrachten en de lessen.
Toetsing
Portfolio assessment (15 EC) bestaande uit drie onderdelen: Twee beroepsproducten en een assessment:
- Analyse: Presentaties van de nulmeting met behulp van het Triple layered business model canvas (TLBMC) plus management samenvatting;
- Ontwerp: presentaties van het innovatieve ontwerp met behulp van het TLBMC plus management samenvatting;
- Presentatie eigen ontwikkeling met behulp van het Business model you canvas plus mondeling assessment sustainable innovation kennis/persoonlijke ontwikkeling.
Alle presentaties worden geüpload uploaden in de digitale leeromgeving Brightspace.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Debby Gaartman via d.gaartman@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE via onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Aanvullende informatie:
Het betreft een nieuw ontwikkelde minor. De didactische aanpak is gericht op actief leren waarbij de docent een coachende en faciliterende rol aanneemt. Van studenten en cursisten wordt een pro-actieve leer-en werkhouding verwacht. Er is wekelijks ruimte voor formatieve evaluatie met feedback en feed forward. Er wordt ook gebruik gemaakt van e-learning met een volgsysteem voor de docent. Verschillende werkvormen worden ingezet en er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen en tools. Denk hierbij aan gamification van opdrachten, weken met canvassen, documentaires en andere interactieve workshops. Er wordt gestreefd naar minimaal een gastspreker uit het werkveld oer module.
Herkansingsmogelijkheid:
Deze minor wordt eenmaal per jaar aangeboden. Herkansingen kunnen altijd plaatsvinden in overleg met de docent. Voor de groepsopdrachten is geen herkansing, dezelfde op dracht dient dan zelfstandig gemaakt te worden. Onderwerp van de individuele opdracht in overleg met de docent.