Operations Management (optioneel: Lean Green Belt) (15 ECTS)
Inclusief Lean Management Green Belt certificaat (optioneel)! Zie aanvullende informatie.
In dit blok staat Operations Management centraal en is streven naar perfectie je kompas. Het bepaalt je richting in dit blok maar feitelijk ook voor de rest van de opleiding en als échte bedrijfskundige de rest van je leven.
De insteek van dit blok is het beoordelen van de operations in jouw organisatie op effectiviteit en efficiency. Dit ga je doen op basis van Lean management. Dat is de methodiek. De rode draad daarbij is het streven naar perfectie, ofwel het werken naar een cultuur van continu verbeteren.
De operationsfunctie is het geordende geheel van die hulpbronnen die gewijd zijn aan de productie en levering van producten of diensten (Walstra, 2017). De operationsfunctie is dus dé plek waar de klant van de organisatie zich bevindt! En om er voor te zorgen dat de klant tevreden is en terug blijft komen, is het van belang dat de operationsfunctie optimaal is ingericht. Voor dat ‘geordende geheel’ en dat ‘optimaal inrichten’ is procesmanagement van belang. Procesmanagement gaat over het herkennen, analyseren, ontwerpen, implementeren en aansturen van processen. Om continu te kunnen verbeteren moeten prestaties worden gemeten. Om dat gestructureerd te doen is prestatiemanagement van belang.
Lean Management stelt je in staat om bedrijfsprocessen te verbeteren en op efficiënte wijze meer waarde toe te voegen. Het is een business strategie en managementfilosofie. Een manier van werken die onder andere uitgaat van twee belangrijke principes: het creëren van waarde voor de klant en het elimineren van activiteiten die geen waarde toevoegen. Lean management is toepasbaar op alle bedrijfsprocessen en op elk niveau van de organisatie. Het resultaat is dat je tegelijkertijd meer waarde creëert voor de klant en efficiëntere processen tot stand te brengt. Lean Management combineert visie met concrete gereedschappen. Het gaat dus niet alleen om losstaande verbeterprojecten maar om een organisatiecultuur van continue verbetering.
We zullen niet alleen aandacht besteden aan processen, maar ook aan de mensen die werken in die processen. Uiteindelijk zijn die verantwoordelijk voor de kwaliteit.
Leerdoelen
In de module Operations Management ontwikkel je vaardigheden om operationele vraagstukken binnen organisaties aan te pakken. Dit doe je met behulp van Lean Management, waarbij je focust op het verhogen van de effectiviteit en efficiëntie van processen. Aan het eind van deze module kun je:
- De effectiviteit en efficiëntie van processen binnen jouw organisatie analyseren.
- Een proces herontwerpen met behulp van verschillende Lean technieken, zoals bijvoorbeeld de Kaizen, een flowchart en/of waardestroomanalyse en een SOP.
- Bijdragen aan een cultuur van continu verbeteren, zowel op persoonlijk als procesmatig niveau.
Ingangseisen
De propedeuse moet in principe zijn afgerond.
De minormodule is opgezet voor deeltijdstudenten die werk en studie combineren. Het hebben van een passende werkomgeving is noodzakelijk om opdrachten te kunnen uitvoeren. Voltijdstudenten kunnen alleen worden toegelaten indien zij over een passende werkomgeving beschikken. Dit kan afgestemd worden met de coördinator van de minor.
Literatuur
Het studiemateriaal is te vinden op de pagina van dit blok in Brightspace.
Rooster
De contacttijd is 6 uur per week. Dit kan per week verschillen door het blended karakter van ons onderwijs (afwisseling online colleges e.d. en fysieke bijeenkomsten).
Aanwezigheid is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle afronding van dit blok. De contacttijd is beperkt (6 uur in de week). Daarnaast moet er dus veel zelfstandig gewerkt worden en daarvoor heb je de inzichten en instructies nodig die tijdens de bijeenkomsten worden opgedaan c.q. gegeven.
Wanneer:
Dinsdag en donderdag van 18:40 tot 12:00 uur
OF
Zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur
In blok 2:
Dinsdag en donderdag van 18:40 tot 22:00
In blok 4:
Dinsdag en donderdag van 18:40 tot 22:00
Zaterdag van 10:00 tot 17:00
Toetsing
Toetsvorm: Schriftelijk advies
Omschrijving: Het procesverbeterplan richt zich op een proces binnen de eigen organisatie waarin een disconfirmatie is geconstateerd. In het plan wordt eerst de huidige situatie beschreven en geanalyseerd (de Current state). Vervolgens wordt de gewenste situatie ontworpen en beschreven (Future state). De methode is dat van een Kaizen project.
ECTS: 10
Week: 7
Opdracht: Procesverbeterplan
Toetsvorm: Peer Assessment
Omschrijving: Het peer assessment concentreert zich op twee onderwerpen:
- Portfolio. Om te bewijzen dat je je persoonlijke leeruitkomsten hebt behaald voeg je bewijsmateriaal toe in de vorm van alle uitgewerkte portfolio opdrachten.
- Reflectie op je ontwikkeling. Om te bewijzen dat je op je eigen ontwikkeling kunt reflecteren en dat je je eigen ontwikkeling kunt sturen maak je een reflectieverslag (vorm is vrij).
ECTS: 5
Week: 8
Opdracht: Uitwerking cases in portfolio en reflectie op ontwikkeling
Toelichting toetsvormen:
Een toelichting op de toetsvormen staat in de studiehandleiding. Het portfolio zal bestaan uit een aantal (beroeps)producten. Het assessment is een criterium gericht interview met de docenten.
Herkansingsmogelijkheid:
2 pogingen per studiejaar.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Jeroen Castricum via j.castricum@hva.nl
of Samir Kilani via s.kilani@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Onderwijsbureau FBE via onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
Wettelijk collegegeld
Aanvullende informatie:
Wij kunnen jullie nu de mogelijkheid aanbieden je te certificeren met een Green Belt! Dit is een zeer gewild certificaat in het bedrijfsleven en als je een Green Belt certificaat zelfstandig zou willen behalen ben je al snel €2.500,- kwijt.
Dit betekent dat onze module voldoet aan de vereisten van CSSC (Council for Six Sigma Certification). Zie onder de internationale erkenning.
Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor het certificaat?
- Succesvol Operations management afronden met een Kaizen project/A3-procesverbeterplan. Dit procesverbeterplan is de verplichte praktijktoets en onderdeel van het Green Belt examen.
- Aanvullend de E-learning van Skoledo doorlopen en het examen succesvol afronden. Tijdsinvestering ongeveer 20 uur.
- Samen leveren de theorie en praktijk toets het Lean management Green Belt certificaat op.
Deze fantastische toevoeging aan jouw CV en jouw eigen ontwikkeling is optioneel en kost slechts €33.
Houd er rekening mee dat jouw procesverbeterplan dan ook gedeeld kan worden met onze partner Skoledo ter check op de beoordeling.
ISO 13053: internationale erkenning
Deze geaccrediteerde Lean Six Sigma Green Belt is opgezet conform de internationale standaard ISO13053-1 en ISO13053-2. Klik HIER voor meer informatie over de ISO13053 en de opzet van de Green Belt opleiding. Deze internationale erkende norm schrijft voor 1) wat een Green Belt doet binnen een organisatie, 2) wat voor competenties hij/zij daarvoor moet bezitten en 3) wat daarom in een klassikale of online opleiding aan bod moet komen. Tevens wordt de kwaliteit van onze Lean Six Sigma opleidingen geborgd omdat wij samenwerken met diverse hogescholen en universiteiten. Ben je benieuwd welke? Klik dan HIER.