Waardecreatie in de Sport van Morgen
In de minor 'Waardecreatie in de Sport van Morgen' duiken de studenten met behulp van de legacy van Johan Cruijff in de verschillende aspecten van de sportindustrie. Zij leren zichzelf op innovatieve en professionele wijze te ontwikkelen in deze dynamische sector, met als doel om een 'waardecreator te worden in de sport van morgen'.
De Legacy die Johan Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016) ons heeft nagelaten, inspireert om verbeteringen door te voeren, niet alleen in de sport en de maatschappij als geheel, maar ook op persoonlijk niveau.
Wereldwijd wordt Johan Cruijff gezien als één van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij verkozen tot Europese speler van de eeuw. Door via aantrekkelijk voetbal te willen winnen en mensen te vermaken ('totaalvoetbal'), heeft Johan Cruijff niet alleen als voetballer en als coach, maar ook als strateeg en voetbalfilosoof een enorme invloed gehad op de Nederlandse sport. Zijn manier van denken vormt nu de basis van de meest succesvolle teams ter wereld als Ajax, Barcelona en Manchester City. En, denk ook aan zijn originele en grappige taalgebruik met zijn de quotes, die zowel de Nederlandse als de Spaanse taal verrijkt hebben.
Maatschappelijk gezien is de invloed van Johan Cruijff ook indrukwekkend. Via de Johan Cruyff Foundation heeft hij ervoor gezorgd, dat kinderen wereldwijd de ruimte krijgen, om zich via sport te ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven te halen. En via de Johan Cruyff Academy en zijn educatieve gedachtegoed (Johan Cruyff Institute en Johan Cruyff College), heeft hij ervoor gezorgd dat talentvolle sporters de ruimte krijgen voor hun totaal-ontwikkeling, om zich als (top)sporter, als professional (marketing, management) en als persoon optimaal te ontwikkelen, zodat zij de internationale sport-business sector verder kunnen versterken. Op de website 'The World of Johan Cruyff' worden de initiatieven van Johan Cruijff toegelicht.
Verder staat Johan Cruijff voor een aantal waarden, die duidelijk bij hem horen en een geweldig uitgangspunt bieden voor – bijvoorbeeld – samenwerking en (zelf)ontplooiing. Ze zijn vastgelegd in de ‘14 regels van Johan Cruijff’, die bij alle Cruyff Courts hangen, en die we ook in het onderwijs aan de Johan Cruyff Academy als leidraad hanteren, want ze zijn perfect van toepassing op talentontwikkeling, via sport én studie.
Tenslotte was Johan Cruijff als persoon een echte gamechanger, inspirator, professional, streetwise, committed, passionate, connective, accessible en positive. Aan deze Cruyffiaanse waarden kun je als persoon en als professional veel hebben. In de minor kiezen de studenten er een aantal uit, om zichzelf in te ontwikkelen en te verbeteren. Ze komen gedurende het hele programma terug en ook in hetgeen de studenten opleveren.
Elk semester worden de beste student(en) bekroond met de 'Johan Legend Badge'. Hier twee quotes van onze legends:
““Een minor voor iemand die houdt van sport en zichzelf wil uitdagen. In deze minor krijg je de ruimte om jouw creatieve ideeën uit te werken tot een mooi Cruijffiaans eindproduct. De docenten helpen graag om jou zowel op persoonlijk als op professioneel gebied verder te ontwikkelen. Ideaal voor topsporters, zelfs vanuit Noorwegen goed te volgen. " - Mark van den Beucken (JCA)
“Wat heb ik het naar m’n zin gehad bij de minor! De lessen, opdrachten en werkbezoeken waren leerzaam, uitdagend, leuk en toekomstgericht. Een kijkje achter de schermen bij verschillende bedrijven tijdens de werkbezoeken was super interessant. Ik zou de minor zeker aanraden aan iedereen met een passie voor sport en de drive om de sportwereld van morgen te vormen.”- Britt de Koning (Research & Concept Creation in Liefstyle)
Video:
Leerdoelen
Sport, Amsterdam, maatschappij en commercie vormen de rode draad in het programma van deze minor. Samen kijken we naar waardecreatie in de ruimste zin van het woord, binnen de publieke en private sector (profit en non-profit organisaties). Daarbij is de sport van morgen ons middel en de metropool Amsterdam ons speelveld. We gaan op ontdekkingsreis, waarbij we kijken naar de invloed van o.a. virtual & augmented reality, content marketing, gamification, (anders) georganiseerde sport en influencers, vlogs, podcasts, en nog veel meer, op de sport van morgen.
Als waardecreator leer je het verschil te maken in de sport van de toekomst, door via zeven sprints (studieopdrachten) oplossingsgerichte bijdragen te leveren aan de uitdagingen van de sportsector van nu, gericht op de toekomst.
In een pittig maar duidelijk en strak ritme, trek je acht sprints van twee weken, waarin de volgende leeruitkomsten centraal staan (Let op, de volgorde van de sprint kunnen per semester verschillen):
- Sprint 1: Je bent in staat een analyse te maken van de legacy van Johan Cruijff. Je kan schriftelijk verwoorden welke Cruijffiaanse waarde(n) op jou van toepassing is/zijn, voor de eigen ontwikkeling naar een legacy-uitdrager.
- Sprint 2: Je krijgt inzicht in het werken met het digitale presentatieprogramma screen-o-matic en leert out-of-the-box te denken, bij het toepassen van technologie op het sportstadion van de toekomst.
- Sprint 3: Je krijgt inzicht in het opstellen van een branding- activatiecampagne en leert dit toe te passen op een (top)sporter die zichzelf wil neerzetten als een merk.
- Sprint 4: Je krijgt inzicht in het ondernemerschap binnen de sport en gaat door middel van het Business Model Canvas een eigen eerste schets maken van een sportonderneming in de sport van morgen.
- Sprint 5: Je krijgt inzicht in de huidige status van de georganiseerde sport (verenigingen, bonden, NOC*NSF). Via een infographic laat jij zien wat de stand van zaken is omtrent de georganiseerde sport.
- Sprint 6: Je gaat op basis van hetgeen je tot nu toe hebt geleerd je eigen opinie vormgeven over de sport van morgen welke tot uiting gaat komen in jouw (misschien wel eerst) podcast.
- Sprint 7: je gaat kijken hoe jouw visie op de sport van morgen kan worden toegepast in de huidige problematieken binnen de sport in Amsterdam d.m.v. casussen die worden aangedragen door de sportraad van Amsterdam.
Workshop (Sprintbreak, een 8ste tussen de reguliere sprints door): Je bent in staat om aan de hand van een interessant onderwerp naar keuze in teamverband een interessante en inhoudelijk sterke workshop neer te zetten.
Assessment: Je bent in staat een duidelijke (droom)vacature in de sport op te stellen, een overtuigende motivatiebrief te schrijven en een krachtig sollicitatiegesprek te voeren met een online portfolio incl. verantwoording op Cruijffiaanse waardeontwikkeling.
Eindsprint #14: Je begrijpt wat er bedoeld wordt met de Cruyffiaanse uitspraak:
'Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd'.
Ingangseisen
Om toegelaten te worden dient de student te voldoen aan de standaard eisen van de HvA.
Literatuur
Al het studiemateriaal / lesmateriaal voor deze minor is in de online lesomgeving te vinden (Brightspace). Om deze literatuur te kunnen bekijken en bestuderen is toegang tot deze lesomgeving een vereiste. Voor alles studenten wordt dit geregeld. Verder wordt er ook veel gebruik gemaakt van sport gerelateerde websites. Het is niet noodzakelijk om voor deze minor zelf studiemateriaal aan te schaffen in boekvorm.
Rooster
In de basis op maandagmiddag (11:00 – 14:30), woensdag- en vrijdagochtend
(9:00 – 12:00)
Belangrijk: alleen voor de topsporters onder ons is bijvoorbeeld een training(skamp), een toernooi of een wedstrijd een legitieme reden om afwezig te zijn bij de momenten dat we bij elkaar komen. Hierover gaan we goede afspraken maken met de topsporters en daarbij is een proactieve manier van communiceren van groot belang. Voor alle andere studenten geldt dat aanwezigheid verplicht is.
Contacttijd & assessment:
De contacttijd is ca. 15 uur per week. De minor wordt via een online campus aangeboden: colleges, literatuur, casussen, opdrachten, peer-to-peer presentaties, Q & A sessies, tutoring en (externe) werkbezoeken zijn te vinden op de digitale lesomgeving Brightspace. Door deze werkvormen wordt het studenten mogelijk gemaakt om onafhankelijk van tijd en plaats deel te nemen aan de minor.
Bijzonder geschikt voor topsportstudenten die in het buitenland zijn vanwege hun sport.
Toetsing
18 weken, 30 studiepunten (30 EC):
Contacttijd: 15 uur; op maandagmiddag (11:00 – 14:30) doorgaans bij de Johan Cruyff Academy Amsterdam / Hogeschool van Amsterdam en op woensdag- en vrijdagochtend (9:00 – 12:00) wisselend, online of on-campus, vooral voor coaching, consulting en reviews.
Werkvormen: (hybride) werkcolleges, praktijkopdrachten, werkbezoeken en peer-reviews.
30 EC, een portfolio, bestaande uit: professionaliseringsproducten (individueel en duo's) en (team)assessments,
Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.
Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.
Aanvullende informatie
Website: https://cruyffacademy.nl/minor-waardecreatie-in-de-sport-van-morgen/
Kosten: +/- 150 euro
Vragen over de minor?
Contact Philipp van Benthem, p.van.benthem@hva.nl
of i.h.t.hooft@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact: onderwijsbureau.fbe@hva.nl
Verantwoordelijke opleiding: Johan Cruyff Academy
Er zijn 12 plaatsen gereserveerd voor Kies op Maat studenten. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.