Kies op maat

Inloggen Menu

Web Development

Inschrijven voor semester 2 2019-2020 is niet meer mogelijk. De minor zit vol. De aanmeldperiode voor HvA-studenten is voorafgaand aan de aanmeldperiode voor niet HvA-studenten.

De minor Web Development leert je interactieve toepassingen maken met de webtechnologieën: HTML, CSS en JavaScript. In verschillende vakken en projecten leer je over browsers, het ‘real time web’, internet of things, performance, rapid prototyping, usability, documenteren, versiebeheer, debuggen, testen, responsive, reactive, micro libraries, API’s en … en …

WERKWIJZE

In de minor werken we in een studio model. De minor heeft een vast lokaal waar de lessen worden gegeven. Van studenten wordt verwacht dat ze in het lokaal blijven werken zoals je dat ook in een bedrijf zou doen. De werkbelasting is full-time, 40 uur per week. Iedere dag zijn er docenten aanwezig om de studenten te begeleiden, en om vragen te beantwoorden. 

In de minor worden 2 vakken tegelijk gegeven met wekelijkse opdrachten en beoordelingen. Een blok vakken duurt 3 weken en wordt afgesloten met een projectweek. Aan het eind van de minor volgt een een meesterproef van 5 weken. Dat is een project voor een opdrachtgever. Tijdens de hele minor loopt de Weekly Nerd. Een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld.

Leerdoelen

​· De student is in staat een interface / interactie te ontwikkelen gericht op de gebruiker

· De student kan verschillende (nieuwe) webtoepassingen / technologieën met elkaar verbinden, eigen maken en kan deze inzetten, aanpassen en verbeteren. Hiermee kan de student een werkend prototype ontwikkelen. 

· De student begrijpt de manier waarop informatie wordt uitgewisseld tussen verschillende systemen. 

· De student kan een probleemanalyse doen, kan deze vertalen naar een technische oplossing en kan deze communiceren.

· De student kan een technisch project managen en kan tevens zichzelf managen hierin (werkomgevingen, versie beheer, documentatie). 

Aanvullende informatie

Kijk voor meer informatie op:
https://cmda.github.io/minor-everything-web/

Deze minor wordt alleen in het 2e semester aangeboden.

Vragen over de minor?
Contact Koop Reynders, k.g.reynders@hva.nl 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Tracy Hepp-Walker, info-cmd@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.

GEMIDDELDE BEOORDELING DOOR STUDENTEN
8,7
Organisatie van de minor
Voor het rooster en de faciliteiten geven de studenten een 8,3

Vakken, docenten en begeleidig
Studenten geven een 9,5 aan de stelling "Ik ben binnen de minor uitgedaagd”

Voor de docenten, feedback en begeleiding geven de studenten een 9,0

“Veel geleerd, veel uitdaging, prima docenten, zeer tevreden."

“De minor heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het professionalisme van de docenten en de uitdagende werkhouding is iets wat ik tot nu toe op CMD nog niet eerder heb meegemaakt. De ruimte en beloning voor het zelf experimenteren kon (en kan) ik erg waarderen.”

“Ontzettend leuke ervaring. Ben nog steeds dankbaar dat ik was toegelaten tot de minor. Heb hier veel meer geleerd qua design, UX en andere dingen die voort zijn gekomen tijdens de minor. Ik hoop dat ik de technieken die ik hier heb geleerd nog veel zal toepassen!"

Ingangseisen

​In de  gaan we werken met verschillende webtechnologieën. De lesstof wordt op verschillende niveau's aangeboden, afhankelijk van de kennis en skills van de student.​ 

Studenten moeten een gedegen kennis hebben van HTML, CSS en JavaScript.

Ben je leergierig en nieuwsgierig? Gedreven en zelfredzaam? Heb je affiniteit met techniek of wil je je technische (design) skills verdiepen? Droom je van Real time, Responsive en Reactive? Of misschien wil je dat leren? Dan is deze minor voor jou!

Toetsing

​In totaal 30 EC. 
Onderverdeeld in onderstaande vakken en projecten

Vakken: 

 1. CSS to the Rescue (3 ects)
  In dit vak gaan we aan de slag met CSS. We gaan goed werkende responsive oplossingen bedenken én maken voor complexe interfaces. Dat is erg belangrijk, te veel ontwerpers kunnen dit niet zo goed. Het is ook belangrijk om een aantal basisprincipes achter CSS goed te begrijpen. Niet alleen op praktisch niveau, ook op experimenteel niveau. Zonder goed begrip van de basisprincipes is CSS magisch en weird. Met een goed begrip heb je CSS onder controle en kan je het laten doen wat jij wil. En dat is nodig om webpagina’s vorm te geven met attention to detail. Webpagina’s waar mensen blij van worden.
 2. Web App from Scratch (3 ects)
  In dit vak gaan we een web app maken zonder frameworks of onnodige libraries, dus zoveel mogelijk met native HTML, CSS & JavaScript. Het eindproduct is een modulair opgezet prototype voor een single page web app. Data wordt opgehaald uit een externe API, waar nodig gemanipuleerd en vervolgens getoond in de Web App. Je leert hoe je structuur aanbrengt in je code en hoe je hiermee 'from scratch' een (prototype voor een) web app maakt. Met deze kennis begrijp je daarnaast beter hoe bestaande api’s, libraries en frameworks werken.
 3. Browser Technologies (3 ects)
  In het vak Browser Technologies leer je hoe je goede, robuuste, toegankelijke websites maakt. Je gaat leren over Progressive Enhancement, Feature Detection en Fallback. Het web is er voor iedereen. In dit vak leer je hoe je daarvoor kan zorgen.
 4. Performance Matters (3 ects)
  In het vak Performance Matters gaan we van bestaande web applicaties de performance verbeteren. We werken aan HTML, CSS en JavaScript optimalistaties en hoe we het HTTP protocol beter kunnen benutten. Onder andere de Service Worker (als onderdeel van Progressive Web Apps) wordt ingezet om de performance van applicaties te verbeteren, maar ook om offline gebruik van de applicaties mogelijk te maken. 
 5. Real-Time Web (3 ects)
  In het vak Real-Time Web leer je hoe je real-time / live data op een inzichtelijke manier toegankelijk kunt maken. 
 6. Web Design (3 ects)
  In het vak Web Design gaan we verschillende interface principes behandelen en toepassen. Dit vak richt zich op de gebruiker en hoe je die aantrekkelijke, duidelijke en een prettige interface kan aanbieden die doet wat die moet doen. 
 7. Meesterproef - Case voor een opdrachtgever (9 ects) 
  In de meesterproef laten studenten zien wat ze allemaal hebben geleerd. Er worden een aantal projecten (voor echte opdrachtgevers) aangeboden waar studenten in 5 weken een oplossing voor een probleem moeten verzinnen en maken.
 8. Weekly Geek (3 ects)
  Een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Literatuur

- CSS Secrets: Better Solutions to Everyday Web Design Problems, van Lea Verou

- Seductive Interaction Design, Creating Playful, Fun, and Effective User Experiences, van Stephen P. Anderson

Rooster

​​Dit is een fulltime minor.

Voor de minor Web Development wordt verwacht dat je 30 uur per week aanwezig bent. Elke dag 6 uur. Per dag is er minimaal 2,5 uur begeleiding, lezingen, lessen en/of workshops.