Kies op maat

Inloggen Menu

Web Design and Development

Web Design & Development wordt verzorgd door de opleiding CMD. CMD-studenten kunnen deze minor ook kiezen als themasemester-minor.

De minor Web Design & Development is voor ontwerpers die meer van code willen weten en voor developers die beter willen worden in ontwerpen. In de minor Web Design & Development leer je interactieve toepassingen ontwerpen en bouwen met HTMLCSS en JavaScript.

In vijf vakken en twee projecten leer je alles over het web → je leert over de eigenaardigheden van browsers, je leert dat 't web er is voor mensen, je duikt diep in de wereld van digitale toegankelijkheid, van API’s, van usability, je weet wat je aan een JSON-bestand hebt. Meer? Er is meer: real-time, experiment, debuggenresponsiverapid prototyping, microinteracties, testen met mensen, documenteren …

Er worden 2 vakken tegelijk gegeven met wekelijkse opdrachten en beoordelingen. De vakken hebben een focus op techniek en JavaScript, of richten zich op design en interactie met HTML en CSS.

In de projecten combineer je al je kennis en vaardigheden. Tussen de vakken in doe je een eerste kort project van een week - de hackaton. De minor sluit je af met de meesterproef - een opdracht van van een echte opdrachtgever. 

Tijdens de hele minor loopt de Weekly Nerd, een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld. Hier komen inspirerende mensen uit het beroepenveld lezingen geven. Meer en meer zijn dat alumni van deze zelfde minor die inmiddels prachtig werk leveren.

In de minor werken we in het studio-model. We hebben een eigen vaste ruimte waar je werkt en aan lessen en colleges deelneemt. De werklast is full-time. Je werkt 40 uur per week in de studio.

 

Leerdoelen

Web Design & Development is een minor gegeven door de opleiding CMD.  
CMD-studenten kunnen deze minor ook als verplichte themasemester-minor doen

  • Je kunt een interface / interactie ontwerpen voor de gebruiker, deze al itererend verbeteren en je ontwerpkeuzes daarbij onderbouwen.
  • Je kunt (nieuwe) webtechnologieën inzetten om een interactief prototype te ontwerpen en maken.
  • Je kunt (in een team) een project opzetten en uitvoeren waarbij ontwerp en development samengaan (werkomgeving, versiebeheer, documentatie).
  • Je kunt experimenteren met (nieuwe) webtechnologieën om te onderzoeken waar en hoe je die technologiën in kunt zetten in je ontwerp.
  • Je kunt websites ontwerpen en bouwen die overal werken, op elk device werken en door alle gebruikers gebruikt kunnen worden.
  • Je kunt een website realiseren met dynamische data (API, JSON, Server-Client).

Er kan aan alle CMD-competenties worden gewerkt afhankelijk van de opdracht.

1. Oriënteren en begrijpen 

2. Verbeelden en conceptualiseren 

3. Prototypen en uitwerken 

4. Evalueren 

5. Samen ontwerpen 

6. Georganiseerd en professioneel ontwerpen 

7. Persoonlijk en geëngageerd ontwerpen 

8. Vakkundig en onderzoekend ontwerpen

Ingangseisen

- Minor: Volg je dit programma als minor? Je voldoet tenminste aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding). n.b. CMD-studenten die dit nog als verplicht onderdeel moeten volgen in S2 hebben voorrang op de inschrijving. 

- Themasemester-minor: Voor CMD-studenten die dit programma als themasemester-minor willen volgen gelden er geen toegangseisen.

Voor de minor Web Design & Development is het belangrijk dat je al kennis hebt van HTML, CSS en Javascript, en dat je al een aantal vakken en/of projecten gevolgd over web design en web development. We gaan we er van uit dat je dit weet van HTML, CSS en Javascript, dit kun je ook gebruiken om je voor te bereiden op de minor:

  • Je kan met HTML een webpagina opmaken en je bent bekend met verschillende HTML-elementen. Je kent de basisstructuur van een HTML pagina. Je begrijpt het Document Object Model. Je kan een link maken, je kan een formulier maken, je kan een imagevideo en audio element tonen, en je weet hoe deze elementen werken.
  • Je weet hoe je CSS aan een pagina moet toevoegen en je kan met CSS elementen stylen. Je kent verschillende selectors, zoals bijvoorbeeld idclass, child, target en de attribute selector. Je kan verschillende states van een interactief element vormgeven. Je kan flexbox en grid toepassen om een layout te maken, en je kan een responsive pagina ontwerpen en maken met container-queries, media-queries en/of schaalbare units .
  • Je weet hoe je Javascript aan een pagina moet toevoegen en je kan je eigen code schrijven. Je kan een functie schrijven en gebruiken, je kan verschillende type Variabelen gebruiken, je kan Arrays gebruiken en manipuleren en je kan Condities en Loops gebruiken. Je kan met de querySelector, het classList-object en verschillende UIEvents een micro-interactie maken. Je kan een JSON bestand laden en je weet hoe je de data kan koppelen en aan de DOM kan toevoegen.

Van studenten wordt verwacht dat ze leergierig, zelfredzaam en gedreven zijn. Samen met bedrijven uit de creatieve industrie verkennen we de grenzen van wat er mogelijk is op het web. Heb je affiniteit met design én techniek - dan is deze minor voor jou!

  Meer informatie over de toelatingseisen, welke voorkennis je nodig hebt en hoe je je kan voorbereiden staat ook hier: https://everythingweb.org/voorkennis

Literatuur

  • Het internet is stuk maar we kunnen het repareren
    van Marleen Stikker
  • CSS Secrets: Better Solutions to Everyday Web Design Problems
    van Lea Verou
  • Seductive Interaction Design, Creating Playful, Fun, and Effective User Experiences
    van Stephen P. Anderson

Rooster

Elke dag wordt er van half 9:30 tot 17:00 lesgegeven en gewerkt aan de opdrachten.

Week 1 en 2: WAFS
Week 2 tot 6: CSS, BT
Week 7: Hackaton
Week 9 tot 12: HCD, API
Week 13: Herkansingsweek en WN
Week 14 tot 19: Meesterproef
Week 20: Herkansing Meesterproef

Het rooster wordt twee weken voor aanvang van de minor bekend gemaakt via rooster.hva.nl

Contacttijd:

Voor de minor Web Design & Development wordt verwacht dat je minimaal 30 a 35 uur per week aanwezig bent. Elke dag 6 a 7 uur. Elke dag is er les en zijn er docenten en assistenten aanwezig om je te begeleiden.

Toetsing

In totaal 30 EC.
Onderverdeeld in onderstaande vakken en projecten:

Web App from Scratch (WAFS - 4 ects)
In het vak Web App from Scratch leer ga je een web app ontwerpen en maken zonder onnodige frameworks of libraries, dus zoveel mogelijk met native HTML, CSS & JS. Je leert hoe je een website ontwerpt met een eigen signatuur. Daarnaast leer je hoe je structuur aanbrengt in je code en hoe je hiermee 'from scratch' een web app maakt.

Product: Web app met JSON data vanuit een API. Toets: Mondeling en documentatie.

CSS to the Rescue (CSS - 4 ects)
CSS is enorm in ontwikkeling. Er kunnen tegenwoordig dingen met CSS die we nog nergens terug zien. En er kunnen zelfs dingen met CSS waarvan we nog niet eens weten dat ze kunnen. We gaan op zoek naar dat onbekende door op een experimentele wijze aan de slag te gaan met al dat prachtigs wat CSS ons te bieden heeft.

Product: Experimentele interface. Toets: Mondeling en documentatie.

Browser Technologies (BT - 4 ects)
In het vak Browser Technologies leer je hoe je robuuste, toegankelijke websites maakt. Je gaat leren over Progressive Enhancement, Feature Detection en mogelijke fallbacks. Het uitgangspunt van dit vak is het prachtige idee dat het web er is voor iedereen.

Product: Prototype met code opgebouwd volgens het principe van progressive enhancement. Toets: Mondeling en documentatie.

Human Centred Design (HCD - 4 ects)
In het vak Human Centered Design leer je dat het ontwerpproces daadwerkelijk een iteratief proces is. In dit vak ontwerp je een interface voor één persoon met unieke eigenschappen. Dat betekent dat de patronen die je kent wellicht niet altijd even goed werken. Dit dwingt tot creatief onderzoek en het veelvuldig testen en evalueren met jouw mens.

Product: Web ontwerp exclusief gemaakt voor 1 persoon. Toets: Mondeling en documentatie.

API (4 ECTS)
Dit is het derde meer technische vak in deze minor. In dit vak ga je met verschillende browser API’s aan de slag, die jou interessant lijken. Tech push - vanuit technische ontwikkelingen onderzoeken wat daarmee mogelijk is.

Product: Technisch experiment. Toets: Mondeling en documentatie.

Weekly Nerd (WN - 2 ects)
In de Weekly Nerd krijg je een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit van het vakgebied, zowel qua inhoud, als qua werkomgeving. Daarnaast is het een manier om contacten te leggen in het werkveld. Je maakt sketchnotes en/of aantekeningen van alle presentaties die je uiteindelijke gebruikt. Tijdens de minor ga je een aantal keer reflecteren in een serie gesprekken. Je gaat reflecteren op wie jij bent als ontwerper, je gaat reflecteren op hoe het gaat en wat je leert in de minor, en je reflecteert op je (toekomstige) positie in het werkveld.

Product: 'Blog'. Toets: Drie gesprekken.

Meesterproef (MS - 8 ects)
In de Meesterproef ga je toepassen wat je in de vakken van Minor Web Development hebt geleerd. Voor de Meesterproef krijg je een opdracht van een echte opdrachtgever. Je gaat leren hoe je de geleerde kennis en skills kan gebruiken om een oplossing voor een probleem te ontwerpen.

Product: Website voor een echte opdrachtgever. Toets: Presentatie en documentatie.

Tijdens de minor is er tijd om vakken aan te vullen.  Mocht je een of meerdere vakken tijdens de minor niet halen dan kun je die los herkansen in het volgende jaar.

Aanvullende informatie

Meer informatie over de minor Web Design & Development staat hier https://everythingweb.org   Meer informatie over de toelatingseisen, welke voorkennis je nodig hebt en hoe je je kan voorbereiden staat hier: https://everythingweb.org/voorkennis

Vragen, opmerkingen en feedback van studenten over de minor kun je lezen in de FAQ: https://everythingweb.org/faq.

Vragen over de minor?
Contact:
Vasilis Gemert (m.van.gemert@hva.nl) en/of
Sanne t’ Hooft (m.s.t.hooft@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact: Tracy Hepp-Walker, info-cmd@hva.nl


Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.