Expeditie Eerlijk Merk
Wij geloven dat communicatieprofessionals merken kunnen helpen om bij te dragen aan een betere wereld. Jij ook?
In deze minor ga jij ontdekken hoe jij als communicatieprofessional jouw bijdrage kan leveren door verder te kijken dan alleen het mooie verhaal van merken. Dit doe je door aan de slag te gaan voor bekende merken die impact willen maken op de wereld om hen heen. Terwijl de druk op merken toeneemt om bij te dragen aan een betere en duurzame wereld, wordt de uitdaging voor de communicatieprofessional steeds groter. Want merkbeloftes werken alleen als ze eerlijk zijn.
Hoe houd je het merk geloofwaardig en zorg je dat je opdrachtgever zich niet schuldig maakt aan greenwashing, of purpose washing? Hoe ga je om met tegenstrijdige belangen van stakeholders?
Zomaar een paar vragen waar jij mee aan de slag kunt gaan. De onderwerpen waarin je je graag verdiepen, zijn:
Purpose: wat moeten merken eigenlijk allemaal doen om bij te dragen aan een betere wereld en van wie moeten ze dat? Wat gebeurt er als ze het niet doen? Hoe neem je deze inzichten mee om van strategische meerwaarde te zijn voor jouw opdrachtgever?
Branding: Hoe dragen merken hun maatschappelijke betekenis overtuigend en geloofwaardig uit? Welke creativiteit wordt daarbij van jou verwacht als communicatieprofessional?
Psychologie: je leert gedrag te verklaren en gaat je verdiepen in wat de doelgroep drijft. Waarom voelen ze zich juist wel of juist niet geroepen om zich te verbinden aan een merk? En is een positieve houding genoeg om gedrag te veranderen, of komt daar meer bij kijken? Wat moet je als aankomend communicatieprofessional weten over gedragsbeïnvloeding om effectief te zijn in je werk?
Wat lever je uiteindelijk op?
Een uitgebreid onderzoek naar de interne en externe omgeving van een jouw opdrachtgever vanuit het perspectief van purpose. We noemen dit de purpose scan.
Een strategisch communicatie-advies voor jouw opdrachtgever om de purpose geloofwaardig, relevant en onderscheidend te communiceren naar medewerkers, consumentendoelgroep en derde zelfgekozen stakeholder.
Creatieve interne en externe concepten als vertaling van jouw strategische communicatie-advies, uitgewerkt naar communicatiemiddelen.
Video:
Leerdoelen
Je kunt beoordelen in hoeverre merken purpose gedreven zijn en hoe geloofwaardig ze erover communiceren
Je krijgt inzicht in psychologie van consumenten om gedrag te verklaren.
Je leert de interne en externe omgeving van een merk te onderzoeken en analyseren vanuit purpose
Op basis van dit onderzoek kun je een geïntegreerde communicatiestrategie te ontwikkelen voor medewerkers (internal branding), consumentendoelgroep en een derde stakeholder en deze vertalen naar een creatief concepten en middelen om de purpose van een merk geloofwaardig, relevant en onderscheidend te communiceren.
Je leert green washing/purpose washing herkennen en weet hoe je het kunt voorkomen.
Je ontwikkelt ethisch besef als communicatieprofessional
Ingangseisen
Toelatingseisen conform OER eigen opleiding.
Literatuur
De vereiste literatuur:
- ‘De winst van purpose’, H. W. Volberda e.a. (2022)
- ‘Consumentengedrag’, 8e Uitgeverij Noordhoff. Auteurs: J. Nederstigt & T. Poiesz.
- ‘Wat is onderzoek’, 7e druk, Boom Uitgevers. Auteur: Nel Verhoeven. Tip: kijk eventueel of je het boek tweedehands kunt kopen (eerdere edities, 5e of 6e druk, zijn ook toegestaan)
Om Expeditie eerlijk merk te volgen is basiskennis marketing en communicatie wenselijk. Voor degenen die zich minder vertrouwd voelen met deze onderwerpen, raden we aan om het boek ‘Essentie van communicatie’'van W. Michels te lezen (4e druk 2021). Je kunt het boek via de HvA bibliotheek lenen, of online het E-boek inzien.
Rooster
Rooster is half januari 2026 bekend.
Wekelijks 4 x 3 uur met een vast team van 3 docenten. Daarnaast wordt in sommige weken aanwezigheid verwacht bij ontmoetingen met de opdrachtgever (o.a. voor medewerkers interviews) en andere gastsprekers. Gemiddeld besteed je 20 uur per week voor zelfstudie en het uitwerken van de opdrachten (groep en individueel).
Toetsing
Expeditie Eerlijk Merk; 30 ECTS
Eindproducten met weging:
Onderzoeksrapport: 50%
Adviesrapport strategie: 25%
Portfolio interne en externe campagne: 20%
Eindpresentatie expositie: 3%
Eindreflectie: 2%
Totaal: 100%
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Grace Gubbels-Paap via g.c.gubbels-paap@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Karin van de Haterd via minoren-co-cb@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
Literatuur en eventuele externe inspiratie/evenementen van het vakgebied
Aanvullende informatie:
Wij werken in deze minor met geïntegreerd onderwijs. Dat betekent dat we geen losse modules, vakken en tentamens aanbieden. In de minor staat één beroepsvraagstuk centraal. Door te werken naar de oplossing van dat vraagstuk verwerf je de benodigde kennis en vaardigheden. Daarbij werk je met echte opdrachtgevers.
Naast docentfeedback is studentfeedback een belangrijk instrument in ons leerproces, dus tijdens de minor ontvang en geef je feedback op tussenproducten op weg naar de oplossing van het beroepsvraagstuk.
Heb je vragen over de inhoud van de minor? Dan kun je terecht bij de coördinator Grace Gubbels-Paap via g.c.gubbelspaap@hva.nl
Als je vragen hebt over de aanmelding van deze minor, dan kun je Karin van de Haterd mailen via minoren-co-cb@hva.nl