Van campagne tot media: Verhalen die ertoe doen
In deze minor maak je verhalen voor journalistieke media en campagnes en ga je vanuit nieuwsgierigheid en met een kritische blik aan de slag met de grote, urgente thema's van deze tijd. Deze minor past bij je als je nieuwsgierig bent en oog hebt voor wat er om je heen gebeurt. Je moet het lef hebben (of dat willen ontwikkelen) om zaken uit te diepen, mensen op te bellen, op ze af te stappen, ze het hemd van het lijf te vragen – je wil dus alles doen wat nodig is om informatie boven tafel te krijgen die nodig is om in een paar weken een interessant maar betrouwbaar verhaal te maken.
De minor wordt beide semesters aangeboden. Volg je de minor in het eerste semester, dan maak je vooral verhalen in tekst.
Volg je de minor in het tweede semester, dan richt je je vooral op audioverhalen.
De minor bestaat uit twee modules. Je richt je als verhalenverteller het eerste blok op het journalistieke verhaal en concentreert je het tweede blok op een creatieve communicatiestrategie en verhalen om verandering teweeg te brengen voor een niet-commerciele opdrachtgever zoals bijvoorbeeld Amnesty International.
Wat ga je maken?
In het eerste blok krijg je de kans (want de tijd) om een urgente kwestie waar onze maatschappij mee worstelt echt uit te diepen. Het geschreven achtergrondverhaal (semester 1) of de verhalende podcast (semester 2) moet interessant zijn voor een journalistiek mediamerk (denk aan Parool of AT5). Om aandacht voor de kwestie en je verhaal te krijgen, produceer je daarnaast een programma (semester 1) of radio-uitzending (semester 2) waarin het maatschappelijk debat centraal staat. Het maken van een achtergrondverhaal start vanuit overzicht: Wat speelt er precies, welke feiten zijn er, wie zijn erbij betrokken, wat vinden deze mensen, welke emoties spelen er? Vervolgens moet je deze kennis kunnen vertalen naar iets dat beklijft. Je leert je verhaal tot leven te brengen vanuit een menselijke invalshoek. Daarbij ben je je steeds bewust van je verantwoordelijkheid als maker: Je houdt rekening met alle belangen, frames en gevoeligheden binnen het verhaal dat je wil vertellen. Je leert ook welke mogelijke vertelstructuren jouw verhaal sterk maken en welke creatieve technieken je in kunt zetten die passen bij het medium van je keuze (beeldend schrijven, scènes monteren, etc.). Je maakt in een periode van ongeveer 5 weken een eigen achtergrondverhaal. Aan het einde moet je in staat zijn om alle keuzes voor je verhaal te verantwoorden in een mondeling eindgesprek op basis van de lesstof en literatuur. Samen met een redactie produceer je het (radio-)programma waarmee je het eerste blok van de minor afsluit.
In het tweede deel van de minor maak je twee activerende verhalen in verschillende media die samen teruggaan op een door jou bedachte communicatiestrategie; een tweeluik dus. Bijvoorbeeld: een podcast, ondersteund door een geschreven interview of een korte video –allemaal met het thema dat door de opdrachtgever wordt aangedragen. Daarbij houd je rekening met de identiteit van de opdrachtgever én de belevingswereld van de doelgroep. En natuurlijk zorg je voor inhoudelijk sterke verhalen die teruggaan op zorgvuldig onderzoek van je onderwerp. Alles wat je bij Verhalen voor Verandering maakt, is onderdeel van een creatieve communicatiestrategie die je opdrachtgever helpt om haar boodschap bij de doelgroep over te brengen. Dus je levert niet alleen verhalen op, maar ook een campagneplan dat vertrekt vanuit een sterk concept.
Leerdoelen
Maatschappelijke issues analyseren - Signaleren en analyseren van maatschappelijke kwesties in de maatschappij, nationaal en internationaal.
Het maken van een boeiend achtergrondverhaal als creatieve maker
Het doen van gedegen, journalistieke research als geïnformeerde maker
Kritisch media maken: het wegen van belangen en perspectieven
Ethische afwegingen maken en benoemen. Positie durven kiezen. Reflectie en kritische blik op de professionele rol en eigen werk.
Het produceren van een (radio-)programma
Ingangseisen
We gaan er in deze minor vanuit dat je redactionele en journalistieke basisvaardigheden onder de knie hebt. Ervaring met het maken van verhalen en kennis van het medium is zeer gewenst. Als je voor audio kiest (semester 2) dan vind je het leuk om te werken met Adobe Audition. Als je het programma niet kent, ben je bereid je hierin te verdiepen. Verder ben je nieuwsgierig, heb je een kritische houding en ben je maatschappelijke geïnteresseerd.
Literatuur
Reader, Adobe Audition en kennisclips, voorbeelden en literatuur op (de digitale leeromgeving) Brightspace
Rooster
Je hebt per week 4 lesblokken van 3 uur. Ga uit van een volledige studieweek, waarbij je veel tijd besteedt aan zelfstandige research, (pre-)productie en montage.
Toetsing
Eerste blok, sterke verhalen - portfolio 15ECTS
Tweede blok, verhalen voor verandering - portfolio en assessment 15ECTS Aan het eind van elk blok 15 ECTS, 30 ECTS totaal.
Herkansingsmogelijkheid:
Iedere minor biedt 1 herkansingsmogelijkheid aan.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Alice van Essen via a.p.d.van.essen@hva.nl of Ronald Kroon via r.kroon@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Karin van de Haterd via minoren-co-cb@hva.nl
Er zijn 5 plekken voor Kies op Maat studenten.
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
Readers en voor semester audio: Adobe audition
Aanvullende informatie:
In deze minor staan twee beroepsvraagstukken centraal. Je krijgt 15 ECTS in één keer voor een blok. Door te werken naar de oplossing van dat vraagstuk verwerf je kennis over de werking van media en communicatie. Daarbij werk je met echte opdrachtgevers.
Gedurende het blok ontvang je en geef je voortdurend feedback op tussenproducten op weg naar de oplossing van het beroepsvraagstuk. Als oplossing van het beroepsvraagstuk lever je aan het eind van het blok een beroepsproduct, een verantwoording en een reflectie in.
De toetsvorm is een porfolio met research en een reflectie, met daarnaast beroepsproducten zoals een achtergrondverhaal, communicatie-strategie, podcast, radio-uitzending (wisselt per semester).