Kies op maat

Inloggen Menu

Sterke verhalen (Deeltijd)

Het hijgerige nieuws schreeuwt voortdurend om je aandacht. Soms gekmakend, maar vaak ook prima – we willen tenslotte allemaal niets missen en smullen van sterke verhalen bij de borrel. Maar tegelijk knaagt het gevoel dat je van alles eigenlijk niets weet. Dat je geen verhaal hebt dat echt sterk is.

In deze minor krijg je de kans om een actuele kwestie waar onze maatschappij mee worstelt echt uit te diepen. Je leert gedegen research te doen voor een stevige, journalistieke videoreportage. Zo’n verhaal start vanuit overzicht: Wat speelt er precies, welke feiten zijn er, wie zijn erbij betrokken, wat vinden deze mensen, welke emoties spelen er? Vervolgens moet je deze kennis kunnen vertalen naar iets wat beklijft. Je leert je verhaal tot leven te brengen vanuit een menselijke invalshoek en met passende verteltechnieken. Daarbij ben je je steeds bewust van je verantwoordelijkheid als maker: Je houdt rekening met alle belangen, frames en gevoeligheden binnen het verhaal dat je wil vertellen.? Ook maak je een met je redactiegroep een talkshow op basis van de research en de videoreportages die je geproduceerd hebt.

We werken in deze minor met het volgende beroepsvraagstuk: Om te informeren over een actuele kwestie heeft een journalistiek mediamerk gevraagd om voor de doelgroep een videoreportage te maken. Je krijgt videolessen, maar omdat je verhaal interessant moet zijn voor een gerenommeerd, journalistiek mediamerk, gaan we er vanuit dat je al enige ervaring hebt met het medium.

Leerdoelen

Je maakt een realiseerbare en op de doelgroepgerichte videoreportage en een talkshow over een (gegeven) thema op basis van kennis van verhalen, media, communicatie en maatschappij en op basis van (desk-en field)research en je gebruikt hiervoor storytelling skills en creatieve technieken.

Je wordt hierin ondersteund door lessen over research, journalistieke en redactionele vaardigheden, verhaalstructuren, mediaethiek, kritisch denken, media en maatschappij en videolessen (technische vaardigheden en creatieve technieken). 

In deze minor toetsen we in een mondeling of je je journalistieke en creatieve keuzes kunt verantwoorden. Je houdt een dossier bij met  opdrachten over jouw proces als geïnformeerde, kritische, verantwoordelijke en creatieve maker. Het bijhouden van dit dossier bereidt je voor op de mondelinge toetsing die je aan het einde van de minor moet doen.

Ingangseisen

Je voldoet aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding).

Literatuur

Een Reader, Adobe Première, kennisclips, voorbeelden op (de digitale leeromgeving) Brightspace.

Rooster

Vrijdag is de vaste lesdag voor deze minor, van 9 tot 17 uur. Daarnaast heb je ongeveer 20 uur zelfstudie waarbij je veel tijd besteedt aan zelfstandige research, (pre-)productie en montage.

Toetsing

15 ECTS

Toetsvorm: beroepsproducten (videoverhaal en talkshow) en mondeling (op basis van verantwoordingsdossier en reflectieverslag).

Herkansingsmogelijkheid:

De herkansing is in blok 4.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Mariette Heres via m.heres@hva.nl

of Martijn Dorresteijn via m.a.j.dorresteijn@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Karin van de Haterd via minoren-co-cb@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.

 

Aanvullende informatie:

Wij werken in deze minor met geïntegreerd onderwijs van 15 ECTS per blok. Dit noemen wij Stones. Dat betekent dat we geen losse modules, vakken en tentamens aanbieden. In deze minor staat één beroepsvraagstuk centraal. Door te werken naar de oplossing van dat vraagstuk verwerf je kennis over de werking van media en communicatie. Daarbij werk je met echte opdrachtgevers.

Gedurende het blok ontvang je en geef je voortdurend feedback op tussenproducten op weg naar de oplossing van het beroepsvraagstuk. Als oplossing van het beroepsvraagstuk lever je aan het eind van het blok een  beroepsproduct, een verantwoording en een reflectie in. Bij een voldoende voor deze drie ontvang je in één keer 15 ECTS voor deze minor.