Denkerslab: Filosofie in Actie
The philosopher is not a citizen of any community of ideas, that is what makes him a philosopher - Ludwig Wittgenstein
Wil jij de steeds complexere wereld ook een beetje beter maken, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? En heb je interesse in filosofie? Binnen Denkerslab verken je samen met een groep betrokken docenten een groot aantal filosofische ideeën, om vervolgens via een interventie (mediaproduct, tech-ontwerp, manifest, installatie, etc.) positieve maatschappelijke impact te creëren.
Hoe zorgt de gemeente Amsterdam er bijvoorbeeld voor dat steden voor toekomstige generaties bewoonbaar blijven? Hoe kunnen we klimaatverandering beter onder de aandacht brengen bij specifieke doelgroepen? Hoe kunnen jongeren leren omgaan met beeldmanipulatie en desinformatie? En hoe gaan we eenzaamheid onderen ouderen of jongeren tegen? Met de hulp van filosofische kennis (focus in blok 1) ga je aan de slag om een interventie (focus blok 2) bij een vraagstuk als dit te ontwerpen. Je gebruikt daarvoor een aantal van de filosofische tools uit de minor om bij te dragen (bewustwording, gedragsverandering etc.) aan een oplossing.
Je verkent dit semester een uitgebreide toolkit voor het denken bestaande uit diverse filosofische ‘gereedschappen’ uit een grote verscheidenheid aan filosofische stromingen waaronder ethiek, wetenschapsfilosofie, cultuurfilosofie, media- en techniekfilosofie, taalfilosofie, sociale en politieke filosofie. Door toepassing van deze gereedschappen op het onderzoeksgebied van een van bijvoorbeeld een van onze FDMCI-lectoraten of andere onderzoeksgroepen, ontwikkel jij een denkgereedschapskist aan filosofische inzichten die niet alleen als basis dienen voor de ontwikkeling van jouw interventie, maar je in je eigen studie en leven helpen om goede beslissingen te maken. Filosofie in actie dus!
Leerdoelen
Hoofdresultaat:
Student kan diverse filosofische ideeën benoemen en toepassen na analyse van complexe maatschappelijke thema’s om positieve verandering te creëren via een zelfontwikkelde interventie.
Leerresultaten (varieert per blok):
Student is in staat de betekenis en implicatie van filosofie voor persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken te benoemen.
Student kan verschillende filosofische ideeën op het gebied van toegepaste filosofie toelichten.
Student kan filosofische ideeën toepassen op een actueel maatschappelijk vraagstuk.
Student past vaardigheden in mondelinge en schriftelijke communicatie, kritisch denkvermogen en probleemoplossing toe.
Student ontwerpt en produceert een interventie die positieve verandering bij een maatschappelijk vraagstuk visualiseert.
Student maakt tijdens het ontwerpproces gebruik van de expertise van medestudenten.
Ingangseisen
Je voldoet aan de toelatingseisen van je eigen opleiding voor het volgen van een minor (zie OER van je opleiding).
Engels op B1-niveau noodzakelijk voor het lezen van sommige teksten (dat beheersen de meeste hbo-studenten). Colleges zijn in het Nederlands. Verder geen expliciete toelatingseisen (interesse in filosofie en motivatie tot zelfstudie zijn belangrijke impliciete voorwaarden).
Literatuur
25 eeuwen westerse filosofie, Jan Bor (9789053528211, andere edities ook mogelijk).
The Philosopher's Toolkit: A Compendium of Philosophical Concepts and Methods, Fosl & Baggini (9781119103219, andere edities ook mogelijk).
Rooster
Gemiddeld 12 tot 16 uur lesuren per week (daarnaast zelfstudie, voornamelijk bestuderen literatuur).
Toetsing
30 ECTS
Toetsing door middel van midterm-assessment (eind blok 1) en endterm-assessment (eind blok 2). Beide assessments moeten met een voldoende afgesloten worden om de studiepunten te ontvangen.
Herkansingsmogelijkheid:
Volgende onderwijsblok (voor semester 1+2 = blok 3).
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Wouter Janssen via w.janssen@hva.nl
of Justus Sturkenboom via j.p.sturkenboom@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Karin van de Haterd via minoren-co-cb@hva.nl
Er zijn 4 plekken voor Kies op Maat studenten.
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
+/- 75,- euro aan literatuur