Web Design & Development
Web Design & Development wordt verzorgd door de opleiding CMD. CMD-studenten kunnen deze minor ook kiezen als themasemester.
De minor Web Design & Development is voor ontwerpers die meer van code willen weten en voor developers die beter willen worden in ontwerpen. In de minor Web Design & Development leer je interactieve toepassingen ontwerpen en bouwen met HTML, CSS en JavaScript.
In vijf vakken en twee projecten leer je alles over het web ? je leert over de eigenaardigheden van browsers, je leert dat 't web er is voor mensen, je duikt diep in de wereld van digitale toegankelijkheid, van API’s, van usability, je weet wat je aan een JSON-bestand hebt. Meer? Er is meer: real-time, experiment, debuggen, responsive, rapid prototyping, microinteracties, testen met mensen, documenteren …
Er worden 2 vakken tegelijk gegeven met wekelijkse opdrachten en beoordelingen. De vakken hebben een focus op techniek en JavaScript, of richten zich op design en interactie met HTML en CSS.
In de projecten combineer je al je kennis en vaardigheden. Tussen de vakken in doe je een eerste kort project van een week de hackaton. De minor sluit je af met de meesterproef - een opdracht van van een echte opdrachtgever.
Tijdens de hele minor loopt de Weekly Nerd, een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld. Hier komen inspirerende mensen uit het beroepenveld lezingen geven. Meer en meer zijn dat alumni van deze zelfde minor die inmiddels prachtig werk leveren.
In de minor werken we in het studio-model. We hebben een eigen vaste ruimte waar je werkt en aan lessen en colleges deelneemt. De werklast is full-time. Je werkt 40 uur per week in de studio. Leerdoelen/ Competenties
Web Design & Development is een minor gegeven door de opleiding CMD.
CMD-studenten kunnen deze minor ook als verplichte themasemester doen
Je kunt een interface / interactie ontwerpen voor de gebruiker, deze al itererend verbeteren en je ontwerpkeuzes daarbij onderbouwen.
Je kunt (nieuwe) webtechnologieën inzetten om een interactief prototype te ontwerpen en maken.
Je kunt (in een team) een project opzetten en uitvoeren waarbij ontwerp en development samengaan (werkomgeving, versiebeheer, documentatie).
Je kunt experimenteren met (nieuwe) webtechnologieën om te onderzoeken waar en hoe je die technologiën in kunt zetten in je ontwerp.
Je kunt websites ontwerpen en bouwen die overal werken, op elk device werken en door alle gebruikers gebruikt kunnen worden.
Je kunt een website realiseren met dynamische data (API, JSON, Server-Client).
Leerdoelen
Er kan aan alle CMD-competenties worden gewerkt afhankelijk van de opdracht.
- Oriënteren en begrijpen
- Verbeelden en conceptualiseren
- Prototypen en uitwerken
- Evalueren
- Samen ontwerpen
- Georganiseerd en professioneel ontwerpen
- Persoonlijk en geëngageerd ontwerpen
- Vakkundig en onderzoekend ontwerpen
Ingangseisen
Voor deze minor heb je een gedegen kennis van HTML, CSS en Javascript nodig. Van studenten wordt verwacht dat ze leergierig, zelfredzaam en gedreven zijn.
Literatuur
Het internet is stuk maar we kunnen het repareren van Marleen Stikker
CSS Secrets: Better Solutions to Everyday Web Design Problems van Lea Verou
Seductive Interaction Design, Creating Playful, Fun, and Effective User Experiences van Stephen P. Anderson
Rooster
Elke dag wordt er van half 9:30 tot 17:00 lesgegeven en gewerkt aan de opdrachten.
Week 1 en 2 Kick-off
Week 3 tot 6 CSS BT
Week 7 Hackaton
Week 8 tot 11 HCD API
Week 12 Herkansingsweek en WN
Week 13 tot 18 Meesterproef
Week 19 Herkansing Meesterproef
Het rooster wordt twee weken voor aanvang van de minor bekend gemaakt via rooster.hva.nl
Contacttijd
Voor de minor Web Design & Development wordt verwacht dat je minimaal 30 a 35 uur per week aanwezig bent. Elke dag minimaal 7 a 8 uur. Elke dag is er les en zijn er docenten en assistenten aanwezig om je te begeleiden.
.
Toetsing
In totaal 30 EC.
Onderverdeeld in 4 funderende vakken en meesterschap:
CSS to the Rescue (CSS - 5 ects)
CSS is enorm in ontwikkeling. Er kunnen tegenwoordig dingen met CSS die we nog nergens terug zien. En er kunnen zelfs dingen met CSS waarvan we nog niet eens weten dat ze kunnen. We gaan op zoek naar dat onbekende door op een experimentele wijze aan de slag te gaan met al dat prachtigs wat CSS ons te bieden heeft.
Beroepsproduct: Experimentele interface. Toets: Mondeling en documentatie.
Browser Technologies (BT - 5 ects)
In het vak Browser Technologies leer je hoe je robuuste, toegankelijke websites maakt. Je gaat leren over Progressive Enhancement, Feature Detection en mogelijke fallbacks. Het uitgangspunt van dit vak is het prachtige idee dat het web er is voor iedereen - een solide basis met daar bovenop voor iedereen bruikbaarheid en delight.
Beroepsproduct: Prototype met code opgebouwd volgens het principe van progressive enhancement. Toets: Mondeling en documentatie.
Human Centred Design (HCD - 5 ects)
In het vak Human Centered Design leer je dat het ontwerpproces daadwerkelijk een iteratief proces is. In dit vak ontwerp je een interface voor één persoon met unieke eigenschappen. Dat betekent dat de patronen die je kent wellicht niet altijd even goed werken. Dit dwingt tot creatief onderzoek en het veelvuldig testen en evalueren met jouw mens.
Beroepsproduct: Web ontwerp exclusief gemaakt voor 1 persoon. Toets: Mondeling en documentatie.
API (5 ECTS)
Dit is het derde meer technische vak in deze minor. In dit vak ga je met verschillende data en andere browser API’s aan de slag, die jou interessant lijken. Tech push - vanuit technische ontwikkelingen onderzoeken wat daarmee mogelijk is.
Beroepsproduct: Technisch experiment. Toets: Mondeling en documentatie.
Meesterschap (MS - 10 ects)
In het onderdeel meesterschap denk je na en reflecteer je op je eigen doelen en ontwikkeling en laat je het beste zien wat je kunt.
Meesterschap bestaat uit een aantal onderdelen:
kick-off project
In het kick-off project ontwerp en bouw je een persoonlijke website waarin je laat zien wat je startniveau is en wat je plannen zijn voor de minor. Deze website bouw je gedurende de hele minor verder uit en vul je met de uitkomsten van de andere onderdelen.
hackathon
In de Hackathon ontwerp en bouw je in een team in een week een website voor een echte opdrachtgever en laat je zo zien waar je dan staat.
weekly nerd
In de Weekly Nerd krijg je een serie presentaties en gastcolleges uit het werkveld. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit van het vakgebied, zowel qua inhoud als werkomgeving. Daarnaast is het een manier om contacten te leggen in het werkveld. Je maakt sketchnotes en/of aantekeningen van alle presentaties die je verwerkt die je persoonlijke website.
meesterproef
In de Meesterproef ga je in een team toepassen wat je in de vakken van Minor hebt geleerd. Voor de Meesterproef krijg je een opdracht van een echte opdrachtgever. Je laat zien hoe je de geleerde kennis en skills en je persoonlijke ambities gebruikt om een oplossing voor het probleem te ontwerpen.
Tijdens de minor reflecteer je drie keer op je doelen, resultaten en ontwikkeling. Je gaat reflecteren op wie jij bent als ontwerper, je gaat reflecteren op hoe het gaat en wat je leert in de minor, en je reflecteert op je (toekomstige) positie in het werkveld. 3 momenten:
- afsluiting van het kick-off project
- start van de meesterproef
- afsluiting van de meesterproef/minor
Producten:
Je persoonlijke website
Uitkomst van de Hackathon
Uitkomst met documentatie van de Meesterproef
Toets:
3x Presentatie/Gesprek a.d.h.v. van je persoonlijke website
Totaal ECTS: 30
Herkansingsmogelijkheid:
Tijdens de minor is er tijd om vakken aan te vullen. Mocht je een of meerdere vakken tijdens de minor niet halen dan kun je die los herkansen in het volgende jaar.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Sanne 't Hooft via m.s.t.hooft@hva.nl
of Vasilis van Gemert via v.van.gemert@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Stuur een e-mail naar info-cmd@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Aanvullende informatie:
Meer informatie over de minor Web Design & Development staat hier https://everythingweb.org
Meer informatie over de toelatingseisen, welke voorkennis je nodig hebt en hoe je je kan voorbereiden staat hier: https://everythingweb.org/voorkennis
Vragen, opmerkingen en feedback van studenten over de minor kun je lezen in de FAQ: https://everythingweb.org/faq.