Kies op maat

Inloggen Menu

Service Design

Service Design wordt verzorgd door de opleiding CMD. CMD-studenten kunnen deze minor ook kiezen als themasemester.

Bij de Service Design minor (SDm) ga je breder kijken dan je gewend bent. Hoe? Door verder te kijken dan het product en de interactie met de gebruiker. Je kijkt uitgebreider: naar alles eromheen, naar de ondersteunende diensten, de omgeving en naar de mogelijkheden vanuit de opdrachtgever.

We starten 2 weken introductie met verschillende excursies naar een rijke interactieve omgeving – waarschijnlijk zal de Efteling daar onderdeel van zijn – zodat je een totale ervaring kunt ondergaan (verwachtte eigen bijdrage 25 euro).

Samengevat zien wij service design als volgt:

Service design is een ontwerpmethode om de ervaring rond een totaalproduct of service positief, consistent en passend te maken op alle punten waar de gebruiker contact heeft met het product of de service, rekening houdend met alle belanghebbenden.

Om dit te bereiken, ontwerp je in teamverband - gedurende het gehele semester en voor één opdrachtgever een oplossing bestaande uit een (of meer digitale) product(en) en bijbehorende dienst(en). Tijdens het ontwerpproces ga je aan de slag met de kenmerkende service designmethodes die je helpen om deze brede kijk op het ontwerpprobleem te krijgen. Kwantitatieve aspecten – de cijfers – komen ook aan bod want die kunnen je kwalitatieve onderzoek goed ondersteunen.

Eerdere opdrachtgevers

Afgelopen jaren is hieraan gewerkt bij de minor SD:

Digitale producten en diensten voor zowel commerciële bedrijven (ING, Denham the Jeanmaker, Paradiso en The New Motion) als non-profit organisaties (Noord-Zuidlijn, Gemeente Amsterdam en Goed Georganiseerd Onderwijs).

Interactieve museale ervaringen voor het Wereld museum, het Nationaal Holocaust Museum, Amsterdam Museum, Hermitage, de Nachtwacht van Enkhuizen, Het Nationaal Archief en het Artis Aquarium.

Werkgroepen

Net zoals in de praktijk werken we met ‘design sprints’. Een sprint heeft een duidelijk ontwerpdoel en wordt aan het begin van de sprint bepaald. Aan het eind wordt bekeken hoe het doel behaald is. De resultaten van een sprint vormen weer input voor een volgende sprint. Natuurlijk is er een basis leidraad om je team houvast te geven en word je in dit proces begeleidt.

Daarnaast hanteren we de opbouw van het afstuderen, met dezelfde opleveringen op dezelfde momenten als in het afstudeerproject van CMD.

Deze type werkgroepen worden aangeboden:

Servicedesign-methodes vormen de basis van het proces.

Data Driven Design, geeft juist die cijfermatige input om meer diepte te geven.

Ideation, om tot ideeën te komen.

Content operations, om te bepalen wanneer, welke content nodig is.

Ethiek- en communicatielessen ondersteunen je in jouw proces om goed om te gaan met alle verschillende stakeholders.

Coaching, zodat teams en individuen kunnen laten stralen in het ontwerpwerk.

Leerdoelen

Het gehele ontwerpproces wordt doorlopen en daardoor kunnen alle CMD competenties aan bod komen. Uiteindelijk bepaal je zelf aan welke CMD-competenties je werkt.

De CMD competenties waar aan kan worden gewerkt zijn:

  1. Oriënteren en begrijpen
  2. Verbeelden en conceptualiseren
  3. Prototypen en uitwerken
  4. Evalueren
  5. Samen ontwerpen
  6. Georganiseerd en professioneel ontwerpen
  7. Persoonlijk en geëngageerd ontwerpen
  8. Vakkundig en onderzoekend ontwerpen.

Ingangseisen

Affiniteit met ontwerpen is sterk gewenst.

Literatuur

Binnen werkgroepen wordt van alles aangeboden. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor het vinden van kennis, afhankelijk van je gekozen oplossingsrichting.

Rooster

Gemiddeld 12 uur per week, het is een voltijdminor dus houd er rekening mee dat je je 40 uur per week mee bezig bent.

Het rooster wordt twee weken voor aanvang van de minor bekend gemaakt via rooster.hva.nl

Toetsing

Onder andere in werkgroepen (zie hierboven) werk je in teamverband aan je ontwerpoplossing (het beroepsproduct). Er komen ook diverse opdrachten langs. Dit vormt de basis voor de individuele toetsing: het portfolio assessment. Hierbij ben jij als student verantwoordelijk om aan te tonen dat jij de competenties persoonlijk hebt behaald.

Als team wordt je ook beoordeeld middels de toetsvorm beroepsproduct.

Portfolio assessment telt voor 70% mee en het beroepsproduct voor 30%. Deze kunnen niet gecompenseerd: beiden moeten voldoende zijn om de studiepunten te krijgen. De toetsing vind halverwege en aan het eind plaats. Je kan dus 2x15 punten voor de minor behalen door deze toetsmomenten met een voldoende af te ronden.

1a: de 1-meting, een individueel portfolio assessment in week 10

1b: het product, een in teamverband geproduceerd product met bijbehorende documentatie

2a: de 2-meting, een individueel portfolio assessment in week 20

2b: Het product, een in teamverband geproduceerd product, met bijbehorende documentatie.

Mocht de 1-meting als onvoldoende worden beschouwd, dan is het aan de jou (de student) en de beoordelaars om te bepalen hoe deze competenties ‘herkanst’ kunnen worden. Aan het eind is er geen ruimte meer om naderhand aan competenties te werken. Een eventuele herkansing van de 2-meting is daarom beperkt tot het aanpassen van documentatie en/of het overdoen van het assessment. Indien het teamwerk, het product onvoldoende is, dan ben je hier gedurende de gehele minor op de formatieve toetsmomenten al op voorbereid, na de definitieve oplevering is er nog slechts zeer beperkt tijd om te werken aan een verbetering.

Herkansingsmogelijkheid:

De eventuele herkansingen vinden plaats binnen de 20 weken van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Aranea Feleus via a.feleus@hva.nl

of Michel Alders via m.alders@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Stuur een e-mail naar info-cmd@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.

Kosten:

Er kunnen kosten verbonden zijn aan de minor in de vorm van licenties voor tools en/of het bezoek aan evenementen/conferenties. We verwachtten ongeveer 25 euro voor de excursies.