Kies op maat

Inloggen Menu

Desinformatie en Misinformatie

Desinformatie is de opzettelijke verspreiding van misleidende informatie. Misinformatie is het onopzettelijk delen van desinformatie.

Desinformatie verspreidt zich door sociale netwerken via een aantal samenhangende processen, waarbij algoritmes, media en gedrag elkaar beïnvloeden: mechanismes van desinformatie.

In de minor leer je wat desinformatie is en hoe desinformatie zich verspreidt, en hoe social media algoritmes ervoor zorgen dat mensen desinformatie zien, en met anderen delen. Je leert waarom mensen in fake news geloven, en hoe het komt dat ze slecht in staat zijn om nep van echt te onderscheiden. Ook verdiep je je in de maatschappelijke en ethische implicaties van desinformatie en onderzoekt waarom organisaties opzettelijk desinformatie produceren, en verspreiden.

Als eindproject bedenk en maak je een eigen oplossing die internetgebruikers in staat stelt desinformatie te herkennen en actief te weerstaan.

De minor Desinformatie & Misinformatie is multi-disciplinaire minor, en is voor iedereen toegankelijk. De minor is vooral geschikt voor studenten CO, CB, CMD, Toegepaste Psychologie en HBO-ICT.

Je hebt interesse in social media en nieuws, en wilt meer weten over onderwerpen als:

  • desinformatie en misinformatie;

  • de invloed van (social)media algoritmes op menselijk gedrag;

  • het ontwerp en de werking van socialmediaplatformen;

  • content: memes, hoaxes, fake news en samenzweringstheorieën;

  • de maatschappelijke impact van technologie;

  • belangstelling voor ethiek en ethische dilemma’s;

  • mediageletterdheid

  • toegepaste ethiek;

  • ontwerp van digitale producten en diensten;

Leerdoelen

Na afloop van de minor:

• weet je wat desinformatie en misinformatie is, ken je de belangrijkste mechanismes van desinformatie - psychologie, algoritmes en media  - en hun samenhang, en begrijp je de invloed van desinformatie op mens en maatschappij;

• kan je oplossingen bedenken en prototypen die internetgebruikers in staat stellen desinformatie te herkennen en weerstaan.

• ben je je bewust van je invloed als professional, en kan je reflecteren op de morele en ethische dilemma’s in je werk.

Ingangseisen

Je voldoet ten minste aan de toelatingseisen van je eigen opleiding (OER) voor het volgen van een minor.
Dit is een intensieve minor waarbij zelfstandigheid en een pro-actieve houding belangrijk zijn.

Literatuur

Er worden studiematerialen tijdens de minor aangeboden.

Rooster

Het rooster wordt twee weken voor aanvang van de minor bekendgemaakt via rooster.hva.nl.

Gemiddeld 10 uur contacttijd, verspreid over 2-3 dagen. Daarnaast werk je aan je opdrachten. We raden studenten aan om fulltime met de minor bezig te zijn.

Toetsing

2 x15 ECTS

  • In het eerste blok leer je in verschillende vakken wat desinformatie precies is, hoe het zich verspreidt, en welke gevolgen desinformatie heeft voor mens en maatschappij. Dit onderdeel sluit je af met een portfolio-assessment voor 15 ECTS.

  • In het tweede blok bedenk en maak je een eigen oplossing die internetgebruikers in staat stelt desinformatie te herkennen en te weerstaan. Dit sluit je af met een portfolio-assessment voor 15 ECTS.

Je onderzoekt wat desinformatie en misinformatie is door mechanismes te analyseren, beschrijven, modelleren, visualiseren of na te bouwen. In practica wordt onder begeleiding gewerkt aan de opdrachten, en volg je workshops, colleges en trainingen.

Vanuit je toekomstige beroepsrol (media, design, business, psychologie of techniek) toon je in je werk een visie op desinformatie. Je reflecteert op de morele en ethische dilemma’s.  Je demonstreert het resultaat aan docenten en coaches. De resultaten van de opdrachten verzamel je in een logboek en portfolio.

HERKANSINGEN:
De herkansing van het portfolio assessment aan het einde van blok1 vindt plaats binnen twee weken na het assessment.

De herkansing van het portfolio assessment aan het einde van blok 2 vindt plaats binnen twee weken na het assessment.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

De kosten voor studiemateriaal en eventuele excursies zullen onder de € 100 blijven.

Vragen over de minor? Contacteer Chrissy Ooteman via c.ooteman@hva.nl

Vragen over de Kies op Maat-procedure? Contacteer Caress Gougon via minoren-hboict@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.