Kind Verpleegkunde - Gevorderd
Mw de Wit is voor de tweede keer zwanger. Tijdens de eerste zwangerschap was mw haar bloeddruk te hoog en is zij ook bij 31 weken opgenomen in het ziekenhuis om haar gezondheid en die van haar kindje te kunnen observeren. Haar eerste kindje is geboren bij een zwangerschapsduur van 32 weken en heeft na de geboorte nog een aantal weken intensieve verzorging op de couveuse-afdeling nodig gehad. Ook heeft mw nog lang last gehad van een hoge bloeddruk na haar zwangerschap. Mw is nu 34 weken zwanger en is naar het ziekenhuis gekomen omdat zij regelmatige krampen voelde. Ook had mw wat vaginaal bloedverlies. Mw is daarom opgenomen op de afdeling verloskunde om te observeren of de bevalling al begonnen is. Mw is erg bang dat dit kindje ook te vroeg geboren wordt. Als verpleegkundige begeleid je mw. in dit proces.
Maar hoe doe je dit? Welke controles voer je uit? En hoe besteed je aandacht aan de angst van mw.?
Leerdoelen
In 10 weken krijg je theoretische en praktische lessen, in de vorm van werk- en hoorcolleges. Zo leer je theoretische achtergronden over obstetrie en verloskunde in de cursus Moeder en Pasgeborene en over de zorg voor zieke kinderen in de cursus Peuter. Die kan je weer gebruiken in de lessen Kinderverpleegkunde. Daarnaast leer je communicatieve vaardigheden juist in te zetten bij ouders en kinderen.
- Lessen worden gegeven door professionals met expertise over de zorg voor kinderen.
- Cursussen worden afgesloten met een schriftelijke toets, praktijkbespreking of opdracht.
- Binnen de 10 weken van de minor wordt er geen stage gelopen.
Het tempo in deze minor ligt hoog. Er wordt een zekere basiskennis Kinderverpleegkunde verwacht. Heb je deze nog niet, dan wordt sterk aangeraden eerst de Minor Kinderen Verpleegkunde te volgen. Lukt dit niet (bijv. vanwege beperkte plekken), dan zal je je wellicht extra moeten verdiepen in de basis om goed mee te kunnen doen.
Ingangseisen
De minor is toegankelijk voor studenten van Verpleegkunde-opleidingen. De student is in het bezit van de propedeuse en tenminste 40 ECTS uit de hoofdfase. Daarnaast wordt aangeraden eerst de minor Kinderen Verpleegkunde te volgen, wanneer je nog weinig/geen onderwijs/stage hebt gevolgd over kinderen. De student is in het bezit van een goedkeuring van zijn/haar eigen examencommissie en een leerovereenkomst.
Literatuur
De boekenlijst ontvang je na inschrijving van de coördinator.
Rooster
Het lesrooster wordt op een later moment vastgesteld.
Contacttijd:
Hieronder staat de contacttijd per cursus beschreven (let op; in concept):
Moeder en pasgeborene
14 x 100 min les
Toets 1x 70 min
Toetsnabespreking 1x 50 min
Kinderverpleegkunde
9 x 100 min les
Toets 1x 70 min
Toetsnabespreking 1x 50 min
COVA kind
8 x 100 min les
Peuterzorg
6 x 100 min les
2x 100 min presentatie
Daarnaast is er contacttijd in de vorm van emailcontact en begeleiding.
Toetsing
Totaal aantal EC 15
Toetsvormen (onder voorbehoud van wijzigingen)
- Digitale schriftelijke toetsen voor de cursussen Moeder en pasgeborene en Kinderverpleegkunde vitale functiekunde
- Presentatie voor de cursus Peuterzorg
- Participatie en een opdracht voor de cursus COVA kind
Binnen de minor worden 2 kansen aangeboden, de reguliere toets en één herkansingsmogelijkheid.
Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin de student het onderwijs van de minor heeft gevolgd, dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.
Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien? Dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contact Karin de Groot, a.c.de.groot@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contact Niermela Chote-Sobha, n.chote-sobha@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.