De Veranderende Stad
De stad is aan het veranderen en er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen. Verschillende groepen verblijven in de stad, zoals geboren en getogen bewoners, Young Urban Professionals, vluchtelingen, maar ook dak- en thuislozen. Massatoerisme vormt ook een uitdaging voor de grote stad. Dit alles heeft ook invloed op het wonen, leven en ‘samenleven’ van haar diverse bewoners. Wonen is voor de meeste mensen hun thuis, in een buurt waar je elkaar kent en steunt. Een stad waar iedereen zich welkom voelt en in harmonie kan samenleven, maar is dat realiteit of slechts een utopie?
In deze praktijkgerichte interdisciplinaire minor ga je met medestudenten van verschillende opleidingen op zoek naar nieuwe initiatieven en ketenpartners die de stad doen veranderen. Je kijkt vanuit je eigen (studie)achtergrond naar diverse problemen, actualiteiten en uitdagingen. Ook verdiep je je in de sociale netwerken en bestuurlijke thema’s die van belang zijn voor de stad. Daarbij kijk je verder dan alleen Amsterdam. Ook andere steden (in binnen- en buitenland) kunnen als goed voorbeeld dienen. De minor is praktijkgericht en wij verwachten van jou dat je een actieve en ondernemende houding hebt en de specifieke expertise vanuit je eigen opleiding meeneemt en benut.
De minor is geschikt voor studenten die verdieping zoeken in grootstedelijke thema’s, creatief en ondernemend zijn en buiten kaders kunnen (of willen leren) denken.
Leerdoelen
De student:
- kan fysieke, sociale en bestuurlijke veranderingen in de stad beschrijven, analyseren en in verband brengen met actuele stedelijke vraagstukken;
- heeft inzicht in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die steden beïnvloeden en kunt deze kritisch bespreken vanuit verschillende disciplines;
- begrijpt en heeft inzicht in de dynamiek van wijkontwikkeling en nieuwe stadsinitiatieven en kan deze toepassen in praktijkgerichte projecten;
- heeft kennis van en ervaring met verschillende strategieën om de leefbaarheid in steden te verbeteren en kunt deze in samenwerking met anderen vertalen naar innovatieve oplossingen;
- kan binnen een interdisciplinair team constructief debatteren over stedelijke vraagstukken, waarbij je verschillende perspectieven integreert;
- kan kritisch reflecteren op maatschappelijke en bestuurlijke uitdagingen;
- kan een symposium, gastcollege en andere activiteiten organiseren en faciliteren om kennisuitwisseling en dialoog over stedelijke ontwikkeling te bevorderen binnen een interdisciplinair team.
Ingangseisen
Voor deze minor worden 4 tot 8 studenten toegelaten vanuit andere Hogescholen op basis van beschikbaarheid.
Hiervoor is het van belang dat je op hbo-niveau aantoonbare basiskennis en basisvaardigheden hebt op het gebied van (schriftelijke) communicatie.
Deze minor is bedoeld voor meerdere opleidingen, het streven is studenten te laten samenwerken aan (eigen gekozen) thema's vanuit de expertise van hun eigen opleiding.
Literatuur
Actuele rapporten en nota’s, documentaires, podcasts, (digitale) literatuur op basis van actuele thema's. Deze worden aangeleverd door het docententeam.
Rooster
De lessen worden verspreid over drie lesdagen. Het streven is de lessen te laten plaatsvinden op de dinsdag , woensdag en donderdag. Excursies kunnen ook buiten deze lesdagen worden geroosterd. De student wordt daarvan dan van te voren op de hoogte gebracht.
Contacturen
Gemiddeld 15 lesuren (gast-, hoor- en werkcolleges, projectonderwijs, (on)begeleide bezoeken in de praktijk) per week. Daarnaast is er contacttijd in de vorm van e-mailcontact en evt. (online) onderwijs/begeleiding etc.
Toetsing
De studieonderdelen bestaan uit het werken in één projectgroep en het maken van diverse individuele opdrachten. Waaronder het organiseren van (gast)colleges, bijwonen van excursies en het afsluiten van de minor met het organiseren van een symposium. In de lessen staan activerende lesvormen centraal, je moet veel aan de slag.
In totaal telt de minor 20 weken met een studiebelasting van 840 uur (=30 ECTS). Binnen deze 20 weken werken studenten opdrachten uit, die verbonden zijn aan de onderdelen van de minor. Elk onderdeel kent een eigen studiebelasting met daaraan verbonden ECTS (1 ECTS = 28 studie-uren). Voor alle onderwijsonderdelen wordt uitgegaan van 100% aanwezigheid. De minor kent geen tentamens. De minor wordt getoetst door het maken van opdrachten, beroepsproducten en houden van enkele presentaties.
De toetsvormen in het kort:
Module: Toekomst van de Stad (5 ECTS)
► Het schrijven van een individueel betoog over een actueel dilemma in de stad.
► Het houden van een mondeling betoog, en argumenten kunnen weerleggen.
► Debatteren in een Lagerhuisdebat
Module: Thema's van de Stad (10 ECTS)
►Het actief bijwonen van gastcolleges, excursies en panelgesprekken. Daarnaast ook het organiseren van nabesprekingen, gastcolleges en een foto-opdracht. Je rond de module af met een eindopdracht.
Module: Project de Stad (10 ECTS)
► Met medestudenten werk je aan een interdisciplinaire opdracht naar aanleiding van praktijkonderzoek over een specifiek zelfgekozen casus. De opdracht kent een groeps- en individueel component. Je sluit de opdracht af met een korte reflectieopdracht (individuele opdracht).
Module: Symposium (5 ECTS)
► Het organiseren van een symposium (inclusief workshops) als afsluiting van de minor, waarbij een gekozen thema gepresenteerd worden aan professionals en andere belangstellenden.
Herkansingen: Herkansingen vinden plaats gedurende semester 1
Disclaimer: De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Hanna Smit via h.smit2@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
In deze minor vinden excursies plaats. Hiervoor betaalt de student mogelijk een kleine bijdrage.