Kies op maat

Inloggen Menu

Jongvolwassenen uit de criminaliteit; aanpak en aanbod in het sociaal juridisch werkveld

Inschrijven is niet meer mogelijk voor semester 1. Het maximum aantal deelnemers is bereikt voor deze minor.

Detentie zit erop, en dan? Een jongvolwassen (ex)gedetineerde kan op verschillende leefgebieden problemen hebben die de kans op recidive vergroten. Denk aan schulden, huisvesting, inkomen, scholing en verslaving. Hoe kun je als professional deze doelgroep helpen een bestaan op te bouwen? Hoe motiveer je hen? 

Het accent in deze minor ligt op jongvolwassenen (18 t/m 27 jaar) die in de laatste fase van detentie zitten of net uit detentie zijn. Je volgt verdiepende vakken over o.a. criminogene factoren, veranderende visies op wat wel en niet werkt, actueel beleid over het aanbod van dienstverlening en de aanpak van de problematiek van deze groep. Verder verdiep je je in de rechten en plichten en de rechtspositie van jongvolwassenen die samenhangen met de verschillende leefgebieden waarin jongvolwassenen problemen ondervinden. Je verdiept je in ethische dilemma's waar je als professional tegenaan kunt lopen. Tot slot krijg je trainingen in oplossingsgerichte gespreksvoering toegespitst op jongvolwassenen. Het gaat er daarbij niet alleen om wat werkt bij deze doelgroep, maar ook hoe je een goede werkrelatie opbouwt. Gastsprekers uit het werkveld presenteren actuele problemen en aanpak.

De minor wordt in het eerste semester aangeboden aan voltijdstudenten van de HvA en in het tweede semester óók aan deeltijdstudenten. De minor is alleen geschikt voor studenten SJD en HBO-Rechten.

Leerdoelen

Na afloop van de minor ‘Jongvolwassenen uit de Criminaliteit’ kun je de problematiek van jongvolwassen (ex)gedetineerde binnen diverse leefgebieden en de criminogene factoren van deze jongeren analyseren, in een juridisch kader plaatsen en heb je een visie op een geschikte aanpak passend in de grootstedelijke context. Ook heb je kennis van verschillende vormen van beleid omtrent jongvolwassenen uit detentie, en Daarnaast heb je vaardigheden opgedaan en verdiept ten aanzien van motiverende en oplossingsgerichte gesprekstechnieken.

Ingangseisen

Op hbo-niveau aantoonbare basiskennis van publiekrecht (strafrecht en/of sociaal zekerheidsrecht) en juridische vaardigheden (het hanteren van wettenbundel en jurisprudentie), alsmede op hbo-niveau aantoonbare (motiverende) gesprekstechnieken. De minor is alleen geschikt voor studenten SJD en HBO-Rechten.

Literatuur

Literatuur o.a.:
- ‘Coachen 3.0, deel 2, Oplossingsgerichte gespreksvoering’ van Sergio van der Pluim. 1ste druk 2019
- Reader Jongvolwassenen uit de Criminaliteit

Rooster

Gemiddeld 12 lesuren (gast- en werkcolleges, projectonderwijs, (on)begeleide bezoeken in de praktijk) per week. Hiernaast is er contacttijd in de vorm van e-mailcontact en evt. (online) onderwijs/begeleiding etc.

Semester 1: lessen verspreid over ongeveer 4 dagen per week (tijdens semester 1 is de minor alleen geschikt voor voltijdstudenten)
Semester 2: tijdens semester 2 is er ruimte voor deeltijdstudenten. Indien er deeltijdstudenten hebben ingeschreven, vindt deze minor plaats op de woensdagavond en donderdag overdag. Zijn er geen deeltijdstudenten, dan zijn de lessen verspreid over ongeveer 4 dagen per week.

Toetsing

  • Juridische Thema's 1, 4 ECTS
  • Juridische Thema's 2, 4 ECTS
  • Criminologie, 4 ECTS
  • Beleid, Bestraffing en Preventie, 4 ECTS
  • Aanpak en Aanbod 1, 4 ECTS
  • Aanpak en Aanbod 2, 4 ECTS
  • Oplossingsgericht Werken, 6 ECTS

De toetsvormen die worden ingezet zijn o.a.: schriftelijke toetsen, individuele opdrachten, assessment en een groepsopdracht.

Disclaimer NL:

De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.

Deze minor wordt 2 keer per jaar aangeboden. De herkansingen vinden plaats in het daaropvolgend semester.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Ilias Hader via i.hader@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.