Kies op maat

Inloggen Menu

Mediation

In deze minor specialiseer je je in conflicthantering en mediation. De basis van deze minor is het aanleren van allerlei gesprekstechnieken waarmee je onder meer op een effectieve wijze conflicten kunt helpen beslechten als mediator/bemiddelaar. 

In het eerste blok volg je, naast een intensieve training in mediationvaardigheden, het vak 'Mediation en Recht'. Dit laatste vak leert je meer over de aanpak en beoordeling van conflicten binnen het juridische domein en de juridische aspecten van mediation. Een bezoek aan de rechtbank maakt hiervan onderdeel uit. Daarnaast verdiep je je in de wijze waarop mediation in je eigen beroepscontext wordt ingezet, of kan worden ingezet.
In het tweede blok leer je bemiddelingstechnieken toepassen in verschillende conflictcontexten, variërend van arbeids- en familieconflicten, waaronder echtscheidingen, tot conflicten tussen overheid en burger en tot slot in de buurt/wijk.

Verder krijg je in blok twee een training in onderhandelen, waarin je onder meer leert een onderhandelingsproces als mediator te begeleiden. Je verdiept je in dit blok ook in de psychologische aspecten van conflicten en krijgt handvatten voor het inzetten van deze kennis tijdens een mediationgesprek.

Deze minor is door zijn opzet bij uitstek geschikt voor mensen die zelf al redelijk verbaal vaardig zijn, sterk(er) willen worden in het doelgericht inzetten van communicatieve vaardigheden, het leuk en interessant vinden om hier veel mee te oefenen en hierin een verdiepingsslag willen maken.

Leerdoelen

  1. De student analyseert conflictsituaties in verschillende contexten waaronder zijn eigen beroepscontext, rekening houdend met de juridische aspecten van de mediation en kan daarbij de juiste mediation-interventies identificeren en toepassen;
  2. De student informeert een client in een conflictsituatie over wat de juridische procesgang is indien mediation niet leidt tot het gewenste resultaat en maakt hierbij gebruik van de kennis over juridische procedures;
  3. De student onderzoekt de wijze waarop mediation al wordt of nog beter kan worden ingezet in de eigen beroepscontext en kan mediationvaardigheden en kennis van de juridische procesgang rondom mediation toepassen in de eigen beroepscontext;
  4. De student analyseert conflictsituaties tussen overheid en burger, tussen werkgever en werknemer, in familiekwesties en in buurt/ wijk conflicten, daarbij rekening houdend met de specifieke juridische context;
  5. De student verantwoordt de gekozen mediation-interventie en gebruikt daarbij de verschillende invalshoeken om naar het conflict te kijken en psychologische theorieën en kennis van onderhandelingstheorie en -vaardigheden om de interventies te verbeteren.

Ingangseisen

Op HBO-niveau aantoonbare basiskennis van mondelinge communicatie en basis in interpersoonlijke gespreksvoering. In elk semester is er een beperkt aantal plekken voor Kiesopmaat-studenten. De minor is onder meer geschikt voor studenten van Social Work, juridische opleidingen en de opleiding HRM. Volg je een andere opleiding, motiveer dan de communicatie-vaardigheden, die je daar behaald hebt.

Literatuur

De navolgende lijst is onder voorbehoud. Het is mogelijk dat er literatuur bijkomt of afvalt.
Allewijn,D., Met de overheid om tafel; 
Brenninkmeijer, A.F.M.: Juridische aspecten van mediation;
Fisher, R.: Excellent onderhandelen;
Prein, H.C.M./A.F.M. Brenninkmeijer/M. Pel/ H.C.M. Prein: Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator;
Schutte, E., van de Griendt, H.F.M., Knipschild, (2022, 3e herziene druk), Mediation in Arbeidszaken; 

Timmermans, J.P.H./vN.H.P. Sommers: Praktisch burgerlijk procesrecht. (Laatste druk);
Weimar, J., Ten Hoedt, F.(2011) , Handreikingen voor de scheidingsbemiddelaar

Rooster

De lessen worden verspreid over ongeveer 3 dagen per week.

Gemiddeld 12 lesuren (gast-, hoor-, werkcolleges, projectonderwijs, (on)begeleide bezoeken in de praktijk) per week (totaal 145 uur). Hiernaast is er contacttijd in de vorm van e-mailcontact en evt. (online) onderwijs/begeleiding/ consulten etc.

Toetsing

Jaarlijks worden vakken en toetsvormen geëvalueerd, onderstaand vakken overzicht is daarom onder voorbehoud van eventuele wijzigingen:

  • Mediation en Recht, 5 ECTS, Kennistoets;
  • Mediationvaardigheden, 5 ECTS, Gedragsassessment;
  • Mediation in Eigen Beroepscontext, 5 ECTS, Beroepsproduct;
  • Mediation(vaardigheden) in Bijzonder Contexten, 5 ECTS, Gedragsassessment;
  • Buurtbemiddeling, 5 ECTS, Beroepsproduct;
  • Psychologische Aspecten van Mediation, 5ECTS, Beroepsproduct.

Disclaimer NL:

De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.

Je hebt per vak in beginsel één herkansingsmogelijkheid.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Menno Kluft via m.kluft@hva.nl

of Nikki Verburg via n.verburg@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.