Jongerenwerk in de Grote Stad
Ben je streetwise en booksmart? Dan is deze minor iets voor jou!
Spreek jij de taal van jongeren? Straattaal? Online op Instagram, Tiktok of Snapchat? Heb je kennis van de leefwereld van jongeren maar ook van de systeemwereld daaromheen? Schrijf je dan in voor deze minor!
In de minor Jongerenwerk in de Grote Stad vul je jouw gereedschapskist met methodieken en leer je beleid vertalen naar geschikte interventies. Je geeft jongeren een stem en ondersteunt ze bij het volwassen worden.
Noodzaak
Het Parool kopte eind vorig jaar: "Jongerenwerk is geen luxe, maar bittere noodzaak!" Met Sofian Mbarki heeft Amsterdam voor het eerst een wethouder Jongerenwerk. De gemeente investeert de komende jaren fors. Niet alleen om criminaliteit tegen te gaan, maar ook om jongeren positief te laten opgroeien.
In deze minor werken onderwijs, onderzoek en de praktijk samen aan de professionalisering van jongerenwerkers. Veel studenten vonden een baan door de contacten die ze in deze minor opdeden.
Beroep
Het beroep van jongerenwerker gaat over het begeleiden van jongeren in hun vrije tijd. Doel is het versterken van hun eigen kracht, waardoor ze beter kunnen meedoen in onze maatschappij. Je doet dit door contact te leggen met jongeren op plekken waar ze zijn: op straat, op school of online. Je wijst op activiteiten of organiseert die samen met hen. Je geeft voorlichting en advies, maar biedt ook ontspanning en ontmoeting. Als het nodig is, leid je de jongeren naar andere hulpinstanties. Je werkt vanuit de talenten van jongeren, dat kan hiphop of voetbal zijn maar net zo goed mode-ontwerpen of koken. Zo ontstaat duurzame talentontwikkeling waardoor jongeren verder komen in hun leven.
Er is maar 1 minor jongerenwerk
De Hogeschool van Amsterdam biedt als enige hogeschool in Nederland een minor Jongerenwerk aan. Het programma is zowel verbredend als specialiserend en heeft zijn basis in de praktijk. De pedagogische opdracht is het centraal thema. De minor is bedoeld voor (Social Work) studenten die zich willen specialiseren tot jongerenwerker. Ook studenten van andere opleidingen die beter willen leren werken met jongeren, volgen deze minor.
Flexibel programma
De minor is de afgelopen jaren steeds vernieuwd en aangepast. Het programma is niet statisch; waar mogelijk wordt er ingespeeld op de actualiteit. Methodisch en theoretisch blijft de minor relevant door de samenwerking met het lectoraat Jongerenwerk, Youth Spot. Daarnaast wordt samengewerkt met jongerenwerkorganisaties in Amsterdam en Utrecht voor het praktijkonderzoek.
Internationaal wordt samengewerkt met hogescholen in Gent, Keulen en Kouvola (Finland).
Video
Sociaal werk Nederland heeft voor hun "Jongerenwerk Manifest" een video gemaakt over de Minor Jongerenwerk met oud-student Ijsbrand Wiggelaar en coördinator Marco Bijl.
Leerdoelen
- Je verdiept je in visie, beleid en methodiek van het jongerenwerk dat in stedelijke gebieden, nationaal en internationaal plaatsvindt. Op basis hiervan ben je in staat een eigen visie op het jongerenwerk te verwoorden en te beschrijven.
- Je hebt na afloop kennis van de leefwereld van de jongeren van nu. Je hebt kennis van jongerencommunicatie, zowel online als off-line. Je kan deze uitingen interpreteren en in hun context plaatsen. Daardoor ben je in staat contacten met jongeren te leggen, te onderhouden en vanuit deze relatie agogisch met hen te werken.
- Je hebt werkzame methodieken uit het jongerenwerk bestudeert en kan die gericht inzetten.
- Je hebt inzicht in en kennis van de pedagogische opdracht van het Jongerenwerk.
- Je kan werken met de geleerde coachmethodiek en weet die met een doelgroep in de praktijk te brengen.
- Je hebt inzicht in het netwerk van organisaties waar het jongerenwerk gebruik van maakt.
Ingangseisen
Ervaring in het werken met jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar, als vrijwilliger of tijdens een stage is aanbevolen. Als deeltijd-student met maar 1 dag beschikbaar voor onderwijs, dien je te beschikken over een relevante praktijk. Indien je daar niet over beschikt, dan moet je het meerdaagse voltijdprogramma volgen. Voor Kies op Maat zijn tenminste 5 plaatsen beschikbaar.
Literatuur
- 'Jongerenwerker'. Competentieprofiel, Corrie van Dam en Niels Zwikker, Movisie, 2008 ISBN 978-90-8869-026-6
- 'Een theorie van presentie'. Andries Baart, Boom Lemma, 2014
- 'Praktijkonderzoek in zorg & welzijn'. Cyrilla van der Donk & Bas van Laanen. Coutinho Bussum 2019.
- 'Kapot moeilijk' Jan Dirk de Jong, Aksant Amsterdam 2007 (download pdf via rebond.nl)
- 'Battle zonder knokken' talentcoaching voor risicojongeren, Maike Kooymans. SWP Amsterdam 2009
Rooster
Roosterdagen (onder voorbehoud):
Semester 1: Dinsdag
Semester 2: Dinsdag
Er is 1 vaste lesdag voor zowel voltijd als deeltijd, daarnaast zijn er voor voltijd nog twee extra dagdelen les in de week. Voor VT zijn de lessen verdeeld over drie dagen. Incidenteel kan ook voor DT op een andere dag een deelprogramma worden aangeboden. Indien je als DT student niet over een relevante praktijk beschikt dan moet je het meerdaagse VT programma volgen.
Contacttijd
Vaste onderwijsdag 16 x 8 = 128
Toetsing 8 x 3 = 24
Edutainment 8 x 5 = 48
Onderzoek 20 x 4 = 80
Toetsing
- De collegeserie: 'Leefwerelden van Jongeren' (3 studiepunten); toetsvorm: thuistoets en opdracht
- Training: Edutainment-coach (3 studiepunten); toetsvorm: tentamen
- Uitvoering Edutainment (4 studiepunten); toetsvorm: uitvoering en reflectie
- Het beleid- en methodiekprogramma (6 studiepunten; 3 in kwartaal 1, 3 in kwartaal 2); toetsvorm: tentamen
- Serie Good Practices (4 studiepunten; 2 in kwartaal 1, 2 in kwartaal 2); toetsvorm: essay
- Onderzoek (10 studiepunten); toetsvorm: onderzoek en presentatie
Disclaimer:
De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.
Zoveel mogelijk binnen het semester, indien nodig buiten het semester.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Marco Bijl via m.p.g.bijl@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.