Drugs en Amsterdam. Beleid, Praktijk en Wetenschap
Waarom gebruiken mensen drugs? Hoe komen coffeeshops aan hun producten? Hoe zit het met festivals en middelengebruik door bezoekers? Wat is de bedoeling van overheidsbeleid? Zijn er beleidsalternatieven voor het huidige drugsbeleid? In deze minor ga je op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen. Je leert daarbij om met een beleidsmatige blik naar het drugsvraagstuk te kijken.
Drugs & Samenleving is bij uitstek een multidisciplinair vraagstuk. Dit betekent dat we inzichten en modellen uit verschillende disciplines zullen gebruiken om dit thema te bestuderen en te kunnen duiden. Denk hierbij met name aan bestuurskundige, economische, sociologische, sociaal-psychologische, en ook criminologische kennis. Met deze inzichten ontstaat een toolbox waarmee we beter grip krijgen op de bedoelingen van beleid, en de soms onbedoelde gevolgen van de uitvoering. We focussen op begrip van menselijk gedrag, op beleidsuitvoering en op analyse van de resultaten hiervan. De minor richt zich hiermee in algemene zin op de wisselwerking tussen beleid, praktijk en wetenschap.
De minor bestaat uit drie hoofdthema's. Dit zijn: Drugs & Samenleving, het Nederlandse Gedoogbeleid en de internationale War On Drugs. De minor bestaat uit de Kennislijn, de Vaardighedenlijn en de Praktijklijn. De Kennislijn bestaat uit hoor- en werkcolleges. Literatuurstudie is een wezenlijk onderdeel van de kennislijn. Hier sta je niet alleen voor; we bespreken wat goede leesstrategieen zijn en ondersteunen de gekozen teksten met sturende 'leesvragen'. De vaardighedenlijn bestaat uit een onderzoeksopdracht, een debatopdracht en een betoogopdracht - allen ondersteund door werkcolleges. De praktijklijn bestaat uit meerdere bezoeken aan instellingen of personen in het werkveld. De minor kent een aanwezigheidsplicht voor alle onderdelen. Cummulatie van kennis en begrip ontstaat in betrokkenheid en commitment waar actief op gestuurd zal worden.
Lees hieronder meer over de werkvormen, partners uit het werkveld en de leerdoelen van deze minor.
Leerdoelen
Elke lijn wordt apart getoetst en heeft eigen leerdoelen. Deze zullen tijdens de minor nader worden gespecificeerd. Hieronder een overzicht van de leerdoelen in algemene zin.
- Kennis van basisbegrippen uit de beleidskunde en sociale wetenschap
- De vaardigheid om samen te werken en vraagstukken vanuit meerdere disciplines (sociologie, economie, rechten, politicologie, criminologie) te benaderen
- Uitgebreide kennis van het lokale, nationale en internationale drugsbeleid en de verhouding hiertussen
- Inzicht in de vorming, uitvoering en onderlinge wisselwerking van de domeinen beleid, praktijk en wetenschap
- De vaardigheid om een kwalitatief onderzoek op te zetten en uit te voeren
- De vaardigheid om een beleidsdebat voor te bereiden en uit te voeren
- De vaardigheid om een betogend artikel te schrijven en de kern te presenteren
- Kennis van enkele modellen om bestaand beleid te evalueren en beleidsadviezen te formuleren
Na het volgen van de minor is student beter in staat in een maatschappelijke werkomgeving te functioneren.
Ingangseisen
Er zijn 12 plekken voor Kiesopmaat gereserveerd.
Toegankelijk voor alle voltijdstudenten die geïnteresseerd zijn in het drugsbeleid en affiniteit hebben met sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Doordat er in de minor veel aandacht wordt besteed aan schrijf- en onderzoeksvaardigheden is de minor een goede voorbereiding op de afstudeerfase.
Praktijkervaring (stage) is aanbevolen, geen verplichting.
De minor is toegankelijk voor studenten die minimaal hun propedeuse plus veertig studiepunten uit de hoofdfase hebben behaald.
Literatuur
Je wordt bij de start van de minor geïnformeerd over de benodigde literatuur. Je leest gemiddeld 40 pagina's per week.
Rooster
Lessen vinden twee dagen per week plaats op de Amstelcampus. Onder voorbehoud van wijzigingen zijn de lesdagen in principe dinsdag en donderdag. Aanwezigheid is niet optioneel maar een voorwaarde voor deelname en toetsing. Dit geldt voor alle onderwijsactiviteiten waaronder ook werkveldbezoeken.
Buiten de lesdagen om zul je ook ruim tijd besteden aan literatuurstudie, individuele opdrachten en groepsopdrachten. Deze minor kent per week begeleidende literatuur die samen met de lessen, praktijkbezoeken en gastsprekers moeten zorgen voor diepgang, toenemend inzicht en begrip.
Per week heb je een hoorcollege, twee werkcolleges en een werkveldbezoek.
Toetsing
De minor wordt op verschillende manieren getoetst. De kennislijn wordt 2x getoetst met een schriftelijke tentamen. In de vaardighedenlijn voer je kwalitatief onderzoek uit en schrijft je een onderzoeksrapport. Je neemt deel aan een beleidsdebat en schrijft een betoog. In de praktijklijn leer je de praktijk kennen door diverse werkveldbezoeken. Dit onderdeel wordt getoetst door middel van het opleveren van een beroepsproduct.
Studiepunten
Het aantal studiepunten bedraagt 30 ECTS, verdeeld over de kennislijn, de vaardighedenlijn en de praktijklijn.
Onderdeel
Toets 1 Kennislijn - 7 ECTS
Toets 2 Kennislijn - 7 ECTS
Onderzoeksopdracht - 6 ECTS
Debatopdracht - 3 ECTS
Betoogopdracht - 3 ECTS
Werkveldbezoeken - 4 ECTS
Werkvormen
In de minor worden hoorcolleges met gastsprekers afgewisseld met werkcolleges en werkveldbezoeken. Je kunt onder andere in contact komen met:
-
Recreatieve gebruikers
-
Verslaafden
-
Event organisatoren
-
Wetgevers
-
Juristen
-
Marechaussee
-
Beleidsmakers
-
Onderzoekers
-
Belangenorganisaties
Partners uit het werkveld
Door gastcolleges van professionals uit het werkveld leer je hoe je sociaalwetenschappelijke kennis in kunt zetten bij beleidsontwerp en uitvoering in de praktijk. In deze minor werken we samen met:
-
Trimbos-Instituut (kennis, voorlichting)
-
Jellinek (verslavingszorg)
-
Wetenschappelijk onderzoekers
-
Gemeente Amsterdam
-
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
-
Ministerie van Justitie en Veiligheid
-
Belangenvereniging Druggebruikers (MDHG)
-
Mainline (voorlichting en educatie)
-
Politie (basisteam Centrum Burgwallen)
-
Ziekenhuis OLVG-Oost, afdeling Spoedeisende Hulp
Disclaimer:
De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.
Herkansing:
De (twee) tentamens kennen een herkansing binnen de periode van de minor. De onderzoeks- en schrijfopdrachten kennen bij onvoldoende resultaat een periode voor herstel met een vaste einddatum.
Aanvullende informatie
Bekijk hier een korte video over de minor DEA
Vragen over de minor?
Contacteer Peter de Baare via p.g.de.baare@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl
Kosten: Reader, excursies, overige materialen: maximaal 100 euro.
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.