Gedrag en Handhaving
Vind jij het interessant om een bijdrage te leveren aan het oplossen van hardnekkige overlast op straat in Amsterdam en omringende gemeenten? Wil je graag leren hoe regels het best gehandhaafd kunnen worden? En hoe je daarbij gebruik kunt maken van de 'wortel en de stok'? Ben je open-minded en oplossingsgericht? En ligt het jou om onderzoek op straat en in de wijken te doen? Kies dan voor de minor Gedrag en handhaving. Bij wordt vaak vooral gedacht aan streng optreden en straffen. In deze minor leer je hoe je handhaving multidisciplinair kan benaderen. Daarbij is niet alleen de juridische kant van belang. Het gaat ook om de vraag waarom mensen zich in het ene geval wel aan de regels houden en in het andere geval niet.
In de vakken Strafrechtelijke handhaving en Bestuursrechtelijke handhaving ga je dieper in op de instrumenten van gedragsbeïnvloeding door het recht. Handhaving is echter veel meer dan het opleggen van sancties. Je kan ook op een andere manier bereiken dat mensen zich aan de regels houden. Daarvoor is inzicht in de psyche en het gedrag van mensen nodig. Hierover leer je bij het vak Informele gedragsbeïnvloeding.
De stof wordt behandeld aan de hand van praktijkopdrachten afkomstig van de gemeente Amsterdam en andere gemeenten. Deze opdrachten gaan over actuele overlastproblemen in de openbare ruimte. Je rondt de minor uiteindelijk af door met een groepje studenten in het vak Handhavingslab na grondig onderzoek een advies op te stellen over de wijze waarop het overlastprobleem het best kan worden aangepakt.
Leerdoelen
- Je kan analyseren welke bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten in een concrete overlastsituatie in de openbare ruimte kunnen worden aangewend.
- Je kan analyseren welke strafrechtelijke handhavingsinstrumenten in een concrete overlastsituatie in de openbare ruimte kunnen worden aangewend.
- Je kan op basis van (sociaal-)psychologische inzichten aangeven op welke informele wijze het gedrag van mensen kan worden beinvloed.
- Je kan op basis van de bovenstaande leeruitkomsten een afgewogen en onderbouwd advies opstellen voor de aanpak van een concrete overlastsituatie.
Ingangseisen
Je hebt:
- voldoende kennis van het bestuursrecht, strafrecht en/of een ander vak met een duidelijke juridische component op hbo-niveau.
De minor biedt plaats aan vier KOM-studenten. Geïnteresseerden die twijfelen over de toelatingseisen, kunnen het best contact opnemen met de coördinator van de minor.
Vanuit jouw eigen opleiding gelden er ingangseisen voor deelname aan een minor. Controleer voordat je je inschrijft welke ingangseisen er gelden voor deelname aan een minor bij jouw opleiding en of je verwacht dat je daaraan voldoet bij de start van de minor.
Literatuur
Cialdini, R. B. (2009). Invloed, de zes geheimen van het overtuigen (actuele editie). Den Haag: Academic Service.
In het onderwijs wordt verder veel gewerkt met actuele rapporten, beleidsstukken en artikelen.
Rooster
Rooster:
Wordt nader bekend gemaakt.
Contacttijd:
Aftrap (3 uur), werkcolleges (105 uur), inzages (8 uur), eindpresentatie (4 uur)
Toetsing
Toetsing:
Blok 3:
- Bestuursrechtelijke handhaving, 5 ECTS, individuele opdracht
- Strafrechtelijke handhaving, 5 ECTS, individuele opdracht
- Informele gedragsbeïnvloeding, 5 ECTS, individuele opdracht
Blok 4:
- Handhavingslab, 15 ECTS, groepsopdracht
Herkansing:
De herkansingsmogelijkheden vallen binnen het semester waarin de minor wordt gegeven.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Arif Khan via a.h.khan@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.