Kies op maat

Inloggen Menu

Entrepreneurship for Society

Ondernemerschap combineren met iets goeds doen voor de wereld

Steeds meer ondernemers worden gedreven door de wens om een positief verschil te maken in de wereld. Voor sommige ondernemers is dat zelfs hun belangrijkste doel.

We noemen hen sociaal ondernemers. Zij werken aan maatschappelijke thema’s, zoals sociale gelijkheid, mentaal welzijn, klimaatrechtvaardigheid en herstel van natuur.

Tegelijkertijd verdienen zij geld met een gezond verdienmodel en met klanten die graag bij hen kopen, júist vanwege hun sociale of duurzame impact.

In deze minor leer je hoe sociaal ondernemen werkt. Voor toekomstige ondernemers, maar ook voor mensen die in een bedrijf gaan werken en dáár een positief verschil willen maken.

Wat leer je in de minor?

In de minor Entrepreneurship for Society leer je  over sociaal ondernemerschap,  vooral door het zelf te ervaren. Daarnaast lees je erover en bezoek je sociaal ondernemers

  • Wat is sociaal ondernemen precies en waarom is het belangrijk dat bedrijven op deze manier gaan werken?
  • Welke sociaal ondernemers zijn er in onze  stad en hoe maken zij positieve impact?
  • Hoe kan ik zelf een sociale onderneming opzetten, mijn product of dienst in de markt zetten en laten zien dat ik daarmee bijdraag aan een oplossing?
  • Hoe kan ik mezelf op persoonlijk en professioneel gebied ontwikkelen om ondernemend te denken en doen?

Je werkt samen met studenten van allerlei richtingen

Welke opleiding je ook volgt: je bent welkom! We willen studenten van zoveel mogelijk verschillende achtergronden verwelkomen. Sociaal ondernemen werkt het best als je samenwerkt met studenten die andere kennis of ervaring hebben. Een mix van economische tot sociale studies, zorg, techniek en meer: dat zorgt voor de beste resultaten.

Je start met medestudenten jullie eigen sociale onderneming

Een belangrijk deel van de minor draait om het werken aan een eigen ondernemend idee. Je start in een groep (2-3 personen) een sociale onderneming. Hierin richt je je op het oplossen van een maatschappelijk probleem. Maar hoe doe je dat? Daarvoor krijg je input aangeboden vanuit de theorie, sociaal ondernemers in de praktijk en in wekelijkse coachsessies. En vooral: door het gewoon te gaan doen!

Bij het uitwerken van je  idee werk je in sprints. Je doet onderzoek naar het probleem dat je wil aanpakken en je doelgroep, je test je concept en valideert je verdienmodel. Je lanceert een website, maakt een communicatieplan en verkent samenwerkingen met partners. Uiteindelijk realiseer je je eerste verkoop en toon je aan welke positieve impact je hebt gemaakt met jouw sociale onderneming.

Als je na de minor bent aangestoken met het vuur van sociaal ondernemen, kun je je sociale onderneming verder ontwikkelen in incubatorprogramma’s zoals 10K https://www.hva.nl/10k.

Video

Check ons promotiefilmpje: https://www.youtube.com/embed/3HivxJbFZzk

Leerdoelen

De leerdoelen zijn gebaseerd op een Europees model voor ondernemende vaardigheden, EntreComp. Hierbij gaat het om een combinatie van creativiteit, samenwerking en beslisvaardigheid.

Ideeën en mogelijkheden

  • Je vormt eigen ideeën, om tot het creëren van financiële en maatschappelijke waarde te komen en past deze toe in de praktijk.
  • Je gebruikt je creativiteit en visie om strategische doelen vorm te geven.
  • Je maakt bewust ethische afwegingen.

Middelen

  • Je stelt een businessplan op voor het creëren van duurzame (financiële en maatschappelijke) waarde.
  • Door samen te werken compenseer je je zwakke kanten en ontwikkelen je je sterktes.
  • Je inspireert anderen voor activiteiten die (financiële en maatschappelijke) waarde creëren.

Vertalen naar actie

  • Je kunt plannen aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • Je kunt in onzekere omstandigheden beslissingen nemen en weegt de daarbij behorende risico’s af.
  • Je vormt een team en/of netwerk rond gezamenlijke doelen of behoeften rond duurzame (financiële en maatschappelijke) waarde.

Je ervaart hoe het is om samen te werken met studenten en professionals van allerlei achtergronden. Hierdoor leer je ook zien wat jouw studierichting of beroep bijdraagt in het geheel.

Ingangseisen

We streven naar deelname van studenten van zoveel mogelijk verschillende opleidingen en vanuit zo breed mogelijke expertisegebieden. En dat werkt! We hebben de afgelopen edities studenten gehad vanuit de volgende opleidingen:  

Social Work, Commerciële Economie, Toegepaste Psychologie, Bedrijfskunde, Engineering, Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Logistics Management, Voeding en Diëtetiek, Sportkunde, Communicatie & Multimedia Design, Creative Business, Bestuurskunde, Built Environment, Finance & Control, Finance, Tax & Advice, Communicatie, Fashion & Textile Technologies, Aviation, Human Resource Management, International Fashion and Branding, Fysiotherapie, Erfgoedstudies, Lerarenopleidingen Lichamelijke Opvoeding, Geschiedenis en Wiskunde, Oefentherapie, Technische Bedrijfskunde, Leisure and Event Management, Werktuigbouwkunde en International Hotel Management.

Staat jouw opleiding hier nog niet bij? Dan ben je welkom om als pionier deze minor te doen!

Aarzel je of heb je vragen, stuur een mail naar minorcoördinator Claudia Cuypers (c.cuypers@hva.nl). Je krijgt binnen een dag een reactie. Wil je graag meedoen aan deze minor? Stuur een bericht met je CV en een korte motivatie naar c.cuypers@hva.nl.

Literatuur

Hogenstijn, M. (2024). Sociaal ondernemerschap: impact eerst. Uitgeverij Eburon. Sociaal_ondernemerschap_impact_eerst.pdf

De literatuur is kosteloos beschikbaar als pdf, als je de voorkeur geeft aan een papieren boek, kost dit 25 euro. Voor deelname aan een tweedaagse start van het onderwijsprogramma op locatie wordt een eigen bijdrage van 80 euro gevraagd.

Rooster

Dit is een fulltime minor waarbij de lessen en activiteiten geconcentreerd zijn op twee dagen per week; in principe de maandag en woensdag. Een derde dag, in principe de donderdag, is gereserveerd voor groepswerk. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk, die tijdig worden aangegeven. Naast bovenstaande contactmomenten werk je zelfstandig aan je eigen ondernemende idee, gedurende (in totaal) vijf dagen in de week.

Je wordt binnen de minor gekoppeld aan een coach. Bij vragen kun je contact opnemen per email, telefonisch of voor een persoonlijk gesprek.

Toetsing

De minor bestaat uit 3 modules: 

1) De sociale onderneming (15 EC). Je werkt in een kleine groep aan je eigen ondernemende idee en een beroepsproduct dat daarbij past. Je begint met een plan van aanpak en eindigt met een presentatie in de 'Social Startup Show'. Het onderwijsprogramma is hieraan ondersteunend.

2) Theorie en tools (5 EC). Je ontwikkelt kennis over sociaal ondernemerschap, actuele vraagstukken en methodes die je kunnen helpen bij het uitwerken van je ondernemende idee, zoals Theory of Change, Social Business Model Canvas, Human Centered Design en Lean Start-Up. De toetsing vindt plaats via een opdracht.

3) Persoonlijk-professionele ontwikkeling (10 EC). Wat zijn jouw sterke en zwakke kanten in het ondernemen? In welk team kom jij het beste tot je recht? Hoe geef je jouw persoonlijk leiderschap vorm? Welke plaats heeft het sociale aspect daarbij? Door middel van coaching op basis van theorie en gerichte tools en principes, zoals de 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen Covey en Effectuation van Saras Sarasvathy, werk je aan je persoonlijke en professionele groei. De toetsing vindt plaats via een portfolio.

Disclaimer:

De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.

Herkansingen vinden binnen het lopende semester plaats.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Claudia Cuypers via c.cuypers@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.