Kies op maat

Inloggen Menu

Buitenlandse Stage Onderwijs en Opvoeding (BSOO)

Een buitenlandse stage is een levensveranderende ervaring voor elke student. Deze minor biedt precies deze mogelijkheid voor studenten aan de faculteit FOO, de Faculteit Gezondheid en aan anderen die geïnteresseerd zijn in een buitenlandse ervaring rond onderwijs en opvoeding op een plek ergens op de wereld. De doelgroepen voor deze stage zijn docenten in
opleiding, pedagogen, studenten gezondheid en anderen die een vergelijkbare stage zoeken. Het stageonderwerp betreft altijd activiteiten rond jonge mensen in het buitenland. Dat kan lesgeven op een Surinaamse school zijn met grote klassen, werken met kinderen met gedragsstoornissen op de Antillen, sexuele voorlichting geven aan kinderen in Tanzania, werken met
lichamelijk gehandicapte jongeren op Sulawezi, het opvangen van moeilijk bereikbare zwerfkinderen op de Filipijnen, lesgeven aan leerlingen op een internationale school in Turkije, meedraaien in het jongerenwerk in Marokko, en ga zo maar door.

In deze minor leer je de beroepspraktijk van collega's elders in de wereld kennen, door met hen samen te werken. Daardoor ga je anders kijken naar wat je in je opleiding hebt geleerd. Je zult ook ontdekken wat je écht belangrijk vindt in dat beroep.

Drie maanden functioneren en communiceren in een andere cultuur en een onbekende beroepspraktijk is ook een uitstekende voorbereiding op een arbeidsmarkt waarin internationale ervaringen steeds belangrijker worden.

Leerdoelen

Algemene doelen:
1. Je stimuleert je professionele en persoonlijke ontwikkeling in een interculturele context.
2. Je krijgt een nieuw/ander perspectief op opvattingen, kennis en vaardigheden binnen jouw vakgebied.
Meer specifieke doelen, ontleend aan diverse vakken:

1. Je kunt vanuit diverse dimensies (o.a. fysisch, historisch, economisch, sociaal) naar je stageland kijken.
2. Je hebt je vanuit verschillende perspectieven een beeld gevormd van je stageland en de sector waarbinnen je gaat werken.
3. Je wordt je bewust wordt van je vaak impliciete persoonlijke normen- en waardenpatroon als belangrijk aspect van professionele ontwikkeling.
4. Je kunt je in de doeltaal van het stageland redden op minimaal B2-niveau.
5. Je reflecteert op de beroepspraktijk in een ander land en de betekenis daarvan voor je eigen bestaande professionele
opvattingen.

Ingangseisen

De minor is toegankelijk voor de studenten van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding en de Faculteit Gezondheid. Studenten van andere opleidingen zijn in overleg soms ook toelaatbaar.

Literatuur

Diverse handleidingen en interne publicaties die in de digitale HvA-omgeving gepubliceerd worden.

Rooster

Week 1 t/m 6: Voorbereidingsfase op de HvA. Lessen zijn dan geroosterd op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van9:20 tot 15:20 + één ander dagdeel. Totaal 3,5 dag les per week.

Week 7 t/m 18: Stage in het buitenland.

Week 19 t/m 20: Verwerkingsfase op de HvA. Lessen zijn dan geroosterd op maandag en woensdag.

Deze roostering is onder voorbehoud. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Toetsing

Het programma start met een voorbereidingsfase van 5 weken op de HvA. Daarna volgt de stage van 3 maanden in het door jou gekozen buitenland. De stageplaats wordt in overleg met de minor geregeld. Er zijn verschillende plekken waar je stage kunt lopen, waaronder Ghana, Tanzania, Nepal, de Caraïbisch-Nederlandse eilanden en Suriname. Maar ook dichterbij in Europa, of in Marokko of Turkije zijn er mogelijkheden.

Vooral voor de bestemmingen dichterbij is er een grote kans op een Europese Erasmus+beurs, zodat een buitenlandse stage ook niet heel duur hoeft te zijn. Voor de verdere bestemmingen zijn er beurzen beschikbaar via Holland Scholarship.

Na afloop van de stage is er een verwerkingsfase van 3 weken op de HvA, waarin je reflecteert op je ervaringen en deze vormgeeft in een documentaire die je presenteert aan derden.

Aanvullende informatie

De kosten van de buitenlandstage (reis, verblijf, vaccinaties, visa e.d.) zijn voor jezelf. Afhankelijk van het land waar de stage plaatsvindt, kunnen de kosten hoger of lager zijn. Voor stages van landen in de Europese Economische Ruimte plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Turkije en Servië zijn Erasmus+beurzen beschikbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval voor studenten van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding die lesgeven op een Europese school. Ook is
er de beurs van Holland Scholarship. Deze beurs is voor studenten zonder studieachterstanden. Meer informatie over beurzen krijg je op de minorenmarkt en op informatieavond. Deze informatieavond is voor studenten die zich voor de minor hebben ingeschreven.

 

Vragen over de minor?

Contacteer Ferry Haan via f.h.g.haan@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Lia Stip via minoren-foo@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.