Kies op maat

Inloggen Menu

Burgerschap: Jongeren in een Complexe Wereld

Klimaatcrisis, migratie, oorlogen in Oekraïne, Jemen en Palestina, woningnood, islamofobie, racisme, antisemitisme, lerarentekort, polarisatie: allemaal lastige vraagstukken uit de alledaagse wereld die het klaslokaal binnen komen, op social media verschijnen of op andere manieren jongeren bezig houden.

Jongeren maken zich steeds vaker zorgen over de toekomst. Ze voelen zich op hun eigen manieren betrokken bij de samenleving en zijn bezig met maatschappelijke vraagstukken, zowel op nationaal als internationaal niveau. Maar die betrokkenheid drukken zij vaak anders uit dan via lidmaatschap van een politieke partij of het lezen van kranten: ze zijn bijvoorbeeld actief op sociale media rondom maatschappelijke vraagstukken en maken ideologische leefstijlkeuzes.

Jongerenwerkers, pedagogen, leraren en andere professionals spelen een belangrijke rol in de manier waarop jongeren zich tot de wereld (leren verhouden. Als professional ben jij werkzaam met kinderen of jongeren. Hierdoor sta je dicht bij de jongere zelf. Jij vindt het belangrijk om kinderen en jongeren, kennis en vaardigheden mee te geven waarmee zij zich leren verhouden tot de wereld om hen heen en deze mede leren vorm te geven. Dit is voor zowel de jongeren zelf, maar ook voor samenleving als geheel belangrijk. Echter is het ondersteunen van de ontwikkeling van het burgerschap van jongeren niet gemakkelijk. Hoe maak je maatschappelijke vraagstukken betekenisvol voor jongeren? Hoe geef je les of ga je in gesprek over normatieve en controversiële kwesties? Welke didactische en pedagogische vaardigheden en kennis vraagt dit van jou als professional zijnde?

Via verschillende modules zoals democratisch burgerschap, wereldburgerschap, onderwijs, kansengelijkheid en diversiteit duiken we in verschillende maatschappelijke vraagstukken. Hierbij krijg je handvaten om het burgerschap van jongeren te ondersteunen. Denk aan dialogische didactiek, het oefenen van het morele oordeelsvorming, het bevorderen van kritisch denken, waarden georiënteerd onderwijs, democratische besluitvorming en natuurlijk andere didactische en
pedagogische vaardigheden. Hierbij staat de rol van jou als professional centraal.

In deze minor breng je de opgedane kennis direct in de praktijk middels een stage. Dit kan in een jongerenorganisatie, een NGO, een school of een andere plek die past bij jouw beroep. Je gaat dus direct aan de slag met het bevorderen van het burgerschap van jongeren in een complexe wereld. Een belangrijke taak want de frisse blik van jongeren is hard nodig bij het werken aan een betere wereld.

In deze minor staan de volgende vragen centraal:

Wat is burgerschap van jongeren?

Welke dilemma’s en uitdagingen kom je tegen in het begeleiden en ondersteunen van het burgerschap
van jongeren?

Welke pedagogische en didactische kennis en vaardigheden heb jij als professional nodig om het
burgerschap van jongeren te ondersteunen?

Leerdoelen

Na afloop van de minor…

Heb je vaardigheden, kennis en houdingen ontwikkeld om invulling te geven aan je rol als pedagoog/leraar/jongerenwerker bij de burgerschapsontwikkeling van kinderen en/of jongeren;

Kan je verschillende pedagogische en didactische vaardigheden inzetten ter ondersteuning van het burgerschap van kinderen en/of jongeren in je rol als pedagoog/leraar/jongerenwerker;

Heb je een persoonlijke visie ontwikkeld op burgerschapsvorming en wat dit betekent voor je professionele identiteit als pedagoog/leraar/jongerenwerker;

Kan je verschillende theorieën en benaderingswijzen behorende tot burgerschapsonderwijs uitleggen, kritisch beschouwen en inzichten daarvan inzetten voor het ontwikkelen van burgerschapsprogramma’s voor kinderen en/of jongeren op school of daarbuiten.

Ingangseisen

Je bent student aan een opleiding die gericht is op de vorming van kinderen en/of jongeren. Denk aan pabo, pedagogiek, tweedegraads lerarenopleiding, social work. Daarnaast heb je interesse in maatschappelijke vraagstukken, burgerschap en jongeren.

Rooster

De lessen worden op woensdagen geroosterd (onder voorbehoud van roosterplanning).

Daarnaast loop je gedurende de minor één tot maximaal twee dagen per week stage, deze dag(en) kun je zelf bepalen in overleg met je stageplek.

Toetsing

We ronden de minor af met een ‘Burgerschapsconferentie’.

Alle opdrachten kunnen een keer herkanst worden. Voor het missen van de stage of het groepsproject moet een vervangende opdracht worden gedaan.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?

Contacteer Renate Buls via r.a.buls@hva.nl

 

Vragen over de Kies op Maat-procedure?

Contacteer Lia Stip via minoren-foo@hva.nl

 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.