Teaching Technology & Science
Let op: deze minor is alleen toegankelijk voor studenten van de Faculteit Techniek!
Ben je student van een andere faculteit, kijk dan bij de 'Educatieve minor 1: werken in het onderwijs Basis', die alleen de onderwijsroute (OW-lijn) aanbiedt.
Bij de Minor Teaching Technology and Science (TTS) word je voorbereid op het verzorgen van lessen in het voortgezet onderwijs / MBO (OW-lijn) of het geven van trainingen/workshops in het bedrijfsleven. Je kunt dus kiezen voor een onderwijslijn (OW-lijn) of een bedrijfslevenlijn (BL-lijn). Als je de BL-lijn kiest, zou je je in je stage ook kunnen focussen op adviseren over (het ontwikkelen van) educatief materiaal voor het onderwijs of trainingsdoeleinden. Als je de OW-lijn kiest, wordt er nog onderscheid gemaakt tussen onderwijs in het tweedegraads gebied of overig onderwijs, zoals bijvoorbeeld het hoger onderwijs.
Er zijn dus twee hoofdlijnen binnen deze minor. Dit zijn de twee contexten waarbinnen het opleiden plaatsvindt: het onderwijs en het bedrijfsleven. Je kunt je voorkeur uitspreken voor een van beide hoofdlijnen. Daar waar overeenkomsten zijn, wordt het onderwijs aan studenten gezamenlijk verzorgd; daar waar de thema's te veel uiteenlopen, wordt er binnen TTS gedifferentieerd op basis van de gekozen voorkeur.
- De optie voor de bedrijfslijn vervalt bij een te klein aantal aanmeldingen voor deze minor. Je kunt dan wel de onderwijslijn volgen. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van aanschuifonderwijs bij de kopopleiding of bij de 'Educatieve minor 1: Basis'.
Hieronder vind je over beide hoofdlijnen meer specifieke informatie.
Hoofdlijn onderwijsDe OW-lijn wordt gebaseerd op de ontwikkellijn tot professioneel docent vanuit de tweedegraadslerarenopleidingen van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding (FOO). De OW-lijn volgt de in FOO ontwikkelde lijn inclusief de leerdoelen en onderwijsuitvoering. Je gaat ook stage lopen in het onderwijs in het tweedegraadsgebied: (V)MBO, of onderbouw (klas 1, 2 of 3) van HAVO/VWO. Het doel van de onderwijsstage, ook wel werkplekleren genoemd, is dat je jezelf ontwikkelt tot leraar in jouw vakgebied.
Je kunt ook elders stage lopen, bijvoorbeeld op het hbo, maar dan telt TTS niet (volledig) mee voor een traject om je tweedegraads bevoegdheid te halen.
Als je stage loopt in het tweedegraads gebied kun je eventueel met de Educatieve minor 2. Vervolg verder gaan voor je tweedegraads bevoegdheid. Of je door kunt gaan, hangt af van je studierichting. Studenten Aviation, Built Environment, en Engineering kunnen doorgaan voor de tweedegraads bevoegdheid van de technische lerarenopleiding Mens en technologie, studenten Technische natuurkunde voor een tweedegraads bevoegdheid Natuurkunde, en studenten Toegepaste Wiskunde voor een tweedegraads bevoegdheid Wiskunde. Andere studenten van de Faculteit Techniek moeten een meer uitgebreid programma doorlopen voor een bevoegdheid.
Hoofdlijn bedrijfslevenDe lijn van het BL is gebaseerd op het model dat Kessels en Smit (Kessels J.W.M., 2007) hebben beschreven, waarbij een vereenvoudigd model van Tracey (Tracey, 1971) is gebruikt. Binnen de BL-lijn van de module D/P zal gebruik worden gemaakt van het opleidingsmodel van de Galan (zie aanvullende informatie). Je gaat ook stage lopen in het bedrijfsleven of een andere opleidingscontext dan die van de onderwijsstage. Het doel van de stage is dat je je ontwikkelt tot bedrijfsopleider/trainer/ontwikkelaar van (digitaal) educatief/opleidingsmateriaal. Je kiest een omgeving waarin je niet alleen trainingen uitvoert of materiaal ontwikkelt, maar meer taken kunt vervullen. Denk hierbij aan het analyseren van leerbehoeften, het uitvoeren van een taakanalyse van cursisten en het opzetten van een training.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=QRyNDiGeg0I&t=3s
Deze video gaat over een student van een andere faculteit die de educatieve minor heeft gedaan.
Leerdoelen
Het doel van deze minor is studenten bekend te maken met de onderwijswereld en het beroep van leraar. Indien deze minor jou over de streep heeft getrokken, kan je - afhankelijk van je voorkennis en behaalde resultaten - met deze minor een versneld traject tot tweedegraads bevoegd docent volgen. Let wel, de educatieve minor geeft je geen onderwijsbevoegdheid, maar maakt het wel mogelijk een versneld vervolgtraject tot bevoegd docent te volgen. Het vervolgtraject is mede afhankelijk van de vooropleiding en de keuze voor het vak waarin je wilt lesgeven. De keuze die je maakt, en het resultaat dat je behaalt op je stage, bepaalt of je met een vervolgtraject van een half jaar je tweedegraads bevoegdheid kunt halen.
Aan het einde van deze minor zijn de volgende leerdoelen bereikt:
- Je kent het Nederlands onderwijssysteem en hebt een visie ontwikkeld op het onderwijs.
- Je kunt leerlingen instrueren, begeleiden en inspelen op behoeften en verschillen.
- Je beheerst de basisvaardigheden van ontwerpen, uitvoeren, toetsen en evalueren van lesactiviteiten.
- Je kunt je persoonlijke en onderwijskwaliteiten presenteren a.d.h.v. een reflectieverslag.
De student kan:
- de opleidingsnoodzaak onderzoeken en een taakanalyse uitvoeren
- opleiding(sonderdelen) en evaluaties/toetsen ontwerpen van zijn of haar vakgebied- zijn of haar professionele identiteit herkennen, verwoorden en ontwikkelen.
Ingangseisen
Deze minor is alleen toegankelijk voor studenten met een technische achtergrond.
Literatuur
De literatuurlijst wordt voor aanvang van de minor gedeeld. Deze lijst is opgedeeld in verplichte en aanbevolen literatuur. Over de verplichte literatuur dien je sowieso te beschikken en is essentieel voor het succesvol afronden van de minor, terwijl de aanbevolen literatuur bedoeld is om je kennis en begrip verder te verdiepen en uit te breiden. Een deel van de verplichte literatuur is online beschikbaar, deze hoeft niet aangeschaft te worden. Tijdens de lessen kan je bekijken of je de aanbevolen literatuur wilt kopen, lenen of raadplegen.
Bedrijfslijn: https://josephkessels.com/sites/default/files/2019-03/kessels_en_smit_2007_opleidingskunde.pdf
Rooster
Je hebt 1 dag per week les op de HvA en je loopt twee a drie dagen (+/- 20 uur) stage op een school in het tweedegraads gebied. Dat kan zijn op een middelbare school (vso, praktijkschool, vmbo, onderbouw havo/vwo) of op het mbo. Of je loopt stage bij een bedrijf, wat ook ongeveer 20 uur beslaat.
14 contactdagen van 7 uur per dag = 98 uur
Werkplekleren: 20 weken van ongeveer 20 uur per week = 400 uur
Zelfstudie (HvA en werkplekleren): 342
Totaal aantal uren: 840
Toetsing
Oriëntatie op onderwijs
ECTS: 5
Toetsvorm: beroepsproduct
Toetsmoment 1: blok 1
Toetsmoment 2: blok 2
Pedagogisch en didactisch handelen 1
ECTS: 10
Toetsvorm: beroepsproduct
Toetsmoment 1: blok 1
Toetsmoment 2: blok 2
Pedagogisch en didactisch handelen 2
ECTS: 10
Toetsvorm: beroepsproduct
Toetsmoment 1: blok 2
Toetsmoment 2: blok 3
Beoordelen in het onderwijs
ECTS: 5
Toetsvorm: beroepsproduct
Toetsmoment 1: blok 2
Toetsmoment 2: blok 3
Binnen de minor krijgt de student twee toetsgelegenheden per module aangeboden.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Gerbrich Hoeve via g.j.hoeve@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Lia Stip via minoren-foo@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten aanschaf boeken; reiskosten naar opleidingsschool/trainingslocatie/stagebedrijf. Veel scholen vragen een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan studenten. Indien dit voor jouw school geldt, dien je de VOG zelf aan te vragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven. De kosten hiervan worden door de school vergoed. Scholen geven over het algemeen geen stagevergoeding.