Tweede bevoegdheid: Oriƫntatie op Horeca en Voeding
Wil je versneld een tweede lesbevoegdheid halen en breed inzetbaar je schoolloopbaan beginnen? Ben je geïnteresseerd in de samenstelling van voedingsproducten? Volg je de nieuwste trends binnen de horeca? En wil je je kennis overbrengen op jongeren? Dan is deze minor Tweede bevoegdheid: ’Horeca en Voeding’ iets voor jou. Als leraar horeca en voeding breng je je leerlingen kennis bij over servicegerichtheid en nieuwe bereidingstechnieken.
Je bent als docent vakbekwaam als je klaar bent met je opleiding. Steeds meer zal er een beroep op je worden gedaan om ook onderdelen van andere vakken te verzorgen. Scholen willen voor de verschillende vakken op het rooster graag minder "handen voor de klas" om de overgang van basisschool naar middelbare school voor leerlingen gemakkelijker te maken. Het geeft ze meer overzicht en (studie)rust. Dus een docent die meer vakken kan geven is voor zo'n school erg aantrekkelijk! Een beter rooster voor de leerlingen en leerstof die vaak over verschillende vakken was verdeeld, wordt nu in samenhang of als een geheel aangeboden (geïntegreerd leren).
De minor is geschikt voor studenten die zich tijdens het behalen van hun lesbevoegdheid willen oriënteren op of starten met een andere lerarenopleiding om zo op een efficiënte manier een tweede lesbevoegdheid te behalen. In deze minor volg je meerdere vakken bij Horeca en Voeding om zo een beter beeld te krijgen van de inhoud van deze tweede bevoegdheid.
Let op: deze minor is een lintminor en start in semester 1 van studiejaar 2025-2026. Start je pas in semester 2, dan loopt de minor door in semester 1 van het studiejaar hierop.
Leerdoelen
Na afronding van de minor:
- heeft de student zich georiënteerd op een tweede bevoegdheid binnen het tweedegraadsgebied, in dit geval Horeca en Voeding;
- heeft de student kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van vakinhoud en vakdidactiek binnen de tweede bevoegdheid.
Ingangseisen
Je wordt tot deze minor toegelaten als je ingeschreven staat bij een tweedegraads lerarenopleiding , de ALO of de PABO.
Literatuur
Zie de studiegids. Hier vind je de verschillende vakken van de opleiding en kun je per module zien wat de gebruikte literatuur is.
Rooster
Het rooster is afhankelijk van het definitieve vakkenpakket. De lessen vinden plaats binnen de reguliere lessen (voltijd en/of deeltijd) van de opleiding (aanschuifonderwijs).
Afhankelijk van het gekozen studieprogramma (lintminor) 6 tot 10 uur per week, gedurende een jaar.
Toetsing
Vakdidactiek 1
Semester: S 1+2 (blok 2+4)
ECTS: 10
Toetsvorm:OP
Reactiekennis
Semester: S 1
ECTS: 5
Toetsvorm: Kennistoets
Horecavaardigheden 1
Semester: S 1
ECTS: 5
Toetsvorm: Gedragsassessment
Drankenkennis warenkennis
Semester: S 1+2 (blok 2+3)
ECTS: 10
Toetsvorm: OP
Hospitality Business 1: Commerciële gastvrijheid
Semester: S 2.1
ECTS: 5
Toetsvorm: OP
Bakkerijvaardigheden 1
Semester: S 2
ECTS: 5
Toetsvorm: Gedragsassessment
Herkansingsmogelijkheid:
Zie studiehandleiding op DLO; afhankelijk van gekozen vak.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Annemiek van Lith via a.van.lith@hva.nl of Marcel van Klink via m.h.t.van.klink@hva.nl.
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Lia Stip via minoren-foo@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Kosten:
Zie studiegieds 'Horeca en Voeding'