Docent Nederlands als Tweede Taal (NT2)
Het beheersen van het Nederlands is een belangrijke sleutel tot meedoen in de maatschappij. Nieuwkomers willen daarom graag de taal leren. Wil jij anderstaligen helpen Nederlands te leren? Wil jij eraan bijdragen dat anderstaligen, doordat zij steeds beter Nederlands kunnen, zich in Nederland thuis gaan voelen en hun ambities en dromen kunnen waarmaken? Vind jij het leuk om kennis te maken met mensen uit alle hoeken van de wereld? Dan is de minor Docent Nederlands als Tweede Taal (NT2) zeker iets voor jou.
Bij afronding van deze minor krijg je het certificaat Bekwaam Docent NT2. Daarmee kan je op verschillende plekken aan de slag. Bijvoorbeeld in het reguliere onderwijs op een school met een ISK-afdeling. Maar je kunt ook Nederlands onderwijzen bij particuliere taalaanbieders, bij VluchtelingenWerk in AZC’s en binnen bedrijven als ‘Nederlands op de Werkvloer’. De Nederlandse lessen zien er binnen deze verschillende contexten anders uit. Een NT2-leerder binnen de inburgering voorbereiden op het inburgeringsexamen stelt andere eisen aan de docent dan het geven van Nederlands aan expats uit India. En analfabeten leren lezen en schrijven vraagt andere competenties dan het werken met hoogopgeleiden met een hbostudiewens. Deze verschillende contexten maken ook of het gaat om onderwijs aan kinderen, jongeren of volwassenen. Kortom, de werkplekken en de NT2-leerders kunnen zeer variëren, maar de overeenkomst is dat voor al deze plekken goede docenten NT2 hard nodig zijn.
Overigens is kennis van Nederlands als Tweede Taal voor elke docent belangrijk, ook als je niet docent NT2 wilt worden. De Nederlandse samenleving verandert en op school zitten steeds meer leerlingen in de klas die niet met Nederlands als (enige) moedertaal zijn opgegroeid. Inzichten uit deze minor kunnen toekomstige basisschooldocenten en vakdocenten binnen het voortgezet onderwijs handvatten bieden hoe zij deze leerlingen kunnen ondersteunen.
Daarom staat deze minor open voor studenten van alle tweedegraads lerarenopleidingen FOO, voor pabostudenten, voor studenten van de lerarenopleiding pedagogiek en voor KOM-studenten.
Deze minor is duaal van karakter. Dat betekent dat je bijeenkomsten op de HvA volgt en tegelijkertijd stageloopt in de praktijk. Vereist zijn minimaal 240 praktijkuren waarvan 120 uren zelfstandig gegeven worden.
Leerdoelen
De minor kent een sterke wisselwerking tussen theorie en praktijk. Tijdens bijeenkomsten op de HvA wordt kennis over verschillende NT2-thema’s aangeboden waarmee studenten in de NT2-praktijk oefenen. Vervolgens worden deze praktijkervaringen tijdens bijeenkomsten besproken en geanalyseerd.
De inhoud van de minor is gebaseerd op twee NT2-competentieprofielen:
Competentieprofiel Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede taal (BVNT2) voor specifieke didactische en pedagogische vaardigheden voor het lesgeven aan anderstaligen;
Competentieprofiel Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Amsterdam (ITTA) voor specifieke didactische en pedagogische vaardigheden voor het lesgeven aan jongvolwassenen binnen een Internationale Schakelklas (ISK).
Leerdoelen:
Je kunt leerzame en motiverende NT2-lessen ontwerpen op basis van belangrijke didactische NT2-principes (Competentie
BVNT2: A4 en A5/ITTA: ISK Competentie 2);
Je kunt a.h.v. een doelgroepanalyse de beginsituatie van de verschillende NT2-leerders in kaart brengen en hierop je onderwijs afstemmen (Competentie BVNT2: A1, A3 en A4/ITTA: ISK Competentie 1);
Je kunt voor een bepaalde doelgroep NT2-(les)materiaal analyseren, aanpassen en aanvullen (Competentie BVNT2: A2);
Je hebt kennis van specifieke NT2-doelgroepen en de bijbehorende trajecten en toetsing. Denk hierbij aan: Internationale
Schakelklas (ISK), alfabetisering, inburgering en Z-route (Competentie BVNT2: B1, C1, C2 en C3);
Je kunt vanuit taalontwikkelend perspectief naar inhouden van andere vakken kijken en daardoor vakcollega’s adviseren hoe het onderwijs (inclusief het lesmateriaal) toegankelijk voor NT2-leerlingen gemaakt kan worden (ITTA: ISK Competentie 5 en 7);
Je kunt zelfstandig NT2-lessen geven en werkt door reflectie en bijstelling aan verdere ontwikkeling van het NT2docentschap (Competentie BVNT2: B4).
Bij afronding van de minor wordt het door de beroepsvereniging BVNT2 erkende certificaat Bekwaam Docent NT2 uitgereikt.
Ingangseisen
Propedeuse + 30 EC
Literatuur
Verplicht:
De Coole, D., & Valk, A. (2015). Actief met Taal. Didactische werkvormen voor het Talenonderwijs (2e druk). Bussum:
Coutinho.
Huizinga, M., & Kalsbeek, A. van (2016). Focus op taal. Basisboek voor docenten Nederlands als tweede taal.
Amsterdam: Boom.
Kuiken, F., & Andringa, S. (red.). (2022). Handboek Nederlands als tweede taal in hetvolwassenenonderwijs (3e herziene druk). Bussum: Coutinho.
Aanbevolen:
Coppens, L., Schneijderberg M., & Kregten, C. van (2021). Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. Een praktisch handboek voor het basisonderwijs (7e herziene druk). Amsterdam: Uitgeverij SWP.
Kalsbeek, A. van (2020). Focus op cultuur. Basisboek voor NT2-docenten en taalvrijwilligers. Amsterdam: Boom.
Nuwenhoud, A. (2021). Basisboek Alfa NT2. Theorie, praktijk en tips. Bussum: Coutinho.
Nuwenhoud, A. (2018). Interculturele communicatie in de NT2-les. Bussum: Coutinho.
Verboog, M., Gunawan, D., & Gunawan, I. (2021). Praktijkboek NT2. Handleiding taal en inburgering.Amsterdam:
Boom.
Het vakblad LES. Tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs. Amsterdam: Boom.
www.tijdschriftles.nl. Cursisten kunnen een studentenabonnement aanvragen via: www.nt2.nl/studentenactieles.
Rooster
Blokminoren
De blokminor volg je in voltijd. Dat betekent dat je alle dagen van de week met deze minor bezig bent. Je loopt twee dagen stage binnen een NT2-context. Dit kan binnen een ISK zijn of bij een particuliere taalaanbieder voor volwassenen. De overige dagen besteed je aan theorie (lezen, opdrachten maken, voorbereiden). Op één dag (de hele dag) ben je voor bijeenkomsten op de HvA beschikbaar.
Lintminoren
De lintminor volg je in deeltijd. Dat betekent dat je gedurende het hele studiejaar 2,5 dag per week met deze minor bezig bent.
Je loopt één dag stage binnen een NT2-context. Dit kan binnen een ISK zijn of bij een particuliere taalaanbieder voor volwassenen. De andere 1,5 dag besteed je aan theorie (lezen, opdrachten maken, voorbereiden). Op één dag (halve dag) ben je voor bijeenkomsten op de HvA beschikbaar.
Afhankelijk van het gekozen studieprogramma:
Blokminor: 8 uur per week, gedurende een semester (1 dag per week)
Lintminor: 4 uur per week, gedurende een studiejaar (1/2 dag per week)
Verplichte contacturen per week:
Afhankelijk van het gekozen studieprogramma:
Blokminor: Twee dagen per week stage, twee dagen zelfstudie, één dag per week bijeenkomsten HvA
Lintminor: Eén dag per week stage, één dag per week zelfstudie, halve dag per week bijeenkomsten HvA
Toetsing
Praktijk I
ECTS: 5
Toetsvorm: Stagebeoordeling Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 2 Blok: blok 3
Praktijk II
ECTS: 5
Toetsvorm: Stagebeoordeling Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 4 Blok: blok 4
Lesgeven in NT2: deel I
ECTS: 5
Toetsvorm: Presentie Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 1 Blok: blok 3
Lesgeven in NT2: deel II
ECTS: 5
Toetsvorm: Presentie Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 2 Blok: blok 3
NT2 verdiepen: rijk leerklimaat
ECTS: 5
Toetsvorm: Presentie Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 3 Blok: blok 4
NT2 verbreden: context en doelgroep
ECTS: 5
Toetsvorm: Presentie Portfolio
Toetsmoment: Lint: blok 4 Blok: blok 4
Het portfolio bestaat uit opdrachten die in de lespraktijk worden uitgevoerd. Alleen de opdrachten bij Praktijk zijn anders; die hebben betrekking op je ontwikkeling tot NT2-docent gedurende het opleidingstraject. Bij iedere opdracht staat in de handleiding van elk studieonderdeel beschreven wat je voor de opdrachten in de praktijk moet doen en hoe je van die opdrachten schriftelijk verslag doet. Je levert de opdrachten op de datum in die door de docent is vastgesteld. Verschillende opdrachten worden beoordeeld met ‘voldaan’ of ‘niet voldaan’. De eindopdracht per module wordt beoordeeld met een cijfer.
Per opdracht is 1 herkansing mogelijk. Bij een onvoldoende beoordeling pas je de opdracht binnen twee weken na de eerste beoordeling aan volgens de aanwijzingen van de docent.
Alle opdrachten moeten als voldoende zijn beoordeeld om het traject tot Bekwaam Docent NT2 succesvol af te sluiten.
Daarnaast gelden de volgende eisen:
je hebt minimaal 80% van de bijeenkomsten van de verschillende modules bijgewoond; je hebt aantoonbaar 240 uur gefunctioneerd als stagiair of docent in de NT2-praktijk;
je hebt aantoonbaar – binnen die 240 uur – minimaal 120 uur zelfstandig lesgegeven en de stagebeoordeling (Praktijk) is met voldoende beoordeeld;
Mocht Praktijk met een onvoldoende worden beoordeeld volgt een gesprek waarin wordt besproken of en hoe de stage vervolgd kan worden.
Herkansingsmogelijkheid:
Per opdracht is 1 herkansing mogelijk. Bij een onvoldoende beoordeling pas je de opdracht binnen twee weken na de eerste beoordeling aan volgens de aanwijzingen van de docent.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Wilma Kruithof via w.m.kruithof@hva.nl
of Tineke Bunnik via c.a.bunnik@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Lia Stip via minoren-foo@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.
Als je wilt deelnemen, is het belangrijk dat je Nederlands beheerst op minimaal B2-niveau.
Ben je geen native-speaker van het Nederlands en heb je Staatsexamen B2 behaald? Dan volgt een taalintake.
Neem voor aanvullende informatie contact op met de coördinator van deze minor, Wilma Kruithof (w.m.kruithof@hva.nl)
Kosten:
Kosten aanschaf boeken (zie bij studiemateriaal);
Reiskosten naar de stageschool;
Kosten excursie ‘buitenschools leren’
Kosten Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Veel scholen vragen een VOG aan stagiaires. Indien dit voor jouw school geldt, dien je de VOG zelf aan te vragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven. De stageschool vergoedt soms de kosten.