Kies op maat

Inloggen Menu

Startup your Business in Technology

De minor Startup your Business in Technology (SyBiT) gaat over Ondernemen met Technologie. In de minor wordt jij uitgenodigd om jouw ondernemerschapskwaliteiten te ontwikkelen, initiatieven te nemen en veranderingen tot stand te brengen die waarde creëren voor mens en maatschappij. Je vormt een team en bouwt een startup (startende onderneming) waarmee je technologie vertaalt naar een product en deze introduceert op de markt. 

In de minor staan 2 thema's centraal: "ontwikkelen van ondernemerschap" en "een technologisch product naar de markt brengen".

Leerdoelen

1. Ontdek waar je ambities en passies liggen, waar je goed in bent en hoe kun je dit combineren met kansen in de markt & technologie 

2. Ontwikkelen ondernemerskwaliteiten, creëren partnerships, samenwerken & delen kennis 

3. Inzicht verkrijgen in het totale spectrum van activiteiten, dat nodig is voor het succesvol ontwikkelen van technologische producten & introduceren in de markt. Dit omvat o.a.: 

 a. Genereren ideeën 

 b. Identificeren marktkansen, klantbehoeften & marktpotentieel 

 c. Vertalen klantbehoeften naar producteigenschappen, functionaliteiten & productontwerp 

 d. Analyseren concurrentie & opstellen v/e onderscheidende waardepropositie 

 e. Ontwerpen & bouwen prototype en testen in de markt 

 f. Teamvorming & inrichten bedrijfssysteem, leveringsketen & bedrijfsprocessen 

 g. Selecteren distributiekanalen, samenwerkingsverbanden & leveranciers 

 h. Opstellen marketingplan, verdienmodel & ondernemingsplan 

 i. Pitchen & aantrekken kapitaal 

 j. Starten onderneming & marktintroductie

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Lena Lavroechina, j.lavroechina@hva.nl

Vragen over de Kies Op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau Faculteit Techniek, www.hva.nl/vragenformulier onder vermelding van 'betreft minor Techniek'.

http://startuptech.nl

Kosten:
De kosten zijn beperkt. Er kan een eigen bijdrage worden gevraagd in de kosten van boodschappen, eten, drinken, overnachting en activiteiten tijdens de minor. Daarnaast wordt geadviseerd om enkele boeken aan te schaffen (wonderwel blijkt een deel hiervan gratis te downloaden via internet of zijn gratis te lezen via Mediatheek, voor zolang als mogelijk, want deze gratis resources worden deels niet door de HvA worden beheerd) en mogelijk dien je voor beursbezoek te betalen. Als je investering nodig hebt voor je eigen bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te financieren. Ook kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan Business Plan Competities. Soms is daaraan inschrijfgeld verbonden.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.

Ingangseisen

​Minimaal propedeuse en 30 studiepunten in het 2e studiejaar HBO. De minor is primair bedoeld voor studenten van de faculteit Techniek van de HvA. Voor andere studies zijn enkele plaatsen beschikbaar. Selectie door een motivatiebrief of -video en ondernemerschapstest kan onderdeel uitmaken van de toelating.

Toetsing

​30 studiepunten (EC).  

De minor start met een "Kick off". Houd er rekening mee dat je dan hele dag van huis bent. Vervolgens doorloop je versneld in één week op een praktische manier (learning-by-doing) alle stappen van ondernemerschap door op de eerste dag een eenvoudig product te ontwerpen & (gratis) grondstoffen te regelen, op de tweede dag producten te fabriceren en op de derde dag deze producten te verkopen. Op de vierde dag reken je de opbrengst uit en presenteer je je belevingen en leermomenten. Je krijgt dan snel inzicht in wat jou goed ligt. Geniet je van het sluiten van verkoopdeals of is ontwerpen meer jouw ding of ben je organisatorisch de leider?

In week 2 en 3 ga je tijdens de inspiratieweken ideeën bedenken, waarmee je je bedrijf wil starten. Dit gebeurt in verschillende werkvormen en vanuit verschillende perspectieven (wat is je persoonlijke drive, wat zijn technologische mogelijkheden, welke marktkansen zie je, welke uitdagingen hebben leading customers, etc.). Zo hebben we partnerships opgezet met diverse leading customers en technology partners, die de student-ondernemers een vliegende start kunnen geven. In de opvolgende weken vorm je een team, ga je op zoek naar marktbehoeften, ontwikkel je een product en een business model, breng je de concurrentie in kaart, onderhandel je met producenten & leveranciers, stel je het business plan op, richt je de bedrijfsprocessen in, plan je de productie, maak je een promotiefilm en bereid je de marketing en verkoop voor.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Literatuur

Tijdens de minor wordt literatuur aanbevolen (informatie hierover ontvang je tijdens de lessen). In diverse gevallen is deze literatuur gratis te downloaden van het internet (maar de bronnen worden niet door de HvA beheerd, dus gratis downloaden kan niet worden gegarandeerd). ​

Rooster

​In de eerste helft van de minor zullen relatief veel workshops en activiteiten zijn gepland. De gedachte is dat je eerst versneld op gang wordt geholpen en daar ondersteunen we actief in. Nadat je je idee hebt gevormd en concreet met het bouwen van je bedrijf aan de slag gaat, dan krijg je meer ruimte om aan je eigen onderneming te werken. Het is zaak om de omslag te maken van student naar ondernemer. Een ondernemer neemt initiatieven en geeft richting aan zijn activiteiten. Ook in de tweede helft van de minor worden workshops en trainingen gegeven, maar er zal dan relatief meer aandacht worden besteed aan het stimuleren van eigen initiatief en het geven van coaching. Je wordt verder ook gestimuleerd om - naast de interne workshops - kennis buiten de muren van de HvA te halen. Leg contacten met ondernemers, ga op beursbezoek, neem deel aan externe evenementen, ondernemerscompetities, conferenties, volg MOOCs, organiseer meetups en ga naar bijeenkomsten. Stel je persoonlijke doelen. Ontwikkel je ondernemerskwaliteiten. Zoek je weg en creëer waarde. In de eerste 5 weken zullen er vrijwel elke dag activiteiten en workshops zijn. Daarna krijg je de donderdag ter beschikking voor je eigen onderneming. In de tweede helft van de minor streven we ernaar om meer middagen vrij van lessen te roosteren, zodat je ruimte krijgt voor het ontwikkelen van je onderneming, het plannen van externe bezoeken (leveranciers, klanten, distributiekanalen, etc.) en het deelnemen aan evenementen. Ondernemen is iets wat je moet doen en moet beleven. Get out of the building, validate your assumptions and achieve traction.