Kies op maat

Inloggen Menu

Startup your Business in Technology

Bij de minor SYBIT gaat het om: 'het ontwikkelen van ondernemerschap' en 'een technologischproduct naar de markt brengen'. Om dat te kunnen realiseren werken wij samen met verschillende partners uit het bedrijfsleven. Je wordt gedurende een half jaar bijgestaan door coaches, experts, gastsprekers en natuurlijk je teamgenoten. Tijdens de minor wordt een breed scala aan trainingen, workshops en coaching aangeboden. Je gaat regelmatig op pad, naar evenementen, netwerkborrels, pitch momenten, zakelijke afspraken en nog veel meer.

WAT GA JE DOEN?

Wij starten met een gezellige en leerzame kennismaking. Vervolgens doorloop je versneld in

één week op een praktische manier alle stappen van ondernemerschap binnen 'Ondernemen In Één Week' (OIEW). Je krijgt dan snel inzicht in wat jou goed ligt. Geniet je van het sluiten van verkoop deals of is ontwerpen meer jouw ding of ben je organisatorisch de leider? In de weken daarop ga je teams vormen en startup ideeën ontwikkelen. Dit gebeurt met verschillende werkvormen en vanuit verschillende perspectieven.

Je gaat met je team (ca. 4 studenten) aan de slag, op zoek naar marktbehoeften, je ontwikkelt een product en een business model, je brengt de concurrentie in kaart, onderhandelt met je producenten en leveranciers, richt de bedrijfsprocessen in, plant de productie, maakt een promotiefilm en bereidt de marketing en verkoop voor. SYBIT wordt jaarlijks afgesloten met 'Startup Tech Event', waarbij startup ideeën gepresenteerd worden aan het ondernemende netwerk van Metropool regio Amsterdam met een feestelijke borrel als afsluiting.

WAT STUDENTEN ZEGGEN:

Ik ben erg tevreden over de minor. Het hele concept heb ik nergens anders gezien en werkt naar mijn mening zeker goed! Ik heb nog nooit tijdens de studie met zo veel plezier werk verricht en dat komt denk ik door het feit dat je veel zelf kan inrichten. Ook werkt het aspect dat je na de minor een mooi bedrijf kan behouden erg goed voor de motivatie

-Sam

De minor SYBIT is erg leerzaam omdat je van alle ondernemingsaspecten geconfronteerd en uitgedaagd wordt. Daarbij zijn alle gastcolleges en ondernemers die toespreken erg motiverend en inspirerend om te luisteren. De werkdruk van de opdrachten van de minor zijn op goed niveau om theorie te leren maar ook om daarbuiten nog veel te bereiken met eigen ontwikkelingen binnen het bedrijf.

-Wouter

SYBIT is een uitdagende minor die je laat denken als ondernemer. Ik ben erg trots op de manier waarop wij als groep zijn omgegaan met corona. Ook vanuit jullie als docenten zijn jullie heel flexibel geweest. Ik zou deze minor aan iedereen aanraden die ooit iets met ondernemen wilt doen. Je hoeft niet per se een ondernemer te willen worden, maar het leert je wel een ondernemende houding te krijgen.

-Fabrizio

SYBIT is de ideale minor om er onder begeleiding van coaches achter te komen of jij een ondernemer bent. Ik heb het met een heel erg fijn gevoel ervaren door de hulp en support die de coaches bereid zijn om te geven om zo samen met je groepje een mooie onderneming neer te zetten.

-Mathijs

Samenwerking met mensen met verschillende ambities en andere sterke kanten om tot iets goeds te komen. nieuwe weg gevonden in studieloopbaan die ik wil voortzetten na hbo.

-Ivo

SYBIT is een toffe en leerzame werkomgeving, waar je voortdurend in contact wordt gebracht met leuke connecties. Deze connecties zullen ook bijdragen in latere fases aan je startup. Ook zal je op diverse fronten van alles leren over finance, linkedin, marketing, strategieën en nog veel meer.

-Sean

De minor SYBIT heeft mijn zicht op het wereld verbreed. Het proces van het opzetten van je eigen bedrijf in techniek is ontzettend leerzaam. De variatie van opleidingen, kennissen en professionals die je opbouwt tijdens de minor heeft enorm inpakt in de opvolging van je studie.

Boris

Leerdoelen

O.A.:

 • Valideren van idee, doelgroep en product
 • Haalbaarheid idee en product
 • Prototyping
 • Productie/maakbaarheid onderzoek
 • Stakeholders analyseren en in kaart brengen 
 • Marktanalyse
 • Risicoanalyse
 • Maken van een financieel plan
 • Netwerken
 • PR
 • Marketing
 • Branding
 • Growth Hacking
 • Investeringsmogelijkheden
 • Verdienmodellen
 • Presenteren en pitchen 
 • Promotievideo maken 
 • Werken in een multidisciplinaire team

Ingangseisen

 • 110 studiepunten
 • Elke opleiding is welkom
 • Geen technische kennis vereist

Selectie door een motivatiebrief of -video en ondernemerschapstest kan onderdeel uitmaken van de toelating.

Minimaal propedeuse en 30 studiepunten in het 2e studiejaar HBO. Selectie door een motivatiebrief of -video en ondernemerschapstest kan onderdeel uitmaken van de toelating. test

Literatuur

Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen.

Rooster

In de eerste helft van de minor zullen relatief veel workshops en activiteiten zijn gepland. De gedachte is dat je eerst versneld op gang wordt geholpen en daar ondersteunen we actief in. Nadat je je idee hebt gevormd en concreet met het bouwen van je bedrijf aan de slag gaat, dan krijg je meer ruimte om aan je eigen onderneming te werken. Het is zaak om de omslag te maken van student naar ondernemer. Een ondernemer neemt initiatieven en geeft richting aan zijn activiteiten. Ook in de tweede helft van de minor worden workshops en trainingen gegeven, maar er zal dan relatief meer aandacht worden besteed aan het stimuleren van eigen initiatief en het geven van coaching. Je wordt verder ook gestimuleerd om - naast de interne workshops - kennis buiten de muren van de HvA te halen. Leg contacten met ondernemers, ga op beursbezoek, neem deel aan externe evenementen, ondernemerscompetities, conferenties, volg MOOCs, organiseer meetups en ga naar bijeenkomsten. Stel je persoonlijke doelen. Ontwikkel je ondernemerskwaliteiten. Zoek je weg en creëer waarde.

Toetsing

 • 30 studiepunten
 • 2 assessments (midterm na een blok en eindterm aan het einde)
 • Les op LWB (en extern)

 

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Rutger Schuurman: r.schuurman@hva.nl

Vragen over de Kies Op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau Faculteit Techniek, www.hva.nl/vragenformulier onder vermelding van 'betreft minor Techniek'.

http://minorsybit.nl/

Kosten: De kosten zijn beperkt. Er kan een eigen bijdrage worden gevraagd in de kosten van boodschappen, eten, drinken, overnachting en activiteiten tijdens de minor. Als je investering nodig hebt voor je eigen bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te financieren. Ook kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan Business Plan Competities. Soms is daaraan inschrijfgeld verbonden.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.