Kies op maat

Inloggen Menu

Startup your Business in Technology

Bij de minor SYBIT gaat het om: 'het ontwikkelen van ondernemerschap' en 'een impactvol product naar de markt brengen'. Om dat te kunnen realiseren werken wij samen met verschillende partners uit het bedrijfsleven en de stad Amsterdam. Je wordt gedurende een half jaar bijgestaan door coaches, experts, gastsprekers en natuurlijk je teamgenoten. Tijdens de minor wordt een breed scala aan trainingen, workshops en coaching aangeboden. Je gaat regelmatig op pad, naar evenementen, netwerkborrels, pitch momenten, zakelijke afspraken en nog veel meer!

WAT GA JE DOEN?

Wij starten met een gezellige en leerzame kick-off op een mooie locatie in Amsterdam. Vervolgens doorloop je versneld in één week op een praktische manier alle stappen van ondernemerschap binnen 'Ondernemen In Één Week' (OIEW). Je krijgt dan snel inzicht in waar jou interesses liggen. In de weken daarop ga je teams vormen en startup ideeën ontwikkelen. Dit gebeurt met verschillende tools en vanuit verschillende perspectieven. Je gaat met je team (ca. 4 studenten) aan de slag, op zoek naar marktbehoeften, ontwikkelt een product en een business model. Je brengt de concurrentie in kaart, hebt contact met stakeholders en ontwikkelt jouw eigen startup. Je maakt een promotiefilm en bereidt de marketing en verkoop voor. SYBIT wordt afgesloten met het 'SYBIT Eindevent', waarbij de startups pitchen voor het ondernemende netwerk van Metropoolregio Amsterdam.

WAT DEELNEMERS OVER DE SYBIT MINOR ZEGGEN:

Ik ben erg tevreden over de minor. Het hele concept heb ik nergens anders gezien en werkt naar mijn mening zeker goed! Ik heb nog nooit tijdens de studie met zo veel plezier werk verricht en dat komt denk ik door het feit dat je veel zelf kan inrichten. Ook werkt het aspect dat je na de minor een mooi bedrijf kan behouden erg goed voor de motivatie.
-Sam

Tijdens SYBIT heb ik enorm veel geleerd. Ik heb geleerd over techniek en productontwikkeling, maar ook over het hele proces om een onderneming op te richten.Ik ben veel creatiever gaan denken en dit helpt mij ook verder in mijn opleiding. Ik heb een top half jaar gehad met hele fijne lieve begeleiders en super leuke mede studenten. Echt een aanrader!
-Josie


De minor SYBIT is erg leerzaam omdat je van alle ondernemingsaspecten geconfronteerd en uitgedaagd wordt. Daarbij zijn alle gastcolleges en ondernemers die toespreken erg motiverend en inspirerend om te luisteren. De werkdruk van de opdrachten van de minor zijn op goed niveau om theorie te leren maar ook om daarbuiten nog veel te bereiken met eigen ontwikkelingen binnen het bedrijf.
-Wouter

Ik vond het een hele leuke minor die je voorbereid op het hebben van je eigen bedrijf. Interessante gastcolleges, geen ouderwetse manier van lesgeven en vooral erg gericht op het echt helpen en begeleiden van de studenten. Als een van de dames die deze minor gevolgd heeft wil ik vooral meer dames aansporen om deze minor te kiezen! SYBIT heeft me skills geleerd die ik in mijn hele carrière kan gebruiken, waarvoor ik dankbaar ben!
-Rachel


SYBIT is een uitdagende minor die je laat denken als ondernemer. Ik ben erg trots op de manier waarop wij als groep zijn omgegaan met corona. Ook vanuit jullie als docenten zijn jullie heel flexibel geweest. Ik zou deze minor aan iedereen aanraden die ooit iets met ondernemen wilt doen. Je hoeft niet per se een ondernemer te willen worden, maar het leert je wel een ondernemende houding te krijgen.
-Fabrizio

SYBIT is de ideale minor om er onder begeleiding van coaches achter te komen of jij een ondernemer bent. Ik heb het met een heel erg fijn gevoel ervaren door de hulp en support die de coaches bereid zijn om te geven om zo samen met je groepje een mooie onderneming neer te zetten.
-Mathijs

SYBIT is een toffe en leerzame werkomgeving, waar je voortdurend in contact wordt gebracht met leuke connecties. Deze connecties zullen ook bijdragen in latere fases aan je startup. Ook zal je op diverse fronten van alles leren over finance, linkedin, marketing, strategieën en nog veel meer.
-Sean

Leerdoelen

Ons programma bestaat uit 20 sprints van een week met een thema per sprint. In een sprint krijg je interessante workshops, gastcolleges, coaching en tijd om de opgedane kennis binnen je eigen startup toe te passen. Sommige thema's komen vaker terug in het programma. Hieronder een overzicht van de sprints:

 • Inspiration
 • Discovery
 • Ideation
 • Business Modelling
 • Teambuilding
 • Customer Validation
 • Prototyping
 • Product Validation
 • Branding & Marketing
 • KvK
 • Teamdynamics
 • Finance
 • Pitching & Presenting
 • Networking
 • Growth Hacking
 • Promotion Video
 • Community Building
 • Legal
 • Sales

Ingangseisen

 • 90 studiepunten
 • Elke opleiding is welkom
 • Geen technische kennis vereist

KOM-studenten:

Minimaal propedeuse en 30 studiepunten in het 2e studiejaar HBO.

Literatuur

Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen.

Rooster

Ons programma bestaat uit circa 20 sprints van een week met een thema per sprint. In een sprint krijg je interessante workshops, gastcolleges, coaching en tijd om de opgedane kennis binnen je eigen startup toe te passen. In de eerste helft van de minor zullen relatief veel workshops en activiteiten zijn gepland. De gedachte is dat je versneld op gang wordt geholpen en daar ondersteunen we actief in. Gedurende de minor maak je de omslag van student naar ondernemer en ontwikkel je ondernemende vaardigheden waar je je hele leven plezier van hebt.

Toetsing

 • 30 studiepunten
 • 2 assessments (midterm na een blok en eindterm aan het einde)
 • Les op JMH (en extern)

 

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor?
Contact Rutger Schuurman: r.schuurman@hva.nl

Vragen over de Kies Op Maat-procedure?
Contact onderwijsbureau Faculteit Techniek, www.hva.nl/vragenformulier onder vermelding van 'betreft minor Techniek' of mail naar minoren-techniek@hva.nl

http://minorsybit.nl/

Kosten: De kosten zijn beperkt. Er kan een eigen bijdrage worden gevraagd in de kosten van boodschappen, eten, drinken, overnachting en activiteiten tijdens de minor.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen. Er zijn 15 plaatsen beschikbaar voor Kies op Maat studenten.