Toekomstbestendige stad
Er komen grote transities binnen de maatschappij, denk aan milieu, klimaat, energie, mobiliteit en economie. Deze hebben direct invloed op het functioneren van de stad als geheel en van de mens in de stad als individu.
Welzijn, voorspoed en welvaart zijn nu al helemaal niet meer vanzelfsprekend of een recht. Integendeel, daar moet proactief aan gewerkt worden. Ruimtelijke projecten bieden hiervoor goede mogelijkheden.
Concreet: De stad Amsterdam en omgeving wordt steeds complexer door behoorlijke groei. Winkelgedrag, goederenlogistiek en sociale verkeer veranderen door digitalisering van onze contacten, koopgedrag en vervoersmiddelen (gerobotiseerde automobiliteit).
De vraag is: wat maakt een stad toekomstbestendig? Daar ga je naar op zoek. De opgave wordt hierbij concreet – en urgent – door te werken aan echte ruimtelijke projecten van verdichting, transformatie en nieuwbouw, aangereikt door externe partijen. Hier ligt een kans om de basis te leggen voor de toekomstbestendige stad.
Je krijgt kennis en zicht op ruimtelijke ontwikkelingen. Professionals duiden trends, opgaven en kansen. Je werkt hierbij aan integrale opdrachten en komt met praktische oplossingen.
Binnen deze minor kun je een beeld krijgen van de stad als een systeem, als een complex organisme, waarbij blijkt dat alle parameters van dit fenomeen op elkaar ingrijpen. Jij krijgt begrip van ontwikkelingen binnen een stad en hoe deze ontwikkelingen weer andere ontwikkelingen kunnen beïnvloeden of inzetten. Interessant is dat dit verschillend waarneembaar is op bijna alle schaalniveaus.
Je draagt bij aan scenario's voor Amsterdam, in zowel technische, logistieke als maatschappelijke zin. Het realiseren van een toekomstbestendige stad betreft niet alleen economie, maar ook het sociaal weefsel en infrastructuur, een bruisende plek met een gezonde leefomgeving.
Jij gaat aan de slag met een voor jouw uitdagend vraagstuk. Jij hebt invloed op hetgeen jij wil bestuderen. Samen met je team stel je het probleem specifiek vast, uiteraard in overleg met de projectsponsor en jullie coaches. Vervolgens ga je aan de slag met het onderzoeksplan, een oplossingsrichting en een mogelijk beroepsproduct als antwoord op het probleem.
Deze minor wordt in het tweede semester Engelstalig aangeboden als Future-Proof City.
Leerdoelen
Tijdens en aan het eind van deze minor heb jij aangetoond:
- Een voor het onderzoeksgebied van deze minor relevant beroepsproduct te kunnen formuleren en/of ontwerpen dat voldoet aan de kwaliteitseisen van het werkveld/de opdrachtgever en waarbij je de verschillende stappen/fasen van de onderzoekscyclus onderbouwd hebt toegepast;
- In een multidisciplinair team interdisciplinair te kunnen samenwerken waarbij jij zowel schriftelijk als mondeling communiceert en je presenteert, gebruikmakend van passend vak- en discipline overstijgende taal en verschillende (multimediale) presentatietechnieken;
- Ontwerpuitgangspunten consciëntieus te hebben gehanteerd en binnen zelf opgestelde parameters hebt geopereerd;
- Je eigen leervraag te kunnen onderzoeken, te formuleren, hierop weet te reflecteren en je persoonlijke ontwikkeling hebt kunnen omzetten in een activiteitenplan;
- Je professioneel te kunnen verhouden tot de materie van het onderzoeksgebied, je eigen discipline en de disciplines waarmee jij in aanraking bent gekomen.
Ingangseisen
Toelatingseisen conform OER eigen opleiding.
Literatuur
Een reader met artikelen in Brightspace die het DNA-kennisgebied van de minor behandelt.
Rooster
De minor heeft geen rooster maar wel een programma met verschillende onderdelen. De eerste 6 weken wordt een programma (5 dagen in de week) aangeboden, waarbij het nodig is en wordt verwacht dat elk onderdeel wordt gevolgd. Na deze weken wordt geacht dat je maandag t/m vrijdag werkzaam bent in de Community of Practice (CoP) studio binnen deze minor. Globaal zal de minor voornamelijk bestaan uit eigen onderzoeks- en projectwerkzaamheden in teamverband. Elke week is er minimaal een coachingsmoment van twee uur op een (nog nader te bepalen) vast tijdstip. Onderwijscontacttijd kan worden geroosterd op alle werkdagen vanaf 8.30 tot 18.40 uur.
Contacttijd: Houd rekening met een studielast van 40 uur per week. De minor heeft geen rooster maar wel een te doorlopen programma dat bestaat uit drie delen:
Opstartfase (week 1 tm 6): eerste 4 weken wordt fulltime beschikbaarheid van de studenten verwacht voor instructies en workshops, wekelijkse begeleidingen (2 uur), 5 dagen per week zelfstudie en/of werken in teamverband.
Onderzoeksfase (week 8 tm 14): 5 dagen per week zelfstudie met wekelijks 2 uur begeleiding en 4-wekelijkse individuele begeleiding, eventuele ondersteunende flitslessen op aanvraag, excursies en capita selecta. Daarnaast drie presentatie- en/of evaluatiedagen met lectors/opdrachtgevers waarbij aanwezigheid verplicht is.
Afrondingsfase (week 15 tm 20): 5 dagen per week zelfstudie, eindpresentatie dag (8 uur, aanwezigheid verplicht), feedbackgesprek (2 uur), organiseren minor expo (1 dag).
Indien nodig zijn extra contactmogelijkheden mogelijk met docenten middels social media, telefonisch of persoonlijk.
Toetsing
30 ECTS.
Studieonderdelen: inspiratielezingen, tutorials, workshops, wekelijkse verplichte coaching ten behoeve van de challenge.
Toetsing middels wekelijkse feedback tijdens coachingsmomenten. Leidraad in deze is een door het challengeteam vooraf opgestelde en door docent goedgekeurd minor studyplan (MSP: challenge omschrijving/vooronderzoek of probleemanalyse/plan van aanpak/onderzoeksvoorstel/beroepsproduct). Daarnaast zet jij zelf een eigen individueel leertraject uit met SMART eindresultaat beschreven in een Personal Learner Report.
De volgende professionele vaardigheden worden in het teamwork en in het individuele leertraject getoetst:
- Onderzoeken: maatschappelijk relevant probleem formuleren, systematisch data verzamelen en analyseren om tot een relevante oplossing te komen, kennis en ontwerp vastleggen in een beroepsproduct;
- Analyseren: door middel van probleemduiding, mogelijke oplossingsrichtingen afwegen en doelstellingen, eisen en/of randvoorwaarden in kaart brengen;
- Samenwerken: multidisciplinair samenwerken, kennis en vaardigheden aanbieden en deze combineren met andere inzichten, met een heldere professionele rol bijdragen aan het beroepsproduct;
- Ontwerpen: op basis van ontwerpuitgangen een ontwerp of advies maken waarmee je het gewenste effect aantoont;
- Managen: product of proces in zijn werkomgeving optimaal laten functioneren op verschillende aspecten;
- Innoveren: binnen een case een bestaande situatie optimaliseren en/of een probleem oplossen door een nieuw product te realiseren;
- Communiceren: presenteren van jouw bevindingen/overwegingen aan experts en niet-specialisten middels verschillende presentatietechnieken;
- Professionaliseren: vaardigheden ontwikkelen om de competenties voor jouw vakgebied te vergroten.
Reparatie is alleen mogelijk in geval van een onvoldoende beoordeling en vindt dan plaats in de laatste twee weken van de minorperiode. Bij een blijvende onvoldoende kan de minor in het daaropvolgende semester worden herkanst.
Aanvullende informatie
Kosten: Ongeveer €200 voor eventuele excursies.
Nog vragen over de minor?
Contact: Mariska van Walsum m.g.van.walsum@hva.nl
Nog vragen over de Kies-Op-Maat procedure?
Contact: Monique Ax-Bervoets, Christian van Dokkum minoren-techniek@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen. Er zijn 4 plaatsen beschikbaar voor Kies op Maat studenten.