Startup Your Business in Technology
Bij de minor SYBIT gaat het om: 'het ontwikkelen van ondernemerschap' en 'een impactvol product naar de markt brengen'. Om dat te kunnen realiseren werken wij samen met verschillende partners uit het bedrijfsleven en de stad Amsterdam. Je wordt gedurende een half jaar bijgestaan door coaches, experts, gastsprekers en natuurlijk je teamgenoten. Tijdens de minor wordt een breed scala aan trainingen, workshops en coaching aangeboden. Je gaat regelmatig op pad, naar evenementen, netwerkborrels, pitch momenten, zakelijke afspraken en nog veel meer!
Wij starten met een gezellige en leerzame kick-off op een mooie locatie in Amsterdam. Vervolgens doorloop je versneld in één week op een praktische manier alle stappen van ondernemerschap binnen 'Ondernemen In Één Week' (OIEW). Je krijgt dan snel inzicht in waar jouw interesses liggen. In de weken daarop ga je teams vormen en startup ideeën ontwikkelen. Dit gebeurt met verschillende tools en vanuit verschillende perspectieven. Je gaat met je team (ca. 4 studenten) aan de slag, op zoek naar marktbehoeften, ontwikkelt een product en een business model. Je brengt de concurrentie in kaart, hebt contact met stakeholders en ontwikkelt jouw eigen startup. Je maakt een promotiefilm en bereidt de marketing en verkoop voor. SYBIT wordt afgesloten met het 'SYBIT Eindevent', waarbij de startups pitchen voor het ondernemende netwerk van Metropoolregio Amsterdam.
Leerdoelen
Na afronding van deze leerperiode ben je in staat om:
- Ondernemerschapsvaardigheden en een ondernemende mindset te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk;
- Een innovatieve oplossing voor een geïdentificeerd, relevant probleem te ontwikkelen, te valideren en succesvol op de markt te brengen;
- Professionele en commerciële vaardigheden en kennis effectief te gebruiken om te functioneren binnen een startup-team en samen te werken met externe stakeholders.
Individuele kerncompetenties:
- Innovatief en creatief denken: Je zoekt kansen en bedenkt vernieuwende oplossingen.
- Visie en leiderschap: Je inspireert anderen en zet een duidelijke koers uit.
- Plannen en professioneel handelen: Je organiseert effectief en werkt doelgericht.
- Samenwerken en communiceren: Je werkt constructief samen en communiceert helder, zowel intern als extern.
- Proactief en veerkrachtig: Je toont initiatief, houdt vol en gaat goed om met onzekerheid.
Bedrijf (team-startup) kerncompetenties:
- Problem/Solution Fit: Jullie begrijpen het probleem van de klant en bieden een passende oplossing.
- Validation & Traction: Jullie testen ideeën en bewijzen dat er vraag is naar jullie product of dienst.
- Financial/Business Model: Jullie ontwikkelen een duurzaam en winstgevend bedrijfsmodel.
- Marketing & Sales: Jullie bereiken de juiste doelgroep en gebruiken overtuigende marketing en sales strategieën.
- Distribution & Partnerships: Jullie bouwen sterke samenwerkingen en bereiden een efficiënte distributie voor.
Ingangseisen
Geen technische kennis vereist. Toelatingseisen conform OER eigen opleiding.
Literatuur
Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen.
Rooster
Ons programma bestaat uit circa 20 sprints van een week met een thema per sprint. In een sprint krijg je interessante workshops, gastcolleges, coaching en tijd om de opgedane kennis binnen je eigen startup toe te passen. In de eerste helft van de minor zullen relatief veel workshops en activiteiten zijn gepland. De gedachte is dat je versneld op gang wordt geholpen en daar ondersteunen we actief in. Gedurende de minor maak je de omslag van student naar ondernemer en ontwikkel je ondernemende vaardigheden waar je je hele leven plezier van hebt.
De sprints: Inspiration, Discovery, Ideation, Business Modelling, Teambuilding, Customer Validation, Prototyping, Product Validation, Branding & Marketing, KvK, Teamdynamics, Finance, Pitching & Presenting, Networking, Growth Hacking, Promotion Video, Community Building, Legal en Sales.
Contacttijd:
20 uur per week. Voor meer informatie neem contact op met de contactpersoon van deze minor.
Toetsing
30 ECTS.
Je wordt beoordeeld aan de hand van formatieve evaluatie - wekelijkse coaching sessies, regelmatige status presentaties, midterm assessment (einde blok 1), eindassessment (einde blok 2), eindevent - en op basis van de competenties.
Je eindcijfer is gebaseerd op zowel de individuele prestaties als de prestaties van je team-startup, gemeten aan de hand van de 5 individuele en 5 bedrijf (team-startup) kerncompetenties.
Wanneer een onderdeel niet succesvol is afgerond dan is reparatie/herkansing alsnog mogelijk tijdens volgende onderwijsperiode(n) dat de minor wordt aangeboden.
Wordt de minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daaropvolgend studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.
Aanvullende informatie
WAT DEELNEMERS OVER DE SYBIT MINOR ZEGGEN
Ik ben erg tevreden over de minor. Het hele concept heb ik nergens anders gezien en werkt naar mijn mening zeker goed! Ik heb nog nooit tijdens de studie met zo veel plezier werk verricht en dat komt denk ik door het feit dat je veel zelf kan inrichten. Ook werkt het aspect dat je na de minor een mooi bedrijf kan behouden erg goed voor de motivatie. – Sam
Tijdens SYBIT heb ik enorm veel geleerd. Ik heb geleerd over techniek en productontwikkeling, maar ook over het hele proces om een onderneming op te richten. Ik ben veel creatiever gaan denken en dit helpt mij ook verder in mijn opleiding. Ik heb een top half jaar gehad met hele fijne lieve begeleiders en super leuke medestudenten. Echt een aanrader! – Josie
SYBIT is de ideale minor om er onder begeleiding van coaches achter te komen of jij een ondernemer bent. Ik heb het met een heel erg fijn gevoel ervaren door de hulp en support die de coaches bereid zijn om te geven om zo samen met je groepje een mooie onderneming neer te zetten. – Mathijs
Vragen over de minor?
Contact Rutger Schuurman: r.schuurman@hva.nl
Vragen over de Kies Op Maat-procedure?
Contact: Monique Ax-Bervoets, Christian van Dokkum minoren-techniek@hva.nl
Aanvullende informatie: Website SYBIT
Kosten: Er wordt eenmalig een eigen bijdrage van €50 gevraagd voor de kosten van eten, drinken en activiteiten tijdens de minor.
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen. Er zijn 20 plaatsen beschikbaar voor Kies op Maat studenten.