Kies op maat

Inloggen Menu

MKB Accountancy

Deskundigheid op het gebied van financiën, inzicht in bedrijfsrisico’s en kennis van wetten en regels: de kennis van een financieel expert is voor organisaties van groot belang. In de minor MKB Accountancy leer jij hoe je rekening houdt met managementrisico’s, een jaarrekening samenstelt en een fiscale aangifte verzorgt. Je krijgt inzicht in interne en externe controles en leert over ondernemingsrecht. Zo bouw je aan een brede basis om succesvol te kunnen starten in een accountantsomgeving.

Welke risico’s loopt dit bedrijf? Hoe groot is de kans dat een risico zich voordoet? En wat is de impact als dat gebeurt? Aan de hand van theorieën en voorbeelden leer jij wat risicomanagement inhoudt en hoe je een risicoanalyse maakt. Op het gebied van reporting krijg je een praktijkopdracht. Samen met een groep medestudenten verwerk je een reeks financiële feiten tot  een conceptjaarrekening. In dat proces is interne controle belangrijk. Daarmee zorg je dat de gegevens correct, volledig en op tijd zijn. Als de conceptjaarrekening klaar is, ga je een externe controle, een audit, doen. Je houdt je daarbij aan de wetten en regels die gelden voor accountants. Ten slotte maak je kennis met thema’s en regels op het gebied van belastingen. Jouw kennis daarover pas je vervolgens toe bij het opstellen van een fiscale jaarrekening en een fiscaal advies.

 

Meerdere docenten geven de lessen. Er zijn gastcolleges over cybercriminaliteit en over regelgeving en ethiek voor accountants. Verder ga je op bedrijfsbezoek om zo inzicht te krijgen in goederenstromen en bedrijfsprocessen.

 

Met de minor MKB Accountancy draag jij bij aan dit Sustainable Development Goal:

  • SDG 4: Kwaliteitsonderwijs. De vakgebieden worden uitgediept om vervolgens praktisch aan de slag te gaan binnen bedrijfscontext.
  • SDG 8: Eerlijk werk en economische groei zorgt ervoor dat economisch handelen steeds in een breed maatschappelijk perspectief wordt geplaatst.

Leerdoelen

  • Je kunt adviseren over de inrichting van informatievoorziening en bedrijfsprocessen.
  • Je kunt adviseren over financiële vraagstukken.
  • Je kunt interne en externe verantwoordingsoverzichten opstellen en analyseren.
  • Je bent op de hoogte van de wetgeving over inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en successiebelasting.
  • Je weet welke onderzoeksmethoden en technieken voor projectmanagement je kunt toepassen om organisatievraagstukken aan te pakken.
  • Je kunt (internationale) samenwerkingen aangaan om gemeenschappelijke doelen te behalen.
  • Je bent je bewust van de ethische aspecten van je vak en handelt hiernaar.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van economische opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Finance & Control en Bedrijfskunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase. Daarnaast heb je een basiscursus Belastingrecht en een basiscursus Bestuurlijke informatieverzorging en/of Administratieve organisatie gevolgd, en beheers je de boekhoudcyclus van financieel feit tot en met kolommenbalans.

Literatuur

De minoreigenaar mailt voor aanvang van de colleges de set met te gebruiken literatuur.

Er wordt altijd gewerkt met de meest recente edities. (hier een voorbeeld van jaargang 2023-2024).

Aarts, G., (2023). Belastingrecht voor Bachelors en Masters Editie 2023/2024. Dordrecht: Convoy. ISBN 9789463172677.

Beslastingwettenbundel 2023

Kluwer collegebundel Recht

Loonstra, C.J., (2023). Hoofdstukken sociaal recht 32ste druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers BV. ISBN: 9789001077327.

Epe, P., (2023). Jaarverslaggeving 10e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001079383.

Epe, P., (2023). Jaarverslaggeving Opgaven 10e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001079000.

Majoor, G., e.a. (2020). Grondslagen van Auditing & Assurance 8e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers bv. ISBN: 9789001903190.

Majoor, G., e.a.  (2021). De praktijk van auditing en assurance 8e druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers bv. ISBN: 9789001738730.

Claes, P.J e.a., (2021). Risicomanagement 7e  druk. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers BV. ISBN: 9789001738457.

Claassen, U.J. e.a.. Handboek Risicomanagement 2e herziene druk. Management Impact. ISBN: 9789462763173.

Rooster

  • Drie tot vier dagen per week college op de HZ. Je krijgt uitleg over de stof en werkt met je medestudenten aan verschillende opdrachten. De colleges worden doorgaans op dinsdag t/m vrijdag ingepland.
  • Voorbereiden van de colleges door bestuderen van de lesstof, online videocolleges, het maken van opdrachten en het lezen van artikelen.
  • Zelfstandig werken aan opdrachten en het maken van groepsopdrachten.

Toetsing

  • Multidisciplinaire rapportage- en presentatieopdracht (opdracht 20%, beroepshouding 5%).
  • Toetsing Risk-management (25%).
  • Toetsing Auditing (25%).
  • Toetsing Taxes (25%).

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Luc Meerschaert via l.meerschaert@hz.nl.