Kies op maat

Inloggen Menu

Business Analytics deel 1

Data zijn van groot belang voor bedrijven en organisaties. Gegevens bieden kennis en inzicht en dat is onmisbare informatie voor organisaties die voor een grote beslissing of complex probleem staan. Met de minor Business Analytics leer jij hoe je data kunt verzamelen, analyseren en visualiseren. Met jouw rapportage zorg je voor een helder advies voor je werkgever. Deze expertise kun je in elke denkbare sector inzetten. Als business analist lever jij altijd een essentiële bijdrage met jouw analyses en adviezen. De minor Business Analytics bestaat uit Deel 1 en Deel 2.

Deel 1 (15 EC)

In Business Analytics Deel 1 leer je coderen en programmeren. Dat doe je met behulp van Python, een van de bekendste programmeertalen. Je doorloopt de online programmeerlessen op het platform DataCamp. Dat kan in je eigen tempo en op de momenten dat het jou uitkomt. Je leert hoe met het CRISP-DM stappenplan je dataproject kunt aanpakken. Al jouw kennis komt uiteindelijk samen in je eindopdracht: een bedrijfscasus. Deze kan bijvoorbeeld gaan over de beste materiaaleigenschappen voor een product van een technisch bedrijf, of over de beste zorg voor pasgeborenen in een ziekenhuis. Voor de casus maak jij een heldere, goed onderbouwde CRISP-DM rapportage.

Deel 2 (15 EC)

In Business Analytics Deel 2 breng je jouw kennis van coderen en programmeren uit Deel 1 in praktijk. Samen met je opdrachtgever, in dit geval dus je werkgever, formuleer je de vraag waar jouw rapportage antwoord op moet geven. Je doorloopt voor je project weer het CRISP-DM stappenplan. Voor het verzamelen van data ga je op zoek naar bronnen binnen je eigen bedrijf. De analyses en jouw adviezen breng je samen in een datarapportage. Ook heb je de mogelijkheid om een dashboard te maken, waarmee je organisatie datagedreven beslissingen kan nemen. Je maakt gebruik van Microsoft Power BI.

 

Met de minor Business Analytics Deel 1 draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 3: Verbeteren van de gezondheidszorg door het analyseren van gezondheidsgegevens, het voorspellen van ziektes en het identificeren van risicofactoren.
 • SDG 5: Bijdragen aan gendergelijkheid door het analyseren van gegevens over de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
 • SDG 11: Bijdragen aan duurzame steden en gemeenschappen door het analyseren van gegevens over de verkeersstromen, luchtkwaliteit en energieverbruik.

Leerdoelen

 • Je weet welke manieren er zijn om data te verzamelen of te verkrijgen.
 • Je weet welke tools en methoden nodig zijn voor data analyse.
 • Je kunt een data analyse aanpak opzetten en uitvoeren.
 • Je kunt data op een aantrekkelijke en overtuigende manier visueel maken.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle deeltijdopleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Bedrijfskunde en Finance & Control.

Business Analytics bestaat uit 2 delen. Het is mogelijk om deel 1 van de minor te volgen en daarna uit te stromen. De toelatingseis van deel 2 is een succesvolle afronding van deel 1.

De minor wordt gegeven in het Nederlands, tenzij veel Engelssprekende studenten zich inschrijven. Dan wordt de minor in het Engels gegeven.

Mocht je als voltijd student interesse hebben in deze minor, neem dan eerst even contact op met de minoreigenaar. (r.van.der.wekke@hz.nl).

Literatuur

Voor deze minor is geen verplichte literatuur.

Rooster

 • Deel 1

  • Vier online inspiratiesessies op maandag van 19.00 tot 20.00 uur.
  • Zelfstudie in DataCamp (blok 1).
  • Zelfstandig werken aan je opdracht en portfolio (blok 2).

  Deel 2

  • Drie online uitwisselingssessies op maandag van 19.00 tot 20.00 uur.
  • Zelfstandig werken aan je opdracht en portfolio.

Toetsing

Deel 1

 • Portfolio Deel 1 (100%). Je maakt een portfolio met daarin je DataCamp certificaat, de CRISP-DM rapportage van je opdracht, plus jouw reflectie op wat je hebt geleerd.

Deel 2

 • Portfolio Deel 2 (100%). Je maakt een portfolio met daarin de CRISP-DM rapportage van je opdracht, het door jou ontwikkelde dashboard, plus je presentatie.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Ralph van der Wekke via r.van.der.wekke@hz.nl.