Kies op maat

Inloggen Menu

Leiderschap in de 21e eeuw

Met goed leiderschap kun je van grote betekenis zijn. Voor de mensen met wie je werkt, maar ook voor een duurzame wereld. Tijdens de minor Leiderschap in de 21e eeuw leer je hoe je als leider kunt bouwen aan positieve verandering. Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden en maakt kennis met jouw persoonlijke leiderschapsprofiel. Niet voor het snelle succes, maar voor blijvende betekenis.

Tijdens de minor versterk je je vaardigheden door praktijkopdrachten en het volgen van (gast)lessen, inspiratiesessies en workshops. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijk leiderschap, zingeving, gesprekstechnieken, positief beïnvloeden en energiemanagement. Ook innovatief en creatief denken speelt een belangrijke rol. Alle thema’s sluiten aan op het idee van regeneratief leiderschap. Niet het maken van winst staat hier voorop, maar het maken van een positief verschil voor je omgeving. Ook jijzelf staat tijdens de minor centraal. Via feedbacksessies en zelfonderzoek leer je jouw eigen leiderschapsprofiel kennen. Je leert je sterke punten te benutten, valkuilen te herkennen en je stijl van leidinggeven hierop aan te passen.

Na het afronden van de minor heb je brede kennis over duurzaam leiderschap. Je bezit belangrijke leiderschapsvaardigheden, toegepast op jouw persoonlijkheid. Deze kennis helpt je om in iedere situatie positief het verschil te maken.

Leerdoelen

 • Je begrijpt hoe jouw eigenschappen en persoonlijkheid invloed hebben op je stijl van leidinggeven.
 • Je weet hoe je jouw sterke punten effectief inzet.
 • Je bezit belangrijke leiderschapsvaardigheden om jezelf en anderen te leiden.
 • Je hebt een diepgaand begrip van organisatorische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen en betrekt dit in je leiderschapsrol.
 • Samen met anderen bedenk je innovatieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan de Sustainable Development Goals.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Literatuur

 • Covey, S. (2019). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Amsterdam: Business Contact.

 • Hutchins, G. & Storm, L (2019). Regenerative Leadership, the DNA of life-affirming 21st century organizations. Kent: Wordzworth Publishing.

Rooster

Voltijd

 • Maandagmiddag en woensdagmorgen les op HZ.
 • De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.

Deeltijd

 • Maandagmiddag les op HZ.
 • De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.

Toetsing

 • Portfolio (100%). Je toont aan de hand van verschillende teamopdrachten en individuele projecten aan dat je je leiderschapsvaardigheden en je kennis over leiderschap hebt ontwikkeld. Daarnaast beschrijf je je visie op leiderschap. Je weet jezelf hierin te plaatsen aan de hand van je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Maureen den Hamer via maureen.den.hamer@hz.nl.