Leiderschap in de 21e eeuw
Een goede teamleider, manager of directeur ben je niet zomaar. Je moet je kunnen inleven in medewerkers en rekening houden met hun belangen en die van de organisatie. In de minor Leiderschap in de 21e eeuw ervaar jij hoe leiderschap in de praktijk werkt en ontwikkel je jouw eigen leiderschapsvaardigheden. Je leert om snel te schakelen, de gevolgen van besluiten vooraf goed te overwegen en om oog te hebben voor de opvatting van een ander.
Je gaat je verdiepen in de 5 leiderschapsrollen: de organisator die de samenwerking vormgeeft, de strateeg die het lange termijnplan bepaalt, de betekenisgever die medewerkers betrekt bij de organisatie, het rolmodel waar medewerkers zich aan spiegelen, en de coach die aandacht heeft voor de individuele medewerker. Die kennis neem je mee als je daarna met je medestudenten onderzoek gaat doen bij een organisatie. Zijn alle rollen in het bedrijf op een evenwichtige manier ingevuld? Je interviewt medewerkers over hun dagelijkse werk en doet daarnaast literatuuronderzoek. Aan de hand van die gegevens stel je een profiel op van de organisatie. Je doet aanbevelingen en werkt deze uit tot concrete middelen. Zo lever je bijvoorbeeld een opzet op voor een vaardigheidstraining op of een verbeterplan voor strategieontwikkeling. Ben je deeltijdstudent, dan doe je het onderzoek naar leiderschap in jouw eigen organisatie.
De docenten geven theorielessen en begeleiden jou tijdens je praktijkonderzoek. Er zijn gastlessen van diverse experts op het gebied van leiderschap.
Met de minor Leiderschap in de 21e eeuw draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:
- SDG 8: Aandacht voor goede arbeidsomstandigheden, relevante werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling.
- SDG 9: Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur.
- SDG 17: Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken.
Leerdoelen
- Je kent de leiderschapsrollen en weet wat leiderschapsgedrag doet in organisaties.
- Je begrijpt dat jouw eigen houding de kwaliteit van je leiderschap bepaalt.
- Je weet hoe je onderzoek kunt doen naar leiderschap.
- Je kunt een training of verbetertraject ontwikkelen.
- Je weet hoe je adviezen geeft die landen bij de opdrachtgever.
Ingangseisen
Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Sportkunde.
Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.
Literatuur
- Meyer & Meijers (2018) Leaderschip Agility, Boom Uitgevers
Rooster
Voltijd
- Maandagmiddag en woensdagmorgen les op HZ.
- De rest van de week werk je in teams aan de opdrachten.
Deeltijd
- Maandagmiddag les op HZ.
- De rest van de week doe je in je eigen organisatie onderzoek.
Toetsing
- Portfolio (100%). Jij beschrijft in een portfolio wat je hebt geleerd over leiderschapsrollen en hoe je ze kunt toepassen en je beschrijft het praktijkonderzoek dat je hebt uitgevoerd.
Aanvullende informatie
De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.
Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Maureen den Hamer via maureen.den.hamer@hz.nl.