Kies op maat

Inloggen Menu

Specialistisch onderwijs

Hoe begeleid je kinderen met autisme? Hoe bied je hoogbegaafde kinderen voldoende uitdaging? En op welke manier kun je de kinderen van nieuwkomers zo goed mogelijk Nederlands leren? In de minor Specialistisch onderwijs ga je stage lopen in het specialistisch onderwijs of op een school voor kinderen met een specifieke hulpvraag (bijvoorbeeld NT2-onderwijs). Je volgt de ontwikkelingen van een aantal leerlingen en onderzoekt hoe jij hen verder kunt helpen.

Voordat je start met de minor, ga je op zoek naar een stageschool. Je kiest een vorm van specialistisch onderwijs waar jij graag meer over wilt leren. Je wordt gekoppeld aan een klas waar je een groot deel van je taken zal gaan uitvoeren. Dit geldt ook voor studenten Pedagogiek of Social Work. Er wordt echter wel naar taken gezocht die aansluiten bij je opleiding. Je begint de stage met observeren. Daarna ga je steeds meer meedraaien met de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast ga je actieonderzoek doen: je volgt een aantal kinderen en kijkt waar zij ondersteuning kunnen gebruiken. Met de mentor in de groep deel je jouw bevindingen en bespreek je of jij de hulp zelf kunt bieden of dat je een expert, zoals een logopedist of remedial teacher, moet inschakelen. Je zult merken dat je vaak materialen of methodes moet uitproberen. Elke keer reflecteer je kritisch of de oplossing die jij bedacht heb, de juiste manier is om het kind verder te helpen.

De docenten van deze minor geven theorieles en bezoeken jou op je stageplaats. Verder krijg je gastlessen van experts onder andere op het gebied van autisme, hoogbegaafdheid en nieuwkomers. Ook krijg je opdrachten om (les)activiteiten voor te bereiden. Je gaat op bezoek bij een aantal speciale scholen en daar doe je met de leerlingen de activiteit die jij hebt voorbereid.

 

Met de minor specialistisch onderwijs draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 4: Zorgen voor kwaliteitsonderwijs voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften.
  • SDG 5: Verminderen van ongelijkheid door elk kind het onderwijs aan te bieden dat bij dat kind past.

Leerdoelen

  • Je ervaart een vorm van specialistisch onderwijs tijdens je stage.
  • Je leert hoe je kinderen met een specifieke onderwijsbehoefte lessen, activiteiten en ondersteuning kunt bieden die zij nodig hebben.
  • Je krijgt zicht op het zorgtraject binnen het onderwijs.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten Leraar Basisonderwijs (Pabo), Pedagogiek en Social Work van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Literatuur

Voor deze minor is geen verplichte literatuur. Welk krijg je van de (gast)docenten tips voor interessante boeken en andere bronnen.

Rooster

Wekelijks twee dagen stage in het specialistisch onderwijs. Gedurende de minor zal je ook drie volledige weken aanwezig zijn op je stageschool.

Toetsing

  • Werkplekassessment (50%). Jij laat zien dat je de vaardigheden hebt om zorgleerlingen te begeleiden en ondersteunen.
  • Onderzoek Verslag en Presentatie (50%). Je schrijft een verslag over je actieonderzoek en presenteert dit aan je medestudenten.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Erwin van der Linde via Lind0108@hz.nl.