Kies op maat

Inloggen Menu

Train de trainer

Met een training wil je kennis overbrengen en je publiek stimuleren en activeren. Om dat te bereiken heb je specifieke trainingsvaardigheden nodig. Met de minor Train de Trainer leer jij om een training te ontwikkelen en om die training daarna in de praktijk te geven. Je verdiept je in hoe mensen leren en hoe je daarop in kunt spelen. Ook leer je omgaan met groepsprocessen en met weerstand.

Voor de training die jij gaat ontwikkelen kies je een actueel thema dat belangrijk is in jouw (toekomstige) beroep. Denk aan een training voor werkgevers om de signalen van burn-out te herkennen, voor leerkrachten over mediawijsheid, voor hulpverleners over het stigmatiseren van cliënten of voor sportcoaches over discriminatie bij sportverenigingen. Als voltijdstudent ontwerp je een training samen met medestudenten. Als deeltijdstudent geef je de training op je eigen werkplek. Jij behandelt dus een onderwerp uit jouw praktijk. Bij het ontwerpen van de training kijk je niet alleen naar wát je wilt overbrengen, maar ook hoe je dat het beste kunt doen: welke materialen heb je nodig, zet je misschien een acteur in, welke ruimte is geschikt. En je gaat jezelf ontwikkelen als trainer. Je presenteert met enthousiasme, maakt contact, bent didactisch onderlegd en kunt samenwerken en adviseren. Verder leer je om te denken vanuit je doelgroep en doe je ervaring op met het pitchen van je training. Zo kun jij je (toekomstige) werkgever overtuigen van het belang van jouw training voor de organisatie.

Je krijgt les van meerdere docenten. Er zijn theorielessen, rollenspellen en andere interactieve werkvormen. Trainingsprofessionals van diverse organisaties komen gastlessen geven.

 

Met de minor Train de Trainer draag jij, afhankelijk van de training waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 1: Bijdragen aan de inclusie op sportverenigingen van kinderen die leven onder de armoedegrens.
  • SDG 3: Bijdragen aan het verminderen van stress en prestatiedruk bij studenten door een training die hen voorbereidt op de eerste stage.
  • SDG 4: Bijdragen aan kwaliteitsonderwijs door een training over het belang van muziekles op de basisschool.

Leerdoelen

  • Je kunt een training ontwerpen, uitvoeren en evalueren.
  • Je kunt vraagstukken kritisch en vanuit meerdere perspectieven bekijken.
  • Je weet met jouw visie anderen te beïnvloeden.
  • Je weet hoe je doelgroeponderzoek doet.
  • Je ontwikkelt je trainings- en presentatievaardigheden.
  • Je weet hoe je jouw kwaliteiten inzet om bij de doelgroep resultaat te bereiken op het gebied van kennis, vaardigheden of houding.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde, Pedagogiek, Human Resource Management (HRM), Sportkunde en Tourism Management.

Je moet de propedeuse hebben behaald en (voor voltijdstudenten) 30 studiepunten in de hoofdfase.

Literatuur

  • Kaufman, L., & Ploegmakers, J. (2012). Het geheim van de trainer: De hoofdingrediënten van succesvolle (in-company) trainingen (2e druk). Uitgeverij Pearson Benelux. ISBN 978-90-430-2136-4

Rooster

  • Voltijd: dinsdag, woensdag en donderdag les op de HZ.
  • De overige dagen besteed je aan zelfstudie en oefenen in de praktijk.

Toetsing

Voltijd

  • Visiepitch (25%). Je verdiept je in een thema en schrijft en presenteert een visiepitch over de relevantie en urgentie van een training over dit onderwerp.
  • Beroepsproduct (25%). Aan de hand van verschillende opdrachten laat jij zien dat jij een goede training kunt ontwerpen gebaseerd op onderzoek en reflectie.
  • Eindassessment (50%). Jij presenteert de door jou ontwikkelde training aan deskundigen uit jouw (toekomstige) werkveld.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Rose Mandungu (voltijd) via o.mandungu@hz.nl of Herman Rakers (deeltijd) via herman.rakers@hz.nl.