Kies op maat

Inloggen Menu

Acute zorg - acute care, the basics of vital signs monitoring

Als (toekomstig) verpleegkundige ben je getraind om met allerlei gezondheidssituaties om te gaan. In de minor Acute Zorg leer je om acute zorg te verlenen aan patiënten met bedreigde vitale functies. Die kennis is onmisbaar op een intensive care, spoedeisende hulp, acute opname afdeling of bij de ambulance. Maar ook in de ouderenzorg, thuiszorg of in een ziekenhuis kun je te maken krijgen met acute zorg.

Wat doe je als iemand met longproblemen ergere klachten krijgt of als een patiënt na zijn operatie pijn heeft? In de minor leer je klinisch redeneren in acute en complexe situaties. Dit oefen je met casuïstiek en door scenariotraining met de high tech Nursing Ann Simulator. Daarnaast volg je een online lesprogramma van de Erasmus MC Academie als voorbereiding op de BIAZ. Ook kom je bij het Erasmus MC zelf: jij en je medestudenten krijgen daar in de snijzaal les van een chirurg. Je ziet hoe artrose in een gewricht en een klaplong er in het echt uitzien, en waar je op moet letten bij het prikken in de bilspier. Om praktijkervaring op te doen ga je ook een aantal korte, oriënterende stages doen. Als je deze minor duaal of in deeltijd volgt, doe je geen stage maar ga je meelopen op andere afdelingen dan je eigen werkplek. Verder geldt voor bachelorstudenten dat je met het BIAZ-certificaat dat je met deze minor behaalt, vrijstelling krijgt voor het theoretisch deel als je binnen 5 jaar een vervolgopleiding doet.

Jij krijgt les van docenten van de HZ en van gastdocenten. Zo komen een internist, anesthesist, neuroloog, GGZ-medewerker en verpleegkundig specialist gastcolleges geven.

Met de minor Acute Zorg draag jij bij aan dit Sustainable Development Goal:

 • SDG 3: Met jouw kennis zorg je ervoor dat patiënten adequate acute gezondheidszorg ontvangen.

Leerdoelen

 • Je kent de vitale systemen (fysiologie) en kunt deze relateren aan symptomen en ziektebeelden (pathologie).
 • Je kent de werking en bijwerkingen van medicijnen, met behulp van het Farmaceutisch Kompas.
 • Je kunt aan de hand van parameters, klachten en symptomen de urgentie van een geval bepalen.
 • Je weet hoe je voor een patiënt in acute zorg de juiste interventies inzet.
 • Je weet hoe je gegevens moet overdragen aan collega's en/of andere zorgverleners.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten Verpleegkunde van HZ University of Applied Sciences. Er geldt een maximum van 30 studenten.

Je moet de propedeuse Verpleegkunde en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald, en een geldig certificaat Basic Life Support (BLS) hebben. Verder moet je een motivatiebrief en CV indienen.

Literatuur

 • Bakker, M. (2022) Proactive Nursing: klinische problematiek inzichtelijk. Den Haag. BoomLemma ISBN 978-90 8953 807 9
 • Bakker, M. (2022) Proactive Nursing Zakboekje. Den Haag. BoomLemma ISBN 978-90 2443 9409
 • Farmaceutisch Kompas (app)

Rooster

 • Donderdag en vrijdag lessen op de HZ.
 • De rest van de week besteed je aan zelfstudie en stages (voltijd) of meelopen op andere afdelingen (deeltijd en duaal).

Toetsing

 • Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) 1 (30%). Kennistoets van de Erasmus MC Academie: Inleiding en Circulatie.
 • Basis Intensieve Acute Zorg (BIAZ) 2 (30%). Kennistoets van de Erasmus MC Academie: Respiratie en Centraal zenuwstelsel.
 • Posterpresentatie (40%). Op een speciale netwerkmarkt presenteer jij jouw ervaringen.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Adrienne Joosen-Schrauwen via a.w.m.joosen-schrauwen@hz.nl.