Kies op maat

Inloggen Menu

Creatief denken en ontwerpen

Vaste patronen kunnen je denken en handelen bepalen. Een creatieve blik helpt dan om nieuwe mogelijkheden en oplossingen te zien. In de minor Creatief Denken en Ontwerpen leer je vernieuwend denken en werken en zorg je binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering. Jij ontwikkelt een concreet product dat een oplossing biedt voor een vraagstuk in de beroepspraktijk.

De vraag om ondersteuning kan komen van bijvoorbeeld een gemeente, ziekenhuis, school, wijk, vereniging, gezin of individuele cliënt. Eerst ga jij de situatie uitgebreid verkennen en breng je het vraagstuk in kaart. Dit kan zijn: Hoe gaan we als gezin om met gedragsproblemen van ons kind? Op welke manier kan ons ziekenhuis prikangst bij patiënten voorkomen? Hoe kan ik mijn bedrijf op een verrassende manier presenteren? Om tot antwoorden te komen, ga jij je creativiteit inzetten. Je bedenkt verschillende mogelijke oplossingen en bespreekt die in jouw leerteam en met je docent. Hun reacties en adviezen gebruik je om je ideeën steeds verder te vorm te geven. Als eindproduct lever jij een creatieve interventie op voor het probleem waarmee je aan de slag bent gegaan. Zo ontwikkel je misschien een spel om pestgedrag op school aan te pakken, of sport- en spelmateriaal om ouderen in een verzorgingstehuis meer te laten bewegen.

Meerdere docenten geven de lessen en begeleiden jou tijdens alle fases van jouw creatieve proces. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met jouw leerteam. Verder zijn er regelmatig gastlessen van professionals uit het onderwijs en van zorg- of welzijnsorganisaties.

 

Met de minor Creatief Denken en Ontwerpen draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Verbeteren van gezondheidszorg door het bieden van oplossingen voor in bijvoorbeeld een ziekenhuis of verzorgingstehuis.
  • SDG 4: Zorgen voor aandacht voor het gedrag en welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen.
  • SDG 16: Aanbieden van een publieke dienst voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Leerdoelen

  • Je vergroot je creatief kapitaal.
  • Je doorloopt het creatief proces.
  • Je gaat in de praktijk samenwerkingsrelaties aan.
  • Je analyseert de beroepssituatie en het vraagstuk en komt tot een probleemstelling.
  • Je ontwerpt een beroepsproduct.
  • Je evalueert het gehele creatief proces met de betrokkenen.
  • Je reflecteert op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen van alle hogescholen. De minor is in het bijzonder interessant voor studenten Pedagogiek, Social Work, Leraar Basisonderwijs, Verpleegkunde.

Je moet de propedeuse hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.

Studenten Pedagogiek van HZ University of Applied Sciences moeten de propedeuse hebben behaald en de beroepsvoorbereidende stage A en B hebben afgerond.

Het is mogelijk om deze minor in deeltijd te volgen. In overleg kun je het volledige programma volgen of op een andere wijze de leeruitkomsten behalen.

Literatuur

  • Beekers, P., Kroes, R. & Van Rosmalen, J. (2017). Creativiteit als uitdaging in sociaal werk. Bussum: Coutinho. ISBN: 9789046905579.
  • Den Dekker, T., (2023). Design Thinking. Groningen/Utrecht: Noordhoff Uitgevers. ISBN: 9789001078270.

Rooster

  • Maandag en dinsdag les op de HZ.
  • Praktijkleren op jouw praktijkplek, zoals observeren, voeren van gesprekken en uitproberen van ideeën (minimaal 8 uur per week).
  • Zelfstudie, zoals literatuur lezen, voorbereiden voor de lessen en werken aan je portfolio.

Toetsing

  • Criteriumgericht interview (100%). Jij presenteert op creatieve wijze het proces dat je hebt doorlopen aan de hand van je portfolio en beantwoordt vragen hierover.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen over deze minor? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Tessa Wisse via t.wisse@hz.nl.