Bewegingsonderwijs (blok 1 en 2)
Als leraar basisonderwijs sta jij straks niet alleen maar voor de klas. Je gaat ook bewegingsonderwijs (‘gym’) geven aan groep 1 en 2. Met de minor Bewegingsonderwijs mag jij dan ook gymles geven aan groep 3 tot en met 8, en aan alle groepen in het speciaal (basis)onderwijs. Je zorgt voor uitdagende, afwisselende en veilige sportlessen waar elk kind aan mee kan doen. Leerlingen met plezier laten bewegen: dát is jouw doel.
Op jouw stageschool begin je met het begeleiden van diverse beweegactiviteiten, zoals een tikspel of het aanleren van een koprol. Dit bouw je steeds verder uit tot een volledige gymles. Je maakt kinderen bewust van hun beweegmogelijkheden en leert ze met respect voor hun klasgenootjes samenwerken. Ook probeer je zelf allerlei bewegingen uit. Zo ervaar je zelf dat iedereen op zijn eigen manier leert en dat jij op meerdere manieren instructies kunt geven. Ben je niet zo goed in sport? Maak je geen zorgen. Je leert ook hoe je aanwijzingen kunt geven wanneer je iets niet kunt voordoen. Ten slotte stimuleert deze minor jou om altijd actief te kijken naar beweegmogelijkheden voor de leerlingen. Welke kansen biedt het schoolplein? Of de gangen van het schoolgebouw? Is er een bos of park in de buurt? Bewegingsonderwijs gaat veel verder dan de gymzaal alleen.
De docent van deze minor geeft theorie- en praktijklessen en bezoekt jou op je stageplaats. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met je medestudenten. Ook is er een gastcollege over Eerste Hulp bij Sport Ongevallen (EHBSO).
Met de minor Bewegingsonderwijs draag jij bij aan deze Sustainable Development Goals:
- SDG 3: Kinderen ervaren het belang van en plezier in bewegen.
- SDG 4: Leerlingen krijgen kwaliteitsonderwijs dat is afgestemd op hun behoeften.
- SDG 5: Kinderen leren over hun eigen mogelijkheden en die van een ander, en over gelijkwaardigheid.
Leerdoelen
- Je weet hoe je een veilige en uitdagende sportles geeft met oog voor de verschillende beweegniveaus in de klas.
- Je kunt instructies geven die rekening houden met de verschillen tussen leerlingen; leerhulp weet je af te stemmen op het individuele kind en op de groep.
- Je hebt ideeën om de beweegmogelijkheden voor kinderen te vergroten, zowel op school als daarbuiten.
Ingangseisen
Deze minor is toegankelijk voor studenten Leraar Basisonderwijs (Pabo) van alle hogescholen.
Je moet de propedeuse Leraar Basisonderwijs hebben behaald en 30 studiepunten in de hoofdfase.
Literatuur
- Mooij, C. Berkel, N. van, Consten, A., Dnes, H., Geleijnse, J., Graft, M. van der, Tjalsma, W. (2011). Basisdocument Bewegingsonderwijs voor het Basisonderwijs (6e gewijzigde druk). Zeist: Jan Luiting Fonds.
- De Groot, T. (2020). Onderwijs in bewegen op de basisschool. Basiskennis voor de vakspecialist (3e druk). THEMA spelen met gedrag.
Te bestellen via: https://www.onderwijs-in-bewegen.nl/.
Rooster
- Eén lesdag op de HZ. De dag bestaat uit theorie en samen bespreken wat jij en je medestudenten in de praktijk hebben meegemaakt. Ook geef je elkaar les in de gymzaal.
- Eén stagedag op jouw stageschool.
- Voorbereiden van je lessen (de benodigde tijd is per persoon verschillend).
- Zelfstudie (de benodigde tijd is per persoon verschillend).
- Samenstellen van je portfolio (de benodigde tijd is per persoon verschillend).
Toetsing
- Portfolio (20%). Jij bedenkt zelf de vorm waarin je jouw stageopdrachten opneemt in een portfolio.
- Kennistoets (20%). Schriftelijke toets over theorie, praktijk en literatuur.
- Presentatie (20%). Jij laat zien, bijvoorbeeld met filmpjes, dat jij over de eigen vaardigheden beschikt om dit blok te behalen.
- Werkplek assessment (20%). Jouw stagebegeleider geeft een beoordeling van jouw werk met de leerlingen op je stageplek.
- Aanwezigheid.
- Eindgesprek (20%). Je licht toe waarom jij bekwaam bent om bewegingsonderwijs te geven.
Aanvullende informatie
De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.
Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Dennis van Antwerpen via Dennis.van.antwerpen@hz.nl.