Kies op maat

Inloggen Menu

Bouwkunde: Onderzoeken & innoveren

Hoe kunnen we onze activiteiten laten aansluiten bij de wensen van de klant? Kunnen we ons proces verbeteren? Elk bouwkundig bedrijf loopt in de praktijk tegen een aantal vraagstukken aan. In de minor Onderzoeken en Innoveren voer jij een onderzoek uit voor en loop je stage bij een bedrijf dat zich bezighoudt met bouwkundige activiteiten. Je gaat zelfstandig aan de slag, toont initiatief en ontwikkelt je onderzoeksvaardigheden.

Een aantal maanden voordat de minor begint, zet jij al de eerste stappen richting je onderzoek. Je bedenkt waar jij je in wilt gaan verdiepen, bijvoorbeeld duurzaamheid, circulair bouwen of herbestemming. Vervolgens benader je een of meer bedrijven om te zien of zij een vraagstuk hebben dat bij jouw onderzoeksinteresse past. Zo kun je bijvoorbeeld voor een bouwbedrijf onderzoek doen naar de oorzaken van de faalkosten, of voor een architect naar de manier om een huis te ontwerpen dat duurzaam gedrag van de bewoners faciliteert. Als je onderzoeksopdracht bekend is, maak je een goedkeuringsaanvraag. Als deze wordt goedgekeurd, mag je deelnemen aan de minor. De helft van de tijd ga je vervolgens meewerken bij je opdrachtgever en de andere helft besteed je aan het onderzoek. Je maakt een plan van aanpak en kiest een of meer passende onderzoeksmethodes, zoals desk research en/of interviews. Aan je medestudenten geef je twee keer een presentatie over de voortgang van je onderzoek.

Je krijgt een docentbegeleider die je tijdens je onderzoekstraject om feedback en advies kunt vragen. Bij de organisatie waar je stage loopt en onderzoek doet, heb je ook een vaste begeleider.

Met de minor Onderzoeken en Innoveren draag jij, afhankelijk van de opdracht waar je aan werkt, bij aan bijvoorbeeld deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 1: Onderzoek naar de ontwikkeling van goedkope sociale huurwoningen.
  • SDG 7: Onderzoek naar verschillende aspecten op het gebied van duurzaam bouwen in zowel woning- als utiliteitsbouw.
  • SDG11: Onderzoek naar kansen op de woningmarkt zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van conceptuele woonvormen.

Leerdoelen

  • Je kunt een plan van aanpak opstellen.
  • Je kunt een onderzoek uitvoeren en beargumenteerde conclusies trekken.
  • Je kunt op een professionele manier presenteren en rapporteren.
  • Je kunt op een constructieve manier feedback geven en ontvangen.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten Bouwkunde van alle hogescholen.

Je moet de propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald. Verder moet je een goedkeuringsaanvraag indienen. In de aanvraag laat je zien dat voor het probleem van het bedrijf nog geen oplossing bestaat. Om aan te tonen dat onderzoek noodzakelijk is haal je minimaal twee bronnen aan.

Literatuur

  • Van Glabbeek, N. (2011). Succesvol studeren, communiceren en onderzoeken (2e druk) Pearson. ISBN 978-90-4302-328-3
  • Velde, M. v., Munneke, L., Jansen , P., & Dikkers, J. (2020). Onderzoekend vermogen in de praktijk. Hilversum: Educatieve Uitgeverij Nederland (EUN) BV. ISBN: 9789055163335

Rooster

  • Gezamenlijke kick-off op de HZ.
  • Twee terugkomdagen op de HZ.
  • De rest van het semester loop je stage en doe je onderzoek.

Toetsing

  • Onderzoeksrapport (50%). In je rapport beschrijf je het onderzoeksprobleem, de manier waarop je het probleem hebt onderzocht, de resultaten en jouw conclusie. Voor je onderzoeksrapport moet je minimaal een 5,5 halen om de verdediging te mogen doen.
  • Verdediging (50%). Je presenteert jouw onderzoek bij het bedrijf en laat zien dat jij expert bent op het onderwerp dat je hebt onderzocht.

Aanvullende informatie

De HZ heeft opleidingen in Vlissingen en in Middelburg. Er studeren studenten van over de hele wereld. Wij vinden we het belangrijk dat jij het beste uit jezelf haalt en jouw talenten goed kunt ontwikkelen. Op de HZ sta jij centraal.

Heb je nog vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij jou past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met Dick Simons via simo0040@hz.nl.