Kies op maat

Inloggen Menu

Nuclear Technology (NUT)

Nucleaire Technologie (NUT)

Onze huidige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is onhoudbaar en schadelijk voor de planeet, daarom moeten we de manier waarop we energie produceren en consumeren veranderen. Het is essentieel om deze nieuwe energieoplossingen zo snel mogelijk te implementeren om de klimaatverandering tegen te gaan, een van de grootste bedreigingen voor ons eigen voortbestaan.
Zeeland speelt een cruciale rol in de ambitie van Nederland om klimaatdoelen te bereiken. Naast de verschillende innovaties op het gebied van schone energie, zijn er plannen om twee nieuwe kerncentrales in Zeeland te bouwen. Maar hoe werkt kernenergie eigenlijk? En hoe zien de systemen binnen een kerncentrale eruit? Tijdens de minor Nucleaire Technologie ontdek je de basisprincipes van kernenergie en haal je zelfs een gecertificeerd diploma als stralingsbeschermingsexpert.

 

Diploma Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming
Het eerste deel van de minor bestaat uit de cursus Stralingshygiëne, die wordt aangeboden in samenwerking met experts van de TU Delft en professionals uit de nucleaire industrie. Je leert wat ioniserende straling is en hoe je er veilig en verantwoordelijk mee omgaat. De cursus eindigt met een examen, waarna je een erkend diploma ontvangt (TMS VRS-D). Dit kwalificeert je om te werken met radioactieve stoffen tot 0,2 Reinh, een vereiste voor iedereen die in een nucleaire omgeving werkt. Als je later in de nucleaire sector wilt werken, heb je dit diploma al op zak.

Nucleaire Energie: de basis

In het tweede gedeelte van de minor ga je dieper in op de basisprincipes van nucleaire energie. Je maakt kennis met de nucleaire industrie in de praktijk. Onder andere leer je over ioniserende straling, nucleaire brandstof, koelingstechnieken en de laatste ontwikkelingen en innovaties. Je zult technologie en operaties bestuderen, maar ook onderwerpen zoals veiligheid en regelgeving.

Excursies

Je zult verschillende nucleaire faciliteiten bezoeken tijdens de minor. Bijvoorbeeld: COVRA (kernafvalopslag), Urenco (uraniumverrijking), NRG Petten, TU Delft Reactor Instituut en EPZ (kernreactor in Zeeland).

Afsluiting

Kernenergie is een veelbesproken onderwerp. Vanwege energie-, milieu- en klimaatkwesties is het maatschappelijke debat over kernenergie als onderdeel van een CO2-vrije energie-mix opnieuw actueel. Je sluit de minor af met een goed onderbouwd debat in het Lagerhuis over de rol van kernenergie in onze energietransitie.

Leerdoelen

  • Een nieuwsgierige houding aannemen in het nucleaire debat.
    Met je nieuwsgierige houding en expertise draag je bij aan het verbeteren van de discussie over nucleaire energie.
  • Gebruik maken van nucleaire expertise en kennis.
    Je bent in staat om nieuwe kennis te vinden, te analyseren en toe te passen.
  • Bijdragen aan een gezamenlijke onderzoeksaanpak van het nucleaire debat.
    Je kunt nucleaire energie vanuit verschillende perspectieven bekijken en onderzoeken. Dit stelt je in staat om de impact van nieuwe nucleaire ontwikkelingen op het milieu en het behalen van klimaatdoelen beter te begrijpen.

Ingangseisen

Deze minor is interessant voor studenten van verschillende technische studieprogramma's, zoals Engineering, Werktuigbouwkunde, Civiele Technologie, Industrieel Ontwerpen & Management, Technische Natuurkunde, ICT, Technische Bedrijfskunde of Chemie.

Je moet de propedeusefase hebben voltooid en 30 studiepunten in de hoofdfase. Basisvaardigheden in wiskunde zijn belangrijk tijdens je cursus Stralingshygiëne. Deze omvatten:

- Werken met een wetenschappelijke calculator

- Wetenschappelijke notatie

- Machtsverheffen van 10

- Voorvoegsels

- Oplossen en omvormen van vergelijkingen

Literatuur

Geen verplichte literatuur.

Rooster

- Gemiddeld zijn er 2 dagen per week tijd voor lessen en workshops.

- Daarnaast worden periodiek bedrijfsbezoeken gepland.

- De overige dagen heb je tijd om individueel of met groepsleden aan de (eind)opdracht(en) te werken.

Toetsing

Je sluit de minor af met een portfolio en een einddebat, dat de volgende onderdelen bevat:

- Je toont actieve deelname aan de minoractiviteiten en excursies.

- Je behaalde certificaat TMS VRS-D (Toezichthoudende Stralingsbeschermingsofficier D).

- Je geeft een diepgaande onderbouwing van de argumenten die je hebt gemaakt tijdens het einddebat.

- Je blikt terug op de minor en je deelname aan het einddebat. Je reflecteert op de feedback die je hebt ontvangen van experts, coaches en aanwezigen bij het debat.

Aanvullende informatie

HZ heeft studieprogramma's in Vlissingen en Middelburg. Studenten van over de hele wereld studeren hier. We vinden het belangrijk dat je het beste uit jezelf haalt en je talenten ontwikkelt. Bij HZ doe je er toe.

Heb je vragen? Of wil je bespreken of deze minor bij je past? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen met de coördinator van deze minor: Tony Bostelaar via de email: tony.bostelaar@hz.nl