Minor gespecialiseerd onderwijs
Wil jij (nog) meer leren over jouw pedagogische en didactische kennis en vaardigheden? Hoe je die in kan zetten in het gespecialiseerde onderwijs? Hoe ga je om met leerlingen met een gedragsstoornis? Hoe geef je trauma-sensitief les? Wat dacht je van leren over de psychopathologie en de didactische gevolgen? De consequenties van een diagnose voor de leerling en je onderwijs? Welke invloed heeft dat mogelijk op in je didactische aanpak...
Leerlingen in diverse vormen van het gespecialiseerd onderwijs verdienen de allerbeste leraren. Over welke leerlingen hebben we het dan?
We hebben het dan bijvoorbeeld over leerlingen die moeilijk leren en/of een beperking hebben en zeer gevarieerde ondersteunings- en ontwikkelbehoeften hebben. Denk aan leerlingen in onderwijsvormen als het speciaal basisonderwijs, scholen voor praktijkleren, maar ook scholen die zich gespecialiseerd hebben in de ondersteuning voor leerlingen met spraak en taalstoornissen, lichamelijke en geestelijke beperkingen of het lastig vinden zich passend te gedragen in een groep.
Ben jij van plan jouw praktijkleren vorm te geven in het speciaal onderwijs (SO), speciaal basisonderwijs (SBO), het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) of het praktijkonderwijs (PRO)? Dan ben je in het bijzonder uitgenodigd om te kiezen voor deze minor.
Deze minor is een praktijkminor en is ontwikkeld door de Marnix academie en de Hogeschool Utrecht, samen met scholen voor gespecialiseerd onderwijs. Dit betekent dat je, naast theoretische kennis, veel gaat leren van kennis en kunde die in de praktijk is opgedaan. Je leert zodoende van je eigen praktijkschool, maar ook van de verschillende gespecialiseerde scholen die met regelmaat hun deuren voor ons openen.
Leerdoelen
Je werkt aan voor jouw relevante leer- en onderzoeksvragen in een leernetwerk van collega’s uit het gespecialiseerd onderwijs.
Je analyseert je pedagogisch en didactisch handelen in de praktijk en je onderbouwt je handelen door kritisch gebruik te maken van bronnen en modellen.
Je hebt een onderbouwde visie op gespecialiseerd onderwijs.
Ingangseisen
Je hebt 120EC behaald aan een lerarenopleiding op minimaal hbo-niveau. Denk aan tweedegraads lerarenopleiding en pabo.
Je hebt een praktijkleren plek in het (V)SO, SBO of reguliere onderwijsinstelling voor 1 of 2 werkdagen in de week.
Als je twijfelt over of je voldoet aan de ingangseisen, neem dan contact op.
Literatuur
Verplichte en aanbevolen literatuur in overleg met docenten.
Rooster
De lesdag is dinsdag van 9:00-15:30u.
Eén dag in de week is zelfstudie, één dag in de werkweek is een onderzoeksdag. Je gebruikt deze dag om onderzoek te doen op je eigen praktijkschool of je doet onderzoek op één van de scholen die meewerken aan de minor.
Je loopt 1 of 2 dagen in de week stage op een praktijkschool
Toetsing
Je geeft presentaties, maakt videoverslagen en/of schriftelijk werk. Je ontvangt feedback en beoordelingen vanuit het praktijkleren én vanuit de hogeschool. Dit wordt samengevoegd in een dossier dat als geheel wordt beoordeeld voor de toekenning van de studiepunten.