Kies op maat

Inloggen Menu

NextGen Topsport Events (1st semester 25/26)

In deze minor ga je werken aan een advies voor NextGen Topsport Events, denk aan de Olympische Spelen of een WK voetbal. Je denkt na over de impact van events, innovaties in topsport, bereikbaarheid en ruimte, en nieuwe digitale mogelijkheden om de fan beleving te vergroten. 

Hoe gaan topsport evenementen zich ontwikkelen in de toekomst? Komen grote evenementen als de Olympische Spelen of een WK -voetbal ooit weer in Nederland? Hoe kunnen deze mega- evenementen nieuwe doelgroepen aantrekken en entertainen en op een succesvolle manier worden georganiseerd?

Rond 2010 is er in Nederland nagedacht om de Olympische Spelen van 2028 te organiseren. Uiteindelijk is dat niet van de grond gekomen. Vandaag de dag is er rondom de organisatie van de grootste sportevenementen veel veranderd. Er wordt beter nagedacht over hergebruik van voorzieningen – zoals de stadions, maar is er ook veel veranderd op het gebied van digitale (fan) experiences.

In deze minor ga jij onderzoeken wat het voor Nederland zou betekenen als we op een ‘slimme’ manier grote topsportevenementen (EK's, WK's of zelfs de Olympische Spelen) kunnen organiseren. Digitalisering speelt hierin een cruciale rol. Maar het gaat ook over de ruimtelijke impact, bereikbaarheid, hospitality, leisure management en fan experiences - de minor staat dus open voor een breed aantal opleidingen en domeinen. En dat binnen de duurzame en digitale ambities die overkoepelende organisaties zoals NOC*NSF, IOC, UEFA en de FIFA stellen.

Het doel is dat jij met groepsgenoten - bij voorkeur in een mix van achtergronden – met een onderbouwd voorstel komt om grote topsportevenementen in Nederland plaats te laten vinden. Dit doen we in samenwerking met NOC*NSF, de sportkoepel van Nederland. Daarnaast betrekken we ook andere toonaangevende organisaties – eventementen locaties, evenement organisatoren, sportmarketing bureaus en overheden.

Tijdens de minor verdiep jij je in de omvang van dit soort grote topsportevenementen (sporters, bezoekers, pers, sportaccommodaties) op basis van het verleden. Vervolgens vertaal jij die kennis naar ruimtelijke strategieën (Mobiliteit en Ruimte, 5 studiepunten), Digitale (Live) Mogelijkheden en Fan Experiences (5 studiepunten) en Future Venues en Hospitality (5 studiepunten). Op basis van deze kennis, gecombineerd met de ervaringen van eerdere evenementen in binnen- en buitenland, kom jij tot een onderbouwd, concreet en professioneel voorstel (15 studiepunten). Uiteindelijk presenteren jullie het advies aan NOC*NSF.

Leerdoelen

Na afloop van deze minor ben jij in staat om:

  • De verschillende belangen en rollen van stakeholders te onderscheiden
  • Op basis van verschillende ideeën en wensen (van anderen, zowel intern als extern) afgewogen en onderbouwde keuzes te maken die leiden tot een concept, visie en plan, die passen binnen de strategie van de betreffende organisatie
  • Gemaakte keuzes in het proces te beargumenteren
  • Kennis en theorieën over Ruimte en Mobiliteit toe te passen
  • Kennis en theorieën over live entertainment en fan experience toe te passen
  • Kennis en theorieën over duurzaamheid en nalatenschap toe te passen op sportevenementen
  • Creatieve/inspiratie sessie met diverse deelnemers organiseren
  • Voor en in samenwerking met een opdrachtgever:
    - Bruggen te bouwen, door te co-creëren met interne en externe stakeholders ten behoeve van de strategie
    - Te komen tot een strategisch beleid op basis van een visie
    - Draagvlak te creëren voor het voorgestelde strategische beleid en de uitvoering daarvan
  • Het eindproduct te presenteren aan de opdrachtgever

Met als uiteindelijk doel:

  • Het creëren van een visie voor toekomstige topsportevenementen in Nederland

Ingangseisen

Propedeuse is behaald

Literatuur

Nader te bepalen

Toetsing

De projectbegeleider beoordeelt het project op basis van het eindproduct, de bijbehorende argumentatie en de eindpresentatie. De drie cursussen worden apart beoordeeld. Om te slagen voor de minor moeten alle onderdelen behaald worden met een 5,5 of hoger. Alle onderdelen hebben een herkansingsmogelijkheid.

Aanvullende informatie

Competencies
Het onderzoeken, ontwerpen, opstellen en presenteren van een integraal – ruimte, digitalisering, duurzaam, leisure, hospitality - plan voor opdrachtgever(s) die betrokken wordt (worden) bij grootschalige topsportevenementen.

Interview- en presentatie-/pitchvaardigheden worden (verder) ontwikkeld. Je brengt jouw idee, visie en plan over aan de betrokken stakeholders.

Real-life projectmanagement zal worden getraind en toegepast om goede en verwachte resultaten te leveren voor alle betrokken belanghebbenden.

Studenten krijgen meer inzicht in de complexiteit van integrale planontwikkeling, inclusief stakeholders en hun belangen en rollen.

Het eindadvies heeft betrekking op de sociale, ruimtelijke en economische impact van het evenement, inclusief de verwachte erfenis en de belangrijkste belanghebbenden.

Toekomstbestendig denken en op zoek naar (digitale) innovaties binnen de organisatie van topsportevenementen.

Topics
Inhoudelijk: Evenementenmanagement – Digitalisering  - Fan Experiences – Ruimte en Mobiliteit – Business modellen – Innovatie

Persoonlijk: Presentatie- en Pitchvaardigheden, Projectmanagement, Adviesvaardigheden, Persoonlijke-  en Professionele Ontwikkeling 

Structure of the minor
Het advies – en dan met name de onderbouwing – samen met de presentatie vormt het hart van de minor. Op de weg naar jouw voorstel/advies ontvang je ateliersessies, excursies, masterclasses en colleges op het gebied van Mobiliteit en Ruimte (5 studiepunten), Digitale (Live) Mogelijkheden en Fan Experiences (5 studiepunten) en Future Venues en Hospitality (5 studiepunten).

Teaching methods
De projectopdracht wordt begeleid door een begeleider van BUas via wekelijkse begeleidingsuren. De cursussen worden aangeboden via verschillende werkvormen zoals lezingen, gastcolleges, workshops en excursies.

Het streven is om ook bij evenementen langs te gaan om te bekijken op welke wijze zij de thema’s van de minor betrekken op het evenement, dan wel te bespreken hoe zij – als professional - naar de toekomst van topsport evenementen kijken.

International context
Aangezien veel van de partners uit het Nederlandse werkveld komen, wordt deze minor in het Nederlands aangeboden. De minor zal wel een internationaal karakter hebben omdat veel voorbeelden en artikelen uit de internationale sportwereld komen.

Costs
Er worden field trips buiten de campus van BUas georganiseerd. Houd er rekening mee dat dit eventueel gebeurt buiten standaard werktijden. Indien je in het bezit bent van een OV-chipkaart, zullen de kosten minimaal zijn.