Focusprogramma Ontwikkelingen in technologie en maatschappij
In de huidige digitale samenleving is het noodzaak om kritisch te kunnen reflecteren op de (mogelijk negatieve) consequenties van digitale technologie en AI op mens, organisatie en maatschappij. In het focusprogramma Ontwikkelingen in technologie en maatschappij reflecteren we op belangrijke technologische ontwikkelingen vanuit een sociaal-maatschappelijk perspectief. In alle drie de cursussen van het programma staat de zogenaamde socio-technische benadering centraal. Deze benadering gaat ervan uit dat technologie en maatschappij onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat de ontwikkeling en toepassing van digitale technologie (inclusief AI) in wisselwerking met mens, organisatie en samenleving moet worden bezien. Zo leer je hoe het gebruik van digitale technologie in bepaalde contexten kan leiden tot een botsing van ethische waarden voor de betrokken stakeholders. Hoe de principes van responsible AI zich vertalen naar de ontwikkeling en toepassing van AI, en hoe de informatiebeveiliging in organisaties georganiseerd kan worden met het oog op de socio-technische complexiteit.
Leerdoelen
Het focusprogramma bestaat uit drie cursussen. In de cursus ‘AI en maatschappij’’ bestudeer je de werking en mogelijkheden van moderne AI-technieken en de potentiële maatschappelijke problemen die deze technieken al dan niet kunnen veroorzaken. Niet alleen de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van AI worden uitgelicht (denk aan superintelligence, zelfbewuste robots, enz.). In de media wordt veel gesproken over de gevaren van AI, maar die zijn niet allemaal even gegrond.
In de cursus ‘Ethiek in digitale innovatie’ bestudeer je de mogelijke maatschappelijke en ethische implicaties van bestaande en opkomende digitale technologieën. Hierbij kunnen maatschappelijke en ethische waarden belicht worden zoals privacy, autonomie, veiligheid, waardigheid, rechtvaardigheid, algemeen belang en machtsevenwicht.
Tot slot maak je in de cursus ‘informatiebeveiliging; een socio-technische benadering’ kennis met het vakgebied informatiebeveiliging. In het eerste deel van de cursus bestudeer je de grondslagen van informatiebeveiliging en de rol van de CISO (Chief Information Security Officer) in informatiebeveiliging. Tenslotte leer je over de instrumenten die gebruikt kunnen worden om informatiebeveiligingsrisico’s onder controle te houden.
Ingangseisen
Het focusprogramma is in principe interessant voor iedereen die in zijn werk te maken krijgt met onderwerpen op het snijvlak van IT, organisatie en samenleving. Als je bijvoorbeeld in je werk bezig met digitaliseringsprojecten en/of de toepassing van AI. Het programma is vooral gericht op het ontwikkelen van critical thinking, het is dus niet een technisch programma.
Literatuur
Het cursusmateriaal bestaat uit een tekstboek, een samengestelde reader en een aantal wetenschappelijke artikelen en een online leeromgeving.
Rooster
IB4702 AI en maatschappij
Online bijeenkomsten in kwartiel 1 en 3
Online bijeenkomsten.
Zie www.ou.nl/studieaanbod/IB4702 voor de exacte data en tijdstippen.
IB3902 Ethiek in digitale innovatie
Online-bijeenkomsten in kwartiel 3
Zie www.ou.nl/studieaanbod/IB4702 voor de exacte data en tijdstippen.
IB4002 Informatiebeveiliging; een socio-technische benadering.
Online-bijeenkomsten in kwartiel 4
Zie www.ou.nl/studieaanbod/IB4702 voor de exacte data en tijdstippen.
Deze cursussen zijn ook los te volgen in bovengenoemde periodes. Per losse cursus vul je dan een aparte leerovereenkomst in.
Toetsing
Je sluit iedere cursus af met een tentamen in de vorm van een opdracht.
Aanvullende informatie
Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je aanmelden voor cursussen, tentamens en je studiepad bekijken. Via de online leeromgeving heb je toegang tot het studiemateriaal, contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide digitale bibliotheek.