Kies op maat

Inloggen Menu

Voeding en gezondheid

Ons dagelijks leven wordt voor een groot deel door onze gezondheid bepaald. Het doel van de cursus Voeding en gezondheid is kennis en inzicht te verschaffen over de invloed van voeding op de gezondheid van de mens. De cursus besteedt met name aandacht aan gezonde voeding. De leerinhoud wordt grotendeels aangeboden via een bestaand tekstboek. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

(1) waarom we eten wat we eten

(2) vertering en absorptie

(3) koolhydraten, eiwitten, vetten: chemie, functie en bronnen

(4) van voedingsstoffen naar energie

(5) energiebalans, overgewicht, ondergewicht, gewichtsverlies en gewichtstoename

(6) water, vitamines, mineralen: functie, tekorten, toxiciteit en bronnen

(7) voedingsgerelateerde risicofactoren: chronische ziektes

(8) honger en ondervoeding.

In een bijbehorend werkboek wordt aanvullende informatie gegeven voor de Nederlandse situatie en word je door de cursus heen geleid met behulp van leerdoelen, studeeraanwijzingen, actuele nieuwsberichten en opgaven.

Leerdoelen

Je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.

Ingangseisen

Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 120 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven.

De voorkennis die voor deze cursus gewenst is betreft kennis van de biologie en (bio)chemie op havo niveau. Een goede passieve beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk.

Literatuur

Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 1 t/m 2 (van september tot begin februari). Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen.

Tijdens de bijeenkomsten of in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.

Tijdens het begeleidingstraject is er een face-to-face-bijeenkomst op een Themadag in Utrecht, en zijn er twee online bijeenkomsten (een introductiebijeenkomst en een vragenuurtje).

Toetsing

Digitaal tentamen met open en meerkeuzevragen (3 data per jaar)

Tentamens kunnen zowel thuis als op een studiecentrum afgelegd worden.

Aanvullende informatie

De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

 

Meer informatie: ou.nl/studieaanbod/NB1502