Kies op maat

Inloggen Menu

Gezondheid in perspectief: voeding en milieu

Vraag aan een willekeurige Nederlander wat het belangrijkste is in het leven en de kans is groot dat hij of zij zal zeggen: mijn gezondheid. Gezondheid is een samenspel van een gezond lichaam en mentaal en sociaal lekker in je vel zitten. Gezondheid wordt onder andere bepaald door gedrag (roken, ongezonde voeding, weinig beweging, alcoholgebruik) en door fysieke leefomstandigheden (buitenmilieu en milieu binnenshuis). In het RIVM Rapport (2018) Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland is te lezen, dat de meeste Nederlanders gezond zijn en dat de levensverwachting stijgt; dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft; dat 9 van de 10 mensen te weinig groente en fruit eten en bijna 30 procent van ons eten van dierlijke oorsprong is; dat ons voedingspatroon niet alleen tot gezondheidsverlies leidt, maar ook tot een grote belasting voor het milieu; dat wij jaarlijks per persoon 47 kilogram voedsel verspillen; dat voedsel in Nederland overwegend veilig is: ongeveer 1 op de 24 mensen maakt jaarlijks een voedselinfectie door, die meestal niet ernstig verloopt; en dat voor de meeste chemische stoffen in voedsel het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar is.
De cursus Gezondheid in perspectief: voeding en milieu gaat in op bovenstaande onderwerpen. In de cursus staat – zoals de titel al aangeeft – de gezondheid van de mens centraal en wordt vooral gekeken hoe voeding en milieu daarop van invloed zijn. De cursus werkt volgens de principes van activerend academisch afstandsonderwijs en bestaat uit een vijftal studietaken: gezondheid, milieu en gezondheid, gezonde voeding, veilige voeding en duurzame voeding.

Leerdoelen

Na bestudering van deze cursus kun je:
- indicatoren en maten voor verschillende aspecten van volksgezondheid en ziekte benoemen en beschrijven,
- gezondheidsdeterminanten van de volksgezondheid identificeren, met de nadruk op ongezond gedrag (ongezonde voeding en weinig lichaamsbeweging) en fysieke omgevingskenmerken, zoals milieufactoren (luchtverontreiniging, geluidshinder),
- de relatie tussen gezondheid en de belangrijkste milieufactoren benoemen,
- aangeven wat de effecten van klimaatverandering zijn op de menselijke gezondheid,
- de ‘gevaren van voeding’ (voedingsstoffen, milieucontaminanten, natuurlijke toxinen, additieven) voor de gezondheid aangeven,
- de relatie tussen gezondheid en enkele aan voeding gerelateerde factoren benoemen,
- de invloed van voeding bij lichamelijke activiteit en de invloed van lichamelijke activiteit op gezondheid benoemen,
- de relatie tussen gezondheid en duurzame voeding benoemen,
- informatie uit betrouwbare (Nederlandse) informatiesites (RIVM, VTV, Voedingscentrum, Gezondheidsraad) gebruiken bij de bestudering van onderwerpen uit deze cursus,
- berichtgeving over voeding/milieu en gezondheid in de media relateren aan beschikbare wetenschappelijke informatie.

Ingangseisen

Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 120 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven.

Enige voorkennis van humane biologie en algemene milieukunde is gewenst om de cursus binnen de gegeven studietijd met een voldoende te kunnen afronden.

Literatuur

Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 3 (februari).
De cursus start met een online bijeenkomst. Tijdens het kwartiel is er een face-to-face-bijeenkomst tijdens een Themadag in Utrecht en nog twee online bijeenkomsten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.

Deze cursus heeft ook een fysieke bijeenkomst tijdens de themadag van de vakgroep milieuwetenschappen. Meer informatie vind je op ou.nl/themadagen-nw.

Toetsing

Opdracht

Aanvullende informatie

De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

 

Meer informatie: www.ou.nl/studieaanbod/NB3002