Kies op maat

Inloggen Menu

Programmeren met Python

Deze cursus neemt je in een snel tempo mee door wat de programmeertaal Python te bieden heeft. Python heeft handige datatypen zoals lists, tuples, sets en dictionaries, en is een heel geschikte taal om onderzoek te doen aan grote databestanden.

Python is geen statisch-getypeerde taal. Er is geen compiler die een programma controleert op fouten die met typen te maken hebben. Het is daarom extra belangrijk dat je als programmeur zelf fouten vermijdt. We besteden daarom veel aandacht aan 'netjes' programmeren, aan nadenken voor je code gaat schrijven, aan documentatie en aan testen van code.

Je begint met code van een of twee regels die je kunt testen met behulp van een interactieve interpreter, waarop je langzamerhand leert om grotere programma’s te schrijven met behulp van functies en klassen. Je leert ook om je code in modules onder te brengen. We besteden aandacht aan hoe je jouw code zo organiseert dat de code goed uitbreidbaar blijft.

Python is een handige taal om data te verzamelen (bijvoorbeeld via internet), die data te bewerken, te onderzoeken, te organiseren, en in databases onder te brengen. In deze cursus leer je hoe je dat kan doen, en daarbij hulpmiddelen als Jupyter Notebook en pandas te gebruiken.

Leerdoelen

Na bestudering van deze cursus kun je:
- vanuit een gegeven specificatie zelfstandig een programma schrijven, gebruikmakend van de datastructuren die Python biedt, functies, klassen en modulen,
- een zelfgeschreven functie, klasse of module van documentatie voorzien,
- functies en programma’s testen en daarvoor zelf testgevallen opstellen,
- het verschil uitleggen tussen primitieve typen en niet-primitieve typen,
- de datastructuren die Python biedt gebruiken en de verschillen ertussen uitleggen,
- heldere en begrijpelijke Python-programmacode schrijven,
- met behulp van Python op verschillende manieren data verzamelen,
- met behulp van Python data analyseren en in verschillende typen databases bewaren.

Ingangseisen

Je hebt je propedeuse behaald.

Bij deze cursus gaan we ervan uit dat je enige ervaring hebt met een programmeertaal en daarom weet wat variabelen zijn, control-structuren als if-else of een for-loop kent en zelf functies kunt schrijven.

Literatuur

Deze cursus bestaat uit twee tekstboeken en een cursuswebsite.
De tekstboeken zijn:
- The Quick Python Book, Third Edition Naomi Ceder, Manning Publications,
- Python Crash Course, 2nd Edition, Eric Matthes, No Starch Press.

Toetsing

Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en open vragen en een opdracht.

Aanvullende informatie

Voor verdere info over de cursus zie: http://www.ou.nl/studieaanbod/IB3502

Deze cursus is onderdeel van de premaster van de Master Artificial Intelligence bij de Open Universiteit. Voor uitgebreide informatie over deze masteropleiding zie: http://www.ou.nl/studieaanbod/maai

Voor vragen over eventuele toelating tot deze opleiding neem contact op met de studieadviseur via studieadvies.informatica@ou.nl.